New Yorkin kuningas ammuttiin päivälleen 18 vuotta sitten – muistelun kohteena The Notorious B.I.G.

Paleface, Aksim, Hannibal ja toimittajat listaavat suosikkihetkensä Biggien katalogista.
Jaa Facebookissa
Kuva: The Notorious B.I.G.

The Notorious B.I.G. menehtyi 9. maaliskuuta 1997 – päivälleen 18 vuotta sitten. Biggie Smalls oli Los Angelesissa – itä- ja länsirannikoiden välien ollessa kireimmillään – mainostamassa tulevaa toista albumiaan ja kuvaamassa Hypnotize-kappaleelle musiikkivideota. Hän sai neljä osumaa drive-by-ammuskelussa ja kuoli neljännen luodin aiheuttamiin vammoihin sairaalassa vain 24-vuotiaana.

Monien kirjoissa New Yorkin kuninkaana pidetyn räppärin albumit Ready to Die (1994) ja Life After Death (1997) ovat ehdottomia klassikoita, ja jäämistöstä kaivetut kappaleet sisältävät niin ikään helmiä. Räppäreistä ja toimittajista koostuva Rytmin raati muistelee vaikutusvaltaista sanataituria listaamalla suosikkihetkensä Biggie-katalogista.

Things Done Changed, valitsijana Paleface:

”Muistan elävästi kun kuulin ekaa kertaa kappaleen Things Done Changed Biggien ekalta levyltä. Olin aikaisemmin kuullut singlelohkaisut Juicy ja Big Poppa, joita pidin kovina biiseinä, mutten mitenkään elämää suurempina. Playa-henkinen meininki ei ole ollut mulle koskaan niin lähellä sydäntä ja kuuntelin ysärillä lähinnä underground-räppiä. Miehen nimi oli tuttu The Sourcen ja muiden amerikkalaisten räppilehtien sivuilta jo ennestään. Things Done Changed pärähti kuitenkin isosti ja osaan biisin edelleen ulkoa. ’You either slinging crack rock or you gotta wicked jumpshot’ -laini kuvaa edelleen afroamerikkalaisten nuorten todellisuutta – ulos ghetosta on kaksi tietä: joko rikastut myymällä huumeita tai saat koripallostipendin. Biggien raffi ja suvereeni riimittely sekä kappaleen likainen biitti saavat edelleen veren kiertämään.”

Gimme the Loot, valitsijana Aksim:

“Biggie kertoo rikostarinan hienosti räpäten vuoropuhelun kahdella äänellä. Biggie oli loistava räppäri juuri siinäkin mielessä että monella räppärillä on vain yksi toimiva äänenpaino, tapa käyttää ääntään, mutta Biggie pystyi olemaan voimakkaan aggressiivinen tai smoothin seksikäs, silti kuulostaen aina yhtä hyvältä. Jos sä vaikka kuuntelet, kun Common tai Mos Def yrittää kuulostaa vihaiselta, niin hei please.”

Juicy, valitsijana Hannibal:

”Olin ennen tätä vierastanut laulukertsejä räppibiiseissä, mikä on aika kontrastissa musiikkiin mitä itse on sittemmin tehnyt. Muistan kuinka Juicyn ekat iskut ja ’It was all a dream’ -avauslaini iski jo niin, että ajattelin, että mitä tästä matkasta tuleekaan, se tulee olemaan legendaarista!”

Dead Wrong, valitsijana Rumban Teemu Fiilin:

“Koska Biggie ehti julkaista elinaikanaan vain kaksi albumia ja ne ovat molemmat (niin upeita levyjä kuin ovatkin) pitkälti loppuun kaluttuja, päätin ottaa tehtäväkseni valita nyt suosikkini Biggien kuoleman jälkeen julkaistuista biiseistä. Albumeista – Born Again (1999) ja Duets: The Final Chapter (2005) – ensimmäinen vetää pidemmän korren. Piti biisille ympätystä Eminemistä tai ei, tuon levyn levyn vetävin kappale on Dead Wrong. Biitti on millennium-jousisoundeissaan ja laiskasti napsuvissa rimshoteissaan aika vastustamaton. Sanoitus taas on raiskausfantasioissaan suunnilleen karmeinta Biggietä. Ensimmäinen verse kruunataan älyttömällä ‘I guess I was a combination of House of Pain and Bobby Brown / I was humping around and jumping around’. Mutta sillä mennään.”

Kick in the Door, valitsijana Rytmin Jukka Hätinen:

“Aivan kamala esimerkki ysäriräpin vitsauksesta: skiteistä. Täysin käsittämätöntä, että cd-aikakauden kultakaudella kappaleen alkuun sijoitetaan 70 sekuntia täyttä turhuutta. Odotus kuitenkin palkitaan, mikäli The Mad Rapper -skitin pystyy kärsimään läpi. Premierin biitti nostaa rinnuksesta seinälle ja Biggie alkaa paukuttaa. Kick in the Door on dissausbiisien häikäilemätöntä aatelia, jonka jokainen rivi painaa elefantin lailla. Nas nousi väärää miestä vastaan – se käy selväksi. Sirpaleet lentelevät New Yorkin sisällä ja osumaa tulee myös Raekwonille, Ghostfacelle ja Jeru the Damajalle. Jopa biisin tuottaja saa osansa, auts! Tämän jälkeen Nykin kuninkaan tittelistä on kisailtu enää divaritasolla.”