Tuska, Weekend, Summer Sound ja Sideways yhdessä rintamassa Helsingin kaupungin mielivaltaista sanelupolitiikkaa vastaan

Jaa Facebookissa
Kuva: Sideways / Kerttu Penttilä

Weekend-festivaali nosti kissan pöydälle protestoidessaan Helsingin kaupungin mielivaltaisia melurajoja. Ympäristökeskus vastasi väittämällä, että lähes kaikki tapahtumajärjestäjät ovat tyytyväisiä soittoaikalinjauksiin.

Nyt helsinkiläisfestivaalit Tuska, Summer Sound ja Sideways ovat liittyneet Weekendin rinnalle ympäristökeskuksen lausunnon johdosta.

”Emme todellakaan ole tyytyväisiä ympäristökeskuksen linjauksiin”, Tuskan festivaalijohtaja Eeka Mäkynen kommentoi.

”Palaverimme aluksi virkamies totesi suoriltaan, että anomuksemme ei tule menemään häneltä eteenpäin. Ehdotimme kompromissia, että soittaisimme viimeisen tunnin kello 23 saakka alhaisemmilla desibelitasoilla, mutta tämä ei ympäristökeskukselle kelvannut. Ympäristökeskuksen virkamies sanoi yksiselitteisesti, että mikäli haluamme jatkaa festivaalimme pitoa Suvilahdessa, soitto loppuu kello 22, eikä tästä neuvotella.”

Helsingin Messukeskuksessa järjestettävä Summer Sound on myös kokenut ympäristökeskuksen sanelupolitiikan.

”Yritimme parina vuotena hakea tunnin lisäaikaa festivaalillemme ympäristökeskukselta, mutta saimme jo heti puhelimessa vastauksen, että tokihan te lisäaikaa hakea voitte, mutta kannattaa suunnitella ohjelma jo valmiiksi siten, että musiikki loppuu joka tapauksessa kello 22 eikä kello 23”, promoottori Oskari Hakala kommentoi.

Sörnäisissä Teurastamon alueella kesäkuussa ensimmäistä kertaa järjestetty Sideways haki keskiyöhön jatkuvia soittolupia, joista se sai lopulta päätöksen noin kuukautta ennen festivaalia. Lopputulos oli sama kuin Weekend Festivalilla: Pääesiintyjän tuli toisena iltana lopettaa ennen auringonlaskua eli klo 23.

”Sideways on Teurastamo-alueen ainoa festivaali koko vuonna. Tapahtuma oli molempina päivinä loppuunmyyty”, Fullsteamin Johannes Kinnunen kommentoi. ”Festivaalistamme tuli meluvalituksia ainoastaan yksi kappale. Toiveemme on, että kaikkia helsinkiläisiä festivaaleja kohdeltaisiin tasapuolisesti tapahtuman ajankohdasta ja paikasta riippumatta.”

Helsingissä järjestetyt musiikkifestivaalit toteavat tiedotteessaan, että valitustie Helsingin ympäristökeskuksen yksinvaltaisista päätöksistä on liian rankka. Ainoa valitustie on hallinto-oikeus ja sen jälkeen korkein hallinto-oikeus.

”Kyseessä on kaiken kaikkiaan hyvin huolestuttava tilanne, joka haittaa musiikkifestivaaleja Helsingissä ja estää niiden kehittymisen yhä kovenevalle kansainväliselle tasolle”, Weekendin Hardi Loog kommentoi. ”Haluaako Helsinki oikeasti tätä?”

Järjestäjät kokevat yrittäneensä kaikkensa Helsingin ympäristökeskusta miellyttääkseen: soittoa on suostuttu hiljentämään, lavojen suuntauksia on muutettu ja monia muita mittavia toimenpiteitä on tehty. Järjestäjien mukaan toimenpiteet ovat kääntävät ympäristökeskuksen päitä äärimmäisen harvoin.

Vaikka musiikkifestivaalien järjestäjät arvostelevat nykyistä tilannetta, he haluavat korostaa, että he kunnioittavat ja arvostavat suuresti kaikkia Helsingin musiikkitapahtumia. Silti päätökset koetaan usein mielivaltaisiksi, esimerkiksi melupäätösten perusteluita on muutettu edellisvuodesta.

Kuva: Sideways / Kerttu Penttilä