Miten muusikko voi vähentää alv:n, kun sitä ei voi laskuttaakaan?

Jaa Facebookissa

Rytmin paperilehdessä oleva Artistin asialla -lakipalsta alkaa ilmestyä nyt myös netissä! Muusikoita askarruttavia lakiasioita ruotii Muusikkojen liiton lakimies Lottaliina Lehtinen.

Kysymys:

Kysymykseni koskee keikkatulojen laskutusta ja arvonlisäveroa. Meillä on oma osakeyhtiö, jolle laskutamme muun muassa keikkapalkkiomme. Koska keikkamyynti on vapautettu arvonlisäverosta, ovat laskummekin aina alvittomia. Keikkoihin liittyy kuitenkin aina kuluja, jotka ovat alvillisia – taksimatkat ja muut kuljetuspalvelut, tekniikan laskut jne. Nykyinen järjestelmä ei näyttäisi mahdollistavan tällaisten kulujen alv-vähennysten tekemistä. Onko asialle tehtävissä mitään?
Olli Tukiainen / Poets of the Fall

Vastaus:

Verotus herättää kieltämättä usein kaikenlaisia kysymyksiä, jotka perusteellisesti pyöriteltyinä aiheuttavat esittäjälleen vain lisää hämmennystä. Tähänkään kysymykseen ei valitettavasti ole olemassa täysin yksiselitteistä vastausta. Kokonaisarvioon vaikuttaa nimittäin muun muassa se, onko laskun maksaja alv-velvollinen vai ei.
Arvonlisäverolaki koskee liiketoiminnassa tapahtuvaa tavaroiden ja palveluiden myyntiä. Alv-velvollisen yrityksen pitää lähtökohtaisesti tilittää valtiolle arvonlisävero myymistään tuotteista ja palveluista. Alv on kuitenkin yrityksen kirjanpidossa lähinnä läpikulkuerä. Yritys voi vähentää omista alveistaan liiketoiminnassaan ostamistaan tuotteista maksamansa veron.
Tietyt tavarat ja palvelut on vapautettu arvonlisäverosta. Verovapaus koskee muun muassa esiintyvän taiteilijan (esimerkiksi laulaja, soittaja) keikkamyyntiä. Kun verovelvollinen yritys myy esiintyjän keikalle, ei lasku siis sisällä arvonlisäveroa, jota myyjä tai ostaja voisi omassa kirjanpidossaan hyödyntää. Näin on siitäkin huolimatta, että esiintymiseen liittyy usein verollisia komponentteja, kuten äänentoistopalveluja. Koska yritys myy tilaajalle verottoman palvelun, alv-ketju katkeaa. Vaikkapa äänentoistopalveluihin sisältyvä alv on laskuttavalle yritykselle täten oikea kustannus, joka tulee huomioiduksi yrityksen verovähennyksissä.
Kunnioitettujen kollegojeni kanssa asiaa pyöriteltyäni olen nyt (lähes) ymmärtänyt, että yksi ratkaisu asiaan voisi olla verollisten ja verottomien palvelujen myyminen tilaajalle erikseen, erillisillä laskuilla. Se, onko tämä mahdollista ja missä tilanteissa, kannattaa kuitenkin selvittää oman verotoimiston asiaan vihkiytyneiden virkailijoiden kanssa. Alalla on silloin tällöin keskusteltu esimerkiksi alennetun verokannan saamisesta keikkamyyntiin. Toistaiseksi keikkamyynti kuitenkin nauttii yleisesti ottaen varsin kadehdittavalta kalskahtavaa verovapautusta.
Lottaliina Lehtinen

 • Otetaas vielä kerran…

  Vastauksena alkup. kysymykseen, ainoa keino päästä tekemään vähennyksiä on myydä jotain arvonlisäverollisia tuotteita tai palveluita, tässä tapauksessa siis myydä itse esiintyminen yhtenä kohtana alv 0% ja laskuttaa muut kulut omina kohtinaan verojen kera.

  Eli jos yritys myy ainoastaan 0% verokannalla niin silloinhan ei verottajalle tilitettävää arvonlisäveroa tietenkään kerry. Eli näin ollen ei ole myöskään mitään mistä voisi tehdä arvonlisäverovähennyksiä.

  Sitten laskuista, alvillisen ja alvittoman myynnin voi ihan hyvin laittaa samaan laskuun kunhan siinä on selkeästi eroteltu myytävät palvelut/tuotteet, niiden verokannat eli alv-prosentit, verottomat summat, verolliset summat ja veron osuudet tuotteittain yksilöitynä ja edellä mainitut vielä yhteenlaskettuna (niinkuin laskussa yleensäkin pitäisi olla).

  Ihan samalla lailla se menee jos ostat vaikka kioskilta kupin kahvia (alv 13%), pokkarin (alv 9%) ja CD-levyn (alv 23%). Kaikki laskutetaan yhdellä laskulla jossa verokannat ja summat eriteltyinä.

  Loppuun vielä pieni tarkennus aikaisempaan vastaukseen, se että laskun maksaja on alv-velvollinen tai ei ei vaikuta mihinkään muuhun kuin siihen että alv-velvollinen maksaja voi vähentää ostoista kertyneen arvonlisäveron osuuden omasta arvonlisäverokertymästään.