Suomen suurin levykokoelma tahtoo myös sinun levysi!

Jaa Facebookissa
Kuva: Ensimmäinen vapaakappaleluovutuksena saatu musiikkijulkaisu / Kansalliskirjasto

Kansalliskirjaston levykokoelma on mitä luultavimmin Suomen suurin. Äänitekokoelmassa on tällä hetkellä noin 160 000 nimikettä. Kokoelmaa kerätään, jotta suomalaisen julkaisutuotannon kulttuuriperimä säilyisi tulevien sukupolvien käyttöön.

”Kukaan ei tällä hetkellä tiedä mitkä julkaisut ovat vuosikymmenien päästä potentiaalisesti mehevää tutkimusaineistoa – siksi on tärkeää saada kokoelma mahdollisimman kattavaksi ilman sisällöllistä karsintaa”, kirjoittaa Sanna Haukkala Kansalliskirjaston blogissa.

Suomalaiset levymonistamot ovat velvollisia luovuttamaan kappaleen äänitekokoelman arkistoon. Jos levyvalmistaja ei ole suomalainen, luovutusvelvollinen on tallenteen julkaisija tai maahantuoja.

Omakustanteet ja eri puolilta maapalloa tilatut julkaisun osat vaikeuttavat Kansalliskirjaston tehtävää. Esimerkiksi pienen painosmäärän julkaisu on saatettu myydä loppuun ennen vapaakappalevelvollisuuden huomaamista.

Pienlevy-yhtiöiden pyörittäjille ja levyttäville artisteille Kansalliskirjasto lähettää terveiset: ”Jos oman tuotoksen päätymisestä Kansalliskirjastolle ei ole aivan varma, vapaakappaletoimisto auttaa mielellään tilanteen kartoittamisessa.”

Pidä huoli, että julkaisustasi – fyysisestä tai digitaalisesta – jää kappale myös tulevien sukupolvien ihmeteltäväksi.