Tämä näyttely tappaa kapitalisteja

Riiko Sakkisen Turbo Realism esillä Galerie Forsblomissa 8. maaliskuuta asti.
Jaa Facebookissa
Kuva: Riiko Sakkinen

Otsikko on mukaelma Woody Guthrien kitaraan kirjoitetusta lauseesta. Galerie Forsblomissa ei tapeta ketään, vaikka kansanmurhiakin listataan. Kapitalismin nujertaminen kuuluu kuitenkin Riiko Sakkisen Turbo Realism -näyttelyn ideologiaan.

Sakkisen teoksissa kansainvälisesti tunnetut brändit uhraavat itsensä raadollisen kapitalismin alttarilla. Luonnollisia kohteita ovat merkit kuten Kool-Aid ja Kinder, mutta Sakkinen haastaa näyttelyvieraita valitsemalla tähtäimeensä rakastettuja hahmoja Nalle Puhista Mikki Hiireen – brändejä nekin.

”Kaikki eläimet ovat tasavertaisia, mutta toiset ovat rikkaampia kuin toiset”, Nalle Puh opastaa Nasua. Mikillä on puolestaan kaksisuuntainen ulkopolitiikan mielihäiriö: toinen puoli ylistää jumalaa ja tahtoo toisen kuolemaa, toinenkin puoli ylistää jumalaa ja tahtoo toisen kuolemaa – vain jumalan nimi vaihtuu sen mukaan osoittaako käsi itään vai länteen.

Sakkinen tuo gallerian seinille myös sosiaalisen median kiertävät hitit, listat – vain kehotus katsomaan kuvat puuttuu. Omassa kuplassaan elävä Pohjois-Korean diktaattori listaa 10 parasta Kim-nimistä henkilöä – kaikki läntisen viihdemaailman edustajia omaa isäänsä ja isoisäänsä lukuun ottamatta. Punaista valuvan ketsuppipullon viereen luetellaan historian suosikkikansanmurhat.

Mikko Oranen miettii kritiikissään, onko kiiltävä ja arvokas galleria Helsingin keskustassa oikea paikka kantaaottavalle nykytaiteelle, jonka hintalapuissa komeilevat kymppitonnit. Ristiriitaisemman vaikutuksen teokset Forsblomin seinällä antavat, kuin nukkavierussa kellarigalleriassa, ja tavoittavat juuri niitä ihmisiä, joiden maailman Sakkinen tahtoo romuttaa.

Näyttelyn sisäänkäynnillä on massiivinen lista parhaista listoista. Turbo Realism nytkähtää Sakkisen haluamaan suuntaan pahaa-aavistamattoman äidin suomentaessa tekstimuuria uteliaalle pienelle tyttärelleen.

29 Most Adorable Facts Ever
7 Things Latino Women Do to Keep Their Man Happy
10 Reasons to Join ISIS
6 Excuses Guys Will Give You for Not Wearing Protection
8 Signs Your Girlfriend Is Upset That You Cheated on Her
10 Ways to Reuse Your Sex Toys around the House

Kun yhdelle maailmankuvalle on tehty vallankumous, turborealistit eivät ole vastuussa uuden maailman rakentamisesta. Sen Sakkinen jättää manifestissaan runoilijoiden ja filosofien harteille.