Van Halenin versio totuudesta

Jaa Facebookissa

Vuosien hiljaisuuden ja salailun jälkeen yksi raskaan rockin dinosauruksista yllättää julkaisemalla uuden studiolevyn ja lähtemällä kiertueelle.

Diamond Dave on palannut kotiin ja kitaravelho Eddie Van Halen on ilmeisesti selättänyt alkoholiongelmansa. Epäselvää on enää se, onko Van Halenilla jotain annettavaa vuonna 2012.

Uusi Van Halen -levy A Different Kind of Truth sisältää 13 kappaletta, joista ensimmäisenä maistiaisina kuultu Tattoo -single on Rothin rakkaudentunnustus tatuointitaiteelle. Levyn deluxe-version sisältämällä dvd:llä nähdään The Downtown Sessions -otsakkeella neljä akustista livebiisiä. Yhtye kiertää Yhdysvaltoja helmikuun puolivälistä kesäkuun loppuun saakka. Siinä lyhyesti kerrottuna kaikki, mitä Van Halenin paluusta on julkisuuteen tiedotettu.

Huhumylly studiolevystä alkoi jauhaa vuoden 2007 lopulla, kun yhtye yllätti faninsa palaamalla keikoille Rothin ja basistiksi alkuperäisjäsen Michael Anthonyn tilalle kiinnitetyn Eddie Van Halenin pojan, tuolloin vain 17-vuotiaan Wolfgangin kera. Joitain satunnaisia kommentteja lukuun ottamatta yhtyeen jäsenet eivät kuitenkaan vahvistaneet tai kieltäneet tekevänsä uutta musiikkia yhdessä.

Seuraavan kerran asia nousi esiin, kun kustannusyhtiö Warner Publishing ilmoitti kesällä 2010 uudistaneensa sopimuksensa Van Halenin kanssa ja kertoi samalla yhtyeen äänittävän uutta materiaalia. Joidenkin tietojen mukaan yhtye itse asiassa vietti suurimman osan vuodesta 2010 studion kätköissä. Tätäkään Van Halen ei vahvistanut.

”Totuuksien” vuosi 2011

Tammikuussa 2011 fanit saivat vihdoin jotain enemmän kuin pelkän huhun: maailmalle levisi tieto, jonka mukaan yhtye aloittaisi uuden levyn äänitykset tuottaja John Shanksin kanssa. Kesän saavuttua muun muassa Melodidrock.com -sivusto uutisoi lähes varmana tietona, että levyä väkerrettiin edelleen, ja että maailmankiertue alkaisi Yhdysvalloista marraskuussa 2011, jatkuen seuraavana vuonna muissa maailmankolkissa.

Jo viime syyskuussa Van Halenin oli määrä olla yksi Australiaa kiertävän jättimäisen Soundwave-kaupunkifestivaalin pääesiintyjistä, mutta koko kiertue peruttiin viime hetkillä. Peruuntumisen spekuloitiin johtuneen Van Halenin haluttomuudesta keikkailla ennen kuin uusi levy olisi valmis. Eikä aikaakaan, kun Melodicrock.com jo kertoi, että vuodelle 2012 sovitut kymmenkunta Euroopan kiertueen keikkaa (esimerkksi Sweden Rock) peruttiin ennen kuin niitä oli edes julkistettu!

Seuraava uutisointi liittyi levy-yhtiökuvioihin. Tähän mennessä jokaisen levynsä Warner Bros. -yhtiön kautta julkaissut Van Halen olikin uutisen mukaan vaihtamassa Sony-yhtiön leipiin ja levy – sitten kun se joskus julkaistaisiin – tulisi ulos perinteisen Columbia-merkin kautta.

Tämäkin puolitotuus ammuttiin pian alas, kun Van Halen ilmoitti julkaisevansa seuraavan levynsä Universal Musicin Interscope-levymerkillä. Ilmoitus oli tällä kertaa virallinen, ja yhtyeen management oli ilmeisesti neuvotellut myös Sonyn kanssa mutta päätynyt Universaliin muun muassa sen takia, että yhtiön pääkonttori sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla (eikä itärannikolla, kuten Sonyn).

Ja vihdoin: tapaninpäivänä 2011 Van Halenin nettisivujen postituslistalla olevien fanien meiliin ilmestyi The Future -otsikolla varustettu viesti. Liitteenä oli tulevan levyn kansi retrofuturistine vetureineen, sekä päivämäärä 7.2.2012.

Tattoo-singlen saama vastaanotto on ollut ristiriitainen: osa faneista pitää sitä kelpo rockrallina, joka sisältää juuri oikeat Van Halen -elementit. Monen mielestä kappale ei missään nimessä ole 28 vuoden odotuksen arvoinen. Tuskin kukaan on sitä mieltä, että kyseessä on parasta Van Halenia koskaan. Tammikuun alussa yhtye soitti paluukeikkansa piskuisessa, vain 250 ihmistä vetävässä Cafe Wha?:ssa New Yorkissa. Keikalta taltioidut YouTube -klipit osoittavat, että Van Halen vuosimallia 2012 on voimissaan. Vaikka soitto ja laulu eivät suju ihan entiseen malliin, vähintäänkin niin hyvin, että fanit voivat huokaista helpotuksesta.

Teksti: Harri Hakanen

LUE KOKO JUTTU SEKÄ DAVID LEE ROTHIN HAASTATTELU UUSIMMASTA RYTMISTÄ!

  • ak

    Kuuntele hyvä mies levy ennekuin arvostelet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • svante

    hyvä levy se on, rokkaa.