Turboahdettu show ja painokelvottomia tanssiliikkeitä – Nicki Minaj Summer Upissa

Nicki Minaj, Rae Sremmurd – 3.7.2015 Summer Up, Lahti
Jaa Facebookissa
Kuva: Jukka Hätinen

Kuluvan kesän valovoimaisimpiin esiintyjänimiin lukeutuva Nicki Minaj tarjosi Lahden Summer Upissa viimeisilleen viritetyn show’n. Vaikka mutteri pysyi tiukkaan väännettynä ja suvantoja ei ehditty kokemaan, jätti festivaaliesiintyminen ristiriitaisen olon.

Minajin inhimillisestä puolesta muistuttavat The Pinkprint -albumin (2014) hiturit All Things Go ja The Crying Game saivat nopeasti seuraa tähden tunnetumpaa julkisuuskuvaa – supervamppia – esittelevillä Feeling Myselfillä ja Onlylla. Kun tosirakkauden perään haikailu vaihtui biitin mukana miesräppäreille kookkaan takapuolen syöttämiseksi, tuntui että Minaj kulkee kahta rinnakkaistodellisuutta.

Jälkimmäinen linja sopii Minajille paremmin jo siitä teknisestä syystä, että hän on moninkertaisesti taitavampi räppäämään kuin laulamaan. Ja vaikka David Guetta -vierailu Turn Me Onissa ja konsertin päättäneessä Starshipsissä laulamaan joutuikin, Minaj ei ollut EDM-jytinä taustallaan ja kädet ilmassa tanssiva yleisö edessään tippaakaan haavoittuvainen.

Puoli tuntia myöhässä aloittaneen Minajin festivaalimittaan typistetty settilista sai aikaan kiireen tunteen. Ei ollut hetkenkään epäilystä etteikö show pysyisi Minajin hyppysissä, mutta säkeistön sieltä, parin tuolta esittely korosti turboahdettua linjaa. Itsenäisille naisille suunnatut voimaannuttavat välispiikit kuuluvat toki Minajin repertuaariin, mutta ne olisi voinut uhrata musiikin tieltä, sillä puheet toistetaan luultavasti sanasta sanaan ympäri maapalloa.

Minajin naisista ja miehistä muodostunut tanssiryhmä tarjosi silmänruokaa sekä näyttävien koreografioiden että paljaan ihon muodossa. Anacondan aikana liikesarjat yltyivät lähes painokelvottomiksi ja saivat kaiken aiemmin nähdyn tuntumaan suurin piirtein häveliäältä.

Nicki Minaj on niin suvereeni esiintyjä, että saisi yleisön pauloihinsa olosuhteessa kuin olosuhteessa. Vaikka Mukkulan rannassa ilta pimeni juuri parahiksi, että valoshow’stakin sai lisäkierroksia, Minaj on imagoineen ja estetiikaltaan siinä pisteessä, että täydellinen Minaj-elämys kaipaisi areenatason lavaproduktion. Tämä ei poista sitä seikkaa, että Summer Upissa nähtiin varmasti festivaalin historian timanttisin show.

Minajia ennen päälavalla nähtiin Rae Sremmurd. Nuori veljespari Mississipistä on nousukiidossa kohti modernin hip hopin suurimpia nimiä ja kuumaakin kuumempi keikka oli myrskyvaroitus – potentiaalia ja rahkeita vaikuttaisi riittävän.

Muun muassa Rihannalle ja Juicy J:lle hittejä tehtaillutta Mike Will Made Itiä on kiittäminen Rae Sremmurdin soundista. Debyyttialbumi Sremmlifen (2015) tuottanut atlantalainen trap-velho on antanut Swae Leelle ja Slim Jimmylle pelialustan jolla mellastaa mielensä mukaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa kroppaa tärisyttäviä bassoja, ajatuksen sumentavia syntikoita ja ylinopeita hi-hat-sarjoja. Rae Sremmurdin käsissä ne muuttuvat muotoon, jossa yökerhossa on aina viimeinen tunti – valomerkkiä ennen on vielä ehdittävä juomaan prikallinen shotteja ja löydettävä jatkoseuraa.

Hip hop -puristeille Rae Sremmurd on varmasti epäpyhä ilmestys. Painopiste lavalla ei ollut räppäämisessä vaan hokemissa ja bailaamisessa. Koko keikan ympäri lavaa hurjalla energialla ravannut ja pomppinut kaksikko suihkutti kuohuviinipulloja ja passasi jointteja yleisöön, samalla biisistä riippuen ilmaisia shotteja luvaten tai exiä haukkuen.

Singlebiisit No Type, No Flex Zone ja Ty Dolla $ign -kohtaaminen Blasé erottuivat joukosta, mutta musikaalinen ja verbaalinen linja pysyivät niin yhtenäisenä, että Rae Sremmurd sai uskoteltua muidenkin kappaleiden olevan tuttuja hittejä. Härskit ja yksioikoiset lainit lentelivät trap-biitin yllä kunnes ne alkoivat tulla vastaanottajilta kuin refleksinä. Tuloksena oli auringossa kylpevä ja zombiemoodissa vellova joukko bailaajia, jotka alkoivat heräillä hypnoosista keikan päätyttyä.

Summer Upin suurin ansio ei loppujen lopuksi ollut Nicki Minajin saaminen Suomeen, vaan Rae Sremmurdin kiinnitys tismalleen oikeaan aikaan.