Väitöskirjatutkimus paljastaa: Laulua ei vain kuunnella – se tunnetaan kehossa

Jaa Facebookissa

Suomalaislaulaja Anne Tarvaisen väitöskirjatutkimus avaa ikkunan musiikinkuuntelun vaikutuksiin.

Taiteilijanimellä Aava Uusikuu esiintyvä Anne Tarvainen väitteli tohtoriksi aiheenaan  Laulajan ääni ja ilmaisu – Kehollinen lähestymistapa laulajan kuuntelemiseen, esimerkkinä Björk. Väitöstilaisuus järjestettiin eilen Tampereen yliopistossa.

Tarvainen tutki laulajan ja laulun vaikutusta kuulijaan käyttäen itseään koekaniinina. Björkin kappale Undo toimii esimerkkiteoksensa.

“Antaudu kuuntelemisen vietäväksi,” Tarvainen kuvailee. “Anna laulajan äänen puhutella ja anna sen tuntua kehossa ja liikuttaa.”

Tarvainen argumentoi, että arkikielessä käytettävät ilmauksen laulun “tunteista” ja “tulkinnasta” eivät ole riittäviä kuvailemaan laulun aiheuttamia vaikutuksia.

“Surukin tuntuu tietynlaiselta kehossa. Vivahde on eri, jos vaikka Jari Sillanpää laulaa kaihoisasti verrattuna vaikka blues-laulajan kaihoisaan tulkintaan,” Tarvainen selittää.

Väitöskirja on myös julkaistu, ja sitä myyvät Suomen Etnomusikologinen Seura ja verkkokauppa Granum hintaan 30€.

Aava Uusikuu julkaisi viime vuonna esikoislevynsä Vedessä palaa, joka koostuu Mirkka Rekolan runojen sävellyksistä. Tutustu aiheeseen ja kuuntele näytteet Aavan sivuilta.

Lähde: YLE.

  • Keijo

    Oivoi, kaikkia typeriä ja itsestäänselviä asioita ne ihmiset tutkii ja sen siivellä ovat sitten hyvin hyvin viisaita tohtoreita. Pistää miettiin että mitä täällä oikeen tapahtuu