Sofi Oksanen: Kustantajaksi ehkä eläkkeellä

Jaa Facebookissa
Julkaisutoiminta musiikki- ja kirjapuolella on entistä erilaisempaa.

Toisin kuin musiikin puolella, painetun sanan taiteen tuottajat ja sen julkaisijat tai kustantajat ovat edelleen selkeästi kaksi eri leiriä. Jos eri bändit vaikkapa kotimaisista Apulannasta Poets of the Falliin ovatkin perustaneet omia levy-yhtiöitään, kirjailijapuolella hinku päästä mukaan itse bisnekseen tässä muodossa ei ole Sofi Oksasen mukaan mikään juttu.

”Esimerkiksi Ruotsissa Liza Marklund omistaa muutaman muun kirjailijan kanssa Piratförlaget-kustantamon, mutta heillä on myös vahvaa markkinointiosaamista taustalla. Itselläni ei olisi aikaa perustamaan omaa yhtiötä, vaikka se olisikin mielenkiintoinen ajatus. Ehkä eläkepäivinä sitten”, Oksanen hymyilee.

Myös kustantamisen ja julkaisijan asema on erilainen kuin musiikkibisneksessä.

”Levy-yhtiöillä ei ole sellaista kulttuuri-instituutioiden traditioita kuin kirjankustantamoilla, jotka ovat olleet sekä taideinstituutioita että liikelaitoksia. Levy-yhtiöillä samanlaista historiaa, ja tuskin kukaan ajattelee, että levy-yhtiö toimisi niin sanotusti hyväntekeväisyyden vuoksi.”
”Esimerkiksi WSOY:n strategiaan on kirjattu aikoinaan ’suomen kielen, kulttuurin ja kirjallisuuden tukeminen’. En usko, että samanlaisia asioita olisi kirjattu levy-yhtiöiden strategiaan”, Sofi hymyilee.

Tällä hetkellä kurimuksissaan tempoileva levy-yhtiöteollisuus on löytänyt pelastusnuorakseen esimerkiksi osallistumisen entistä voimakkaammin yhtyeidensä livetoimintaan ja – artistien harmiksi – myös oheismyyntiin. Myös kirjapuolella uusia keinoja pitää puulaakit pystyssä on kokeiltu.

”Kustannusmaailmassa on fuusioiduttu lehti- tai mediataloihin, ja se on tuottanut ongelmia. Tätä on tapahtunut ympäri maailman siinä kuvitelmassa, että se olisi tuonut kustannusalaan jotain synergiaa, mutta sitä ei tullut. Siinäkin mielessä lähtökohtaisesti kustannusalan yritykset ovat vähän eri pohjalla levy-yhtiöihin verrattuna”, Sofi sanoo ja kehuu uutta kustantajaansa Teosta, jossa on ilmeisen sopivan pieni ja nimenomaan kirjoihin keskittynyt meininki.

Teksti: Heta Hyttinen
Kuva: Lassi Kaaria

LUE KOKO JUTTU UUSIMMASTA RYTMISTÄ (ilm. 15.10.)!