Suomalaisräppäri Pyhimys avautuu muusikon arjesta: Kuinka elättää itsensä ilman hittejä?

Jaa Facebookissa

Pyhimys sai pontta kirjoitukselleen Hesarin Nyt-liitteestä.

Edellisessä Nyt-liitteessä analysoitiin suomalaismuusikoiden ansaintamalleja, esimerkkeinä Apulanta, Black Twig ja Lapko. Tämä sai suomirppäri Pyhimyksen ruotimaan omia tulojaan, uraansa ja tulevaisuuttaan tiukassa blogitekstissä “Kuinka elättää itsensä musiikilla ilman yhtään hittiä?”

“Kohta vuosikymmen on kulunut ajoista, jolloin lentävä lause “Räpillä ei elä kuJorkkeli ja Elastinen” piti jokseenkin paikkansa. Itse olen sivarivuoden 2005 jälkeen pysytellyt 9-17-karusellin ulkopuolella, kaikkien todennäköysyyslaskelmien vastaisesti. Tavallaan tähän päivään saakka on tuntunut hyvältä kuulua siihen joukkoon, jonka artistinimi ei suoraan assisioidu yhteen renkutukseen. Hauki söiKymppilinjan ja Vivaldi on lopulta sitä mieltä, että Fuck Eevil Stöö. Toisaalta 30v on mittarissa ja asuntolainan korot räjähtää, kun Euribor puretaan,” Pyhimys pohdiskelee.

Pyhimys (oik. Mikko Kuoppala) on paitsi räppäri, myös Yellowmic Records -levy-yhtiön tuottaja. Muiden asioiden lomassa mies puntaroi myös oman tyylilajinsa poliittista leimautumista.

“Vaikkei liikkeillä sinänsä ole mitään poliittista agendaa, niin ihmisten on tapana ryhmittyä sen mukaan, miten asiat hoidetaan, joka on pohjimmiltaan politiikkaa. Vaikka Rähinä Records ei olisi suomiräpin kokoomus, niin arvoissa on paljon samaa. Itse on jokaisen oma uransa kivi kerrallaan rakennettava, ja tuloksesta saa ja pitääkin olla ylpeä. “Meillä” taas on perinteisesti korostettu sitä, että julkaisun edellytys ei ole taloudellinen menestys, eikä artisteja laiteta parhausjärjestykseen myyntien mukaan. Paavo Arhinmäen harmiksi Monsp on kuitenkin enemmän kuten SDP, eikä Vasemmistoliitto, koska se on pakotettu tavallaan ainoana haastajana kilpailemaan “suurimman puolueen” paikasta, ja se laimentaa aina arvoja.”

Lukaise koko kirjoitus Pyhimyksen blogista.