Tuomari Nurmio – Sanan taitaja vaistojensa varassa

Jaa Facebookissa
Suomen kieli on Tuomari Nurmiolle ilmaisuvoimainen työkalu, jossa kauneinta ovat kolisevat konsonantit ja hakkaava rytmi.

Nurmion ensimmäiset kokeilut suomenkielisten lyriikoiden äärellä olivat lainasanoja. Körttisuvusta kotoisin oleva Nurmio muunteli Wilhelmi Malmivaaran virrestä lyriikat Kurja matkamies maan -lauluun, joka julkaistiin Kohdusta hautaan -debyytillä.

Samalta levyltä löytyvä Oi mutsi mutsi on myös lainasanoista tehty.

”Kuulin Oi mutsi mutsi -lorun klassisesti kapakassa jonkun känniläisen suusta ja kirjoitin stoorin ylös. Teksti on kansanperinnettä ja on ollut tiedossa jo ainakin 1900-luvun alussa.”

”Lorun alkuperästä on liikkeellä useita tarinoita, sen on esimerkiksi sanottu löytyneen vankityrmän seinään kirjoitettuna. Kuulin Jukka-Pekka Palolta, että hänen isänsä Tauno Palo oli tuntenut kyseisen kappaleen, mutta eri sävelellä. Kehittelin tekstiin yksinkertaisen mollimelodian, alkuperäistä melodiaa en ole kuullut vieläkään,” Nurmio kertoo.

Oi mutsi mutsista alkoivat myös Nurmion seikkailut stadin slangin äärellä.

”Olen lukenut skidinä sarjakuvalehtiä ja nuorisokirjoja siinä missä muutkin, ja mulle on toki luettu satuja. Kiinnostuin kielestä jo ennen musiikkia. En ollut harkinnut musiikkia työksi, mutta olin ajatellut, että kirjoittaminen voisi olla mua varten”, kertoo Tuomari Nurmio.

”Mulla on ollut bändijuttuja 60-luvun alusta lähtien. Aluksi vedin vain englanninkielisiä biisejä ja 70-luvulla vähän rehvakkaampia poliittisia lauluja. 70-luvun puolivälissä kirjoittelin ensimmäisiä suomenkielisiä tekstejä. Ajatuksena oli, että joku muu tekisi niistä biisejä. Kirjoitin myös tekstejä, joista en ajatellut tulevan lauluja. Valo yössä julkaistiin alun perin runona opiskelijalehdessä.

Meni pari vuotta ennen kuin huomasin, että se oli melkein kokonaan riimitetyssä muodossa. Siitä tuli pienillä yliviivauksilla ja muutoksilla biisinteksti. Valo yössä meni listaykköseksi ja siitä käynnistyivät mun systeemit kertaheitolla.”

Marraskuussa 60-vuotisjuhliaan viettävä Tuomari Nurmio on julkaissut parisenkymmentä albumia sekä Karvainen sielu -runokirjan. Hän on saanut Juha Vainio -sanoittajapalkinnon ja erikois-Emman elämäntyöstään. Nurmio on myös palkittu ainoana rockmuusikkona Eino Leinon kirjallisuuspalkinnolla.

Teksti: Laura Haapala
Kuva: Johanna Kustannus

Tuomari Nurmion ja A. W. Yrjänän sukellus suomen kielen syövereihin uusimmassa Rytmissä!