Timo Lassy ja sensuellin rakkauden ilmentymä

Jaa Facebookissa
Kuva: Timo Lassy

Timo Lassy julkaisee tänään Love Bullet -albuminsa ja tarjoilee maisteltavaksi levyn nimikkokappaleen komean musiikkivideon kera. Vaihdetaan vielä kuulumiset Lassyn kanssa ennen videon pariin siirtymistä.

Saksofonistin soittoa on kuvattu usein sielukkaaksi. Mitä sielukkuus merkitsee ja miten se ilmenee, Timo Lassy?

”Sielukkuus ilmentyy asenteena ja siinä miten suhtautuu asioihin. Imen musiikkiini vaikutteita sielukkaasta soundista, oli se sitten bluesia, r’n’b:tä tai soul jazzia. Sielukkuus on tarinaa kertova ääni ja soundi, jotka tuleat, kun heittäytyy tilaan jossa on samalla tosissaan ja antaa vaan mennä parastaan antaen – koko ruumis ja sielu soitossa mukana.”

Sekä sinua että musiikkiasi on kuvailtu myös herrasmiesmäiseksi. Mitä luulet sen tarkoittavan?

”Otan ilolla ja kunnialla vastaan tällaiset kommentit. Pyrin käyttäytymään herrasmiesmäisesti ja kai sellaista tyyliä on musassakin, vaikka rosoakin löytyy, onhan mun bändi täynnä herrasmiehiä. Kun ikää tulee lisää, niin ei ole niin kiire joka biisissä.”

Millaisista asioista Timo Lassyn charmi muodostuu?

”Musa edellä toki mennään ja yritän tehdä sellaista musaa mistä itse diggaan ja koen omakseni. Charmi voi olla kenties tapa toimia. Bändinä haluamme näyttää hyvältä lavalla ja tyyliasiat ovat tärkeitä mulle.”

Love Bulletin saatesanoissa M. A. Numminen kirjoittaa jazzin pyhyydestä. Onko jazz pyhää?

”Jazz on rakas musiikinlaji, jota tykkään soittaa, mutta ei se välttämättä pyhää ole. En ole varma mitä M. A. ajatteli tällä. Ehkä sitä, että musiikissani on kaikuja jazzin kultakaudelta – jota diggarit pitää aitona –, mutta nykypäivään tuotuna.”

No, mitä jazz sitten on?

”Monet ovat yrittäneet hakea vastausta siihen. Mulle se on elämäntapa. Saan tehdä musaa, esittää sitä, nauttia omista sekä muiden tekemisistä. Kokonaisvaltainen tila.”

Kuvaile rakkaussuhdettasi jazziin.

”Syvä rakkaussuhde. Olin aiemminkin kuunnellut jazzia, mutta lukioaikoina samanhenkisiä kavereita löydettyäni innostuin toden teolla. Musiikin ja samanhenkisten kavereiden avulla ymmärsi, että saksofonilla tekee. Tämä rakkaussuhde on kestänyt yli 25 vuotta, joten uskon sen kestävän – mutta se ei poissulje muita asioita!”

Minkälaisen rakkauden ilmentymä Love Bullet on?

”Sensuellin rakkauden ilmentymä. Mulla on ollut aina rakkausaiheisia biisejä ja tunnelmallisia balladeja. Tässä on sensuelli tunnelma. Biisi ja biisin nimi löysivät toisensa heti.”

Seuraavaksi katsomme Love Bulletin musiikkivideon, kerro siitä.

”En ollut suunnitellut tekeväni videota, vaan VHS Film Crew otti minuun yhteyttä aikeissaan tehdä mulle päräyttävä video. He eivät edes tienneet, että olin juuri nauhoittanut uuden albumin. Heitin raakamiksauksen ja Love Bullet nousi sieltä ykkösvaihtoehtona. Mullakin oli se mielessä, mutta arastelin ehdottaa, kun on niin hidas biisi.”

”Tarinaa, paikkaa ja näyttelijöitä miettiessä ja kehitellessä luotettiin aika vahvasti intuitioon. Siitähän muodostuikin aikamoinen projekti, joka sitten toteutettiin viime syksynä. Katariina Kaitue ja Jussi Nikkilä eläytyvät rooleihinsa hemmetin hyvin. Lopputuloksena ajatonta film noir -tunnelmaa, johon olen äärimmäisen tyytyväinen. Tarina on mullekin pienoinen mysteeri, mutta ohjaajan kommenttiraita on tulossa piakkoin.”

Uuden levyn sävellys alkoi, kun Lassy sai valmiiksi musiikin Ei kiitos -elokuvaan (2014), joten liikkuva kuva musiikin yhteydessä ei ole aivan vieras aihe.

”Samasta elokuvallisesta soundista lähdin levyä säveltämään. Harva instrumentaaliartisti on kuitenkaan päässyt julkaisemaan tällaista musavideota, jossa ei soiteta lainkaan. Haluan tuoda musan elokuvallisuutta esiin, kun ei ole sanoja jolla tarinaa kerrotaan, vaan luotetaan musiikin antamiin mielikuviin.”

Jatkoakin on ilmeisesti luvassa?

”Hip or Not -biisistä on luvassa video, joka on samojen tyyppien käsialaa. Siinä päästään jo vähän soittamaan. Trilogian kolmaskin osa on suunnitteilla, mutta katsotaan mihin jazzartistin paukut riittävät.”

Katso Love Bullet -video alta.