Silmissä vilisevää taidetta ja painostavia installaatioita – Älä mene krapulassa Espoon modernin taiteen museoon

Victor Vasarelyn ja Tuomas A. Laitisen näyttelyt Emmassa.
Jaa Facebookissa
Kuva: Op-taiteen isä esillä Emmassa.

Espoon modernin taiteen museossa Emmassa on samanaikaisesti kaksi upeaa näyttelyä. Victor Vasarelyn optisen taiteen teoksia ja Tuomas A. Laitisen ääni- ja kuvainstallaatioita yhdistää se, ettei niiden pariin kannata hakeutua krapulassa tai muuten huterassa olotilassa.

Op-taiteen unkarilaisen isän ja legendan Victor Vasarelyn tarkkareunaiset geometriset kuviot ja vierekkäisten tai vastakkaisten värien kombinaatiot harhauttavat silmää ja saavat salin aaltoilemaan.

Voimakkaimmat illuusiot syntyvät yksinkertaisesti mustaa, valkoista ja terävää viivaa hyväksikäyttävistä teoksista. Metagalaxieta lähestyessä vatsanpohjasta kouraisee ja silmissä alkaa armoton vilinä – kuin valonnopeudella avaruuteen syöksyttäessä.

Avaruuden kautta yhteys löytyy myös popkulttuuriin. Op-taidetta on hyödynnetty lukuisten avaruusrockia ja psykedeelistä elektroa sisältävien levyjen kansissa. Monet Vasarelyn teoksista olisivat suoraan kansimateriaalia nimeä myöden. Cheyt-rond-van kosmisen soundin voi kuulla päänsä sisällä.

Tuomas A. Laitisen Fundamental Matter -näyttelyn suurin ansio – teoksia vähättelemättä – on ripustus. Viisi ääni- ja videoinstallaatiota toimivat yksittäin, mutta muuttuvat Emmassa osiensa summaa suuremmaksi kokonaisuudeksi.

Valaistus ja sijoittelu sitovat teokset yhteen. Vaikka osa löytyy omista huoneistaan, ne onnistuvat muistuttamaan itsestään. Myös installaatioiden lukumäärä on järjellinen. Mielenkiinto pysyy yllä, eikä niiden ääreltä koe tarvetta kiiruhtaa seuraavan luo.

Pääteos Conductor on nelikanavainen videoteos, jonka sisään pääsee pakoon kaikkea muuta. Olan takaa kuiskaileva Sweet Spot of No Escape hiipii ihon alle ahdistavasti. Frontier Containerin jylhä äänimaisema vyöryy pimeästä ovensuusta Vista Pointin aavemaista liikettä ihaillessa.

Laitisen näyttely on yksi vuoden yllättäjistä ja ehdottomista kohokohdista.

Victor Vasarely – Optisia maalauksia
Tuomas A. Laitinen – Fundamental Matter
Espoon modernin taiteen museo Emma
11.1.2015 asti