Taidehalli on esoteerinen temppeli vielä viikonlopun ajan

Jaa Facebookissa
Kuva: Hilma af Klint / Taidehalli

Perinteisellä muotokuvamaalauksella itsensä elättänyt Hilma af Klint (1862–1944) maalasi abstrakteja teoksia julkiselta silmältä piilossa. Teoksilla oli tarkoitus varustaa esoteerinen temppeli, joka ei valmistunutkaan – vaikka spiritistisessä istunnossa niin luvattiin.

Af Klintin abstraktit teokset ovat esillä Taidehallissa sunnuntaihin saakka. Näyttely voi suositella niin esoteerikoille, mystikoille, okkultisteille kuin psykedeelisiä kokemuksia janoaville tai ihan vain abstraktista taiteesta nauttiville.

Alla kolme syytä koluta näyttely viimeisen viikonlopun aikana – käytännön läheisesti koon perusteella järjestettynä.

S – Tiedon puu, 1913–1915
Vesiväri, metallimaali ja muste yhdistyvät kiehtovaksi raamatulliseksi kertomukseksi, jossa riittää syynättävää symboliikan ystäville.

M – Alttaritaulu, 1915
Alttaritaulusarjan teokset muodostuvat vahvoista väreistä ja geometrisista kuvioista. Niiden perusteella esoteerisessa temppelissä nautittaisiin ehtoollinen lysergihapon dietyyliamidin muodossa, ennen psykedeelisiin palvontaorgioihin ryhtymistä.

XL – Kymmenen suurinta, 1907
Taidehallin tila pääsee oikeuksiinsa näiden, lähes nelimetristen jättien väliaikaiskotina. Ihmisen elinkaaren esittelevä, valtavista teoksista koostuva sarja korkeaan ja valoisaan saliin ripustettuna saa tuntemaan itsensä pieneksi, mutta kokemus ei ole niinkään allensa musertava vaan voimaannuttava.

Hilma af Klint – Abstraktin edelläkävijä
Perjantaina ja lauantaina 11–20, sunnuntaina 11–17
Taidehalli, Helsinki