Ysäribändi 2.maanantai voimalla kehiin

Jaa Facebookissa

Ysäribändien takaisin tulo kehiin on enemmän kuin totta. Raptorin ja Eurooppa 3:n… ohella nyt myös 2.maanantai-kokoonpanon. Uusi paluulevy “Paternoster” on juuri ilmestynyt. Nimi tarkoittaa Eduskunnan hissiä. Vuonna 1996 tauolle jäänyt iskelmähenkinen teknokokoonpano luottaa edelleen 1980-90-luvun esikuviensa soundeihin. Näistä mainittakoon Depenche Mode, Yello, The Police ja U2. Hurriganes on edelleen kotimaisista yhteinen suosikkibändi.

– Tekstini ovat pohjimmiltaan popahtavia ja iskelmällisiä. Musassamme tietyt vastaavat, herkät melodiat ja kuulas pianosoundi ovat tunnusomaisinta uudella albumillamme, sanoo arvostettu sanoittaja Jari “Jon Landlord” Salonen.

SINGLE BREIKKASI HETI

Vuonna 1994, Muurame. Kaverukset Petri Flander ja Jari Salonen halusivat vaihtelua Dj-työkenttäänsä.Taikapeilin suurhitti “Jos sulla on toinen” innoitti heidät perustamaan samanhenkisen teknopopahtavan bändin. Henry Kolari sävelsi. Jari Salonen sanoitti. Petri Flander “Peter Bottne” räppäsi. “Mixet tahdo olla munkaa”-single oli huikea menestys ja saman vuoden myydyin. Suosiota ja keikkoja riitti. Kaksi albumia ilmestyi, jonka jälkeen hiljaisuus kestikin yli vuosikymmenen. Tommi Liimataisen luotsaama tamperelainen Hype Records-levy-yhtiö sai Petrin ja Jarin innostumaan nostalgia-ajatuksesta.

– Olimme jo muutamia vuosia kelailleet 2.maanantain uudelleen tuloa. Sinänsä Raptorin paluu oli meille hauska sattuma. Emme tieneet siitä vielä mitään ollessamme äänittämässä uutta levyämme, Jari ja Petri kertovat.

– Levysessioissamme oli hyvä fiilis. Me ei haluta synkistellä tai ottaa poliittisesti kantaa, Annetaan muiden olla tosissaan. Meidän musaa ei voi laittaa mihinkään tämän hetken kategoriaan, Petri jatkaa pilke silmäkulmassaan.

Menneet vuodet ovat jalostaneet musiikillisia tekemisiä. Vuodesta 1995 lähtien Jari Salonen on kirjoittanut lukuisia iskelmätekstejä useille artisteille. Niiden kaiku kuuluu nyt myös tulevalla kolmannella comeback-levyllä. Salosen pitkäaikainen kollega ja ystävä Isto Hiltunen on toiminut uuden albumin tuottajana, säveltäjänä ja äänittäjänä. Yhtä coverbiisiä lukuunottamatta tuotanto on omaa, tyyliin “käntty käteen”-pohjalta! Kolmantena solistina uuteen kokoonpanoon on myös liittynyt CatCat-duosta tuttu Katja eli Katja K. Kansainvälistä meininkiä tarjoavat jymyvierailijat Pandora ja Doctor Alban, jotka tuovat oman lisämausteensa yhteen levybiisiin.

– Teksteissäni on kyse eräänlaisesta novellikokoelmasta, jossa on pieniä tarinoita elävästä elämästä, kuten esimerkiksi Firman pikkujoulut-joululaulu. Iston merkitys on ratkaisevan suuri levyllämme. Hän on käyttänyt huomattavan paljon studioaikaa hyvän lopputuloksen eteen, Jari Salonen kertoo.

PAULI SAARINEN

BIISILUONNEHDINNAT

1. HADDAWAY TUU TAKAISIN

Petri: Teksti ja biisi nivoutuvat kivasti yhteen. Ysärin tapaan hieman hidasbiittinen.
Jari: Tässä avausbiisissämme meillä oli vierailijoina Pandora ja Doctor Alban.

2. SAHARA

Petri: Iston taustasoitot ovat tässä rankkoja
Jari: Soundimaailmassa Rammstein-tyylistä kitarointia. Tätä biisiä tullaan käyttämään ensi vuonna 2011 Koulukuntainliiton tanssiopetuksessa Cd- ja Dvd-formaatissa

3. 2.MAANANTAI

Petri: Tästä ei puutu itseironiaa
Jari: Harva kokoonpano on tehnyt biisin bändinimestään. Tässä kiteytyy pitkäaikainen ystävyytemme

4. DATSUN 100 A

Petri: Suomalaista nuorisoromantiikka 90-luvulta. Liikuttavan ihanat Iston laulamat köörit taustalla
Jari: Nostalgiaa. Kunnianosoitus meidän lukuisille faneillemme. Kyseinen legendaarinen pikkuauto näyttelee voimakasta roolia albumimme kansisivuilla

5. SÄ PILASIT MUN ELÄMÄN

Petri: Puoliks totta ja loput fiktiota. Kolahtaa monessa kodissa!
Jari: Karu tarina oikeasta elämästä ulkoapäin katsottuna

6. JOHONKIN SE KATSEKIN ON PANTAVA

Petri: Ekoja biisejä mitä alettiin työstää. Meikäläiset mieluisan puuhan ääressä eli naisista höpöttämässä. Sopivan hörhö reggae
Jari: Syntyi Eduskuntatalon hissikohun inspiroimana

7. DIIVA

Petri: Iston löytö levylle. Katjan soolo
Jari: Katja laulaa hienosti. Israelin voittobiisi vuoden 1995 Euroviisuissa

8. SIPERIA

Petri: Humppaa. Takaa levyn sillisalaattimeiningin. Yksi omista lemppareistani
Jari: Tekstiaihe oli kauan mielessäni. Humppamainen, karu rakkaustarina

9. FIRMAN PIKKUJOULUT

Petri: Yksi edustavimpia uusia 2.maanantai-biisejämme
Jari: Olen tyytyväinen sanoitukseeni, jossa on viitteitä esikuvani Junnu Vainion perinteestä

10. MIXET TAHDO OLLA MUNKAA 2010

Petri: Hyvä remix-päivitys
Jari: Uusi revitys meidän tykkibiisistämme. Elämämme muuttui oleellisesti tämän myötä

Kuva: Vasemmalta: Jari Salonen, Katja Kätkä ja Petri Flander