Piirpauke nousee pitkän tauon jälkeen lavalle

Jaa Facebookissa

Suomalaiset eturivin etnomuusikot ovat päättäneet antaa talousvaikeuksissa painivalle Faces Etnofestivaalille respectia järjestämällä sille tukikonsertin Savoy-teatterissa perjantaina 9. syyskuuta

. Konsertin pääesiintyjä, kansanmusiikkia, etnoa ja jazzia yhdistelevä Piirpauke, on esiintynyt viime vuosina vain harvakseltaan. Siksi heidän yli tunnin kestävä settinsä onkin harvinaislaatuista herkkua.

– Piirpauke on palannut juurilleen ja suomalaisperäiseen musiikkiin samalla kun sen kokoonpano on uudistunut. Yhtyettä voi hyvällä syyllä kutsua jo superbändiksi, sillä vanhojen Piirpauke-muusikoiden Sakari Kukon ja Ismaila Sanen kumppaneiksi on liittynyt Trio Töykeiden mainio komppiryhmä Eerik Siikasaari ja Rami Eskelinen, sekä Sielun Veljien ohella monista rock- ja jazz-kokoonpanoista tuttu kitaristi Jukka Orma.

Piirpaukkeen johtohahmo Sakari Kukko on paljon eri kulttuureita musiikkimatkailijana kolunneena vakuuttunut siitä, että vielä 50 vuotta sitten kehittymättöminä pidetyillä ‘etnisillä’ kulttuureilla on meille hyvin paljon annettavaa.

– Faces Etnofestivaali on jo vuosien ajan osaltaan ollut paikkaamassa näitä aukkoja ja jaellut kultakimpaleita kiitolliselle yleisölle. Samaa työtä olemme parhaamme mukaan yrittäneet myös Piirpauken piirissä toteuttaa, joten on luonnollista, että olemme mukana myös tukikonsertissa.

Maistiaisia Pellen uudelta pitkäsoitolta

Savoyssa kuullaan myös legendaarista Pelle Miljoona Unitedia, balkanilaisista rytmeistä ja sointikokeiluista tunnettua Transkaakkoa, sekä sierraleonalaista reggaelaulaja Obi Phrasea. Hän tuo mukanaan lavalle länsiuusmaalaisista ammattimuusikoista kootun The Cross Cultures Bandin, jonka kanssa hän esiintyi myös vuoden 2011 Faceksessa.

Konsertin ensimmäisen osan päättävälle Pelle Miljoonalle tukikonserttiin mukaan lähteminen oli päivänselvää.

– Näillä leveyksillä Faces on yksi harvoista, jossa toteutuu 60-luvulta periytynyt alkuperäinen festari-idea: gathering of the tribes.

Pelle Miljoonan mukaan näinä aikoina jolloin rasismi ja muukalaisviha muuttuu yhä räikeämmäksi sekä kulttuuri viihdemössöksi, etnofestivaalin säilymisen merkitystä ei voi kylliksi korostaa.

Pelle Miljoona.

United soittaa keikalla myös etukäteismaistiaisena biisejä 28. syyskuuta julkaistavalta Avara Maa -albumilta.

Viva la Faces! Etnofestivaalin tukikonsertti perjantaina 9.9 klo 19 Savoy-teatteri, Kasarmikatu 46-48, Helsinki. Esiintyy Piirpauke, Transkaakko, Pelle Miljoona United, Obi Phrase (SLE).

Teksti: Juha Säijälä