Mikä on festarikesän isoin räppikiinnitys ja miltä festarilta löytyy kovin kokonaisuus? Rytmi arvosteli kesän festivaalitarjonnan

Jaa Facebookissa
Kuva: Jory Lee Cordy

Festarikausi 2015 vyöryy jo eteenpäin omalla painollaan. Rytmi pysähtyi tarkastelemaan, minkälainen räppikesä on luvassa. Arvosanoista ja perusteluista vastaavat Tuomas Aflecht ja Jukka Hätinen, jotka käyvät läpi varsinaiset räppifestarit sekä festivaalit, joilla on mainitsemisen arvioinen räppikattaus.

Blockfest
21.– 22.8.2015 Tampere
Räppikattaus:
Wiz Khalifa, T.I., Mobb Deeb, Kid Ink, Ty Dolla $ign, Elastinen, Aivovuoto x DJ Kridlokk x Tuuttimörkö, Gettomasa, Asa, Hannibal & Hot Heros, Atomirotta, Jussi Kuoma, DXXXA D & HZZZT, Gasellit, Korstoraatio, JVG, Kube X Mäkki X Adi L Hasla, Laineen Kasperi, Lyömättömät, Likanen Etelä, Mikael Gabriel, MNTTT, Paperi T, Ruudolf & Karri Koira, Spekti, SMC Lähiörotat, Stepa & Are, The Megaphone State, Tippa T, Uniikki
rytmi_arviot_4
Kenties se suomen virallinen rapfestari. Onnistuu nostamaan tasoaan vuosi vuodelta amerikkalaiskiinnitysten suhteen – etenkin Wiz Khalifa ja T.I:n ensimmäinen Suomen-keikka. Tuttuun tapaan myös kovimmat kotimaiset, niin vasemmalta kuin oikealta.

Tuoreus: Debyyttinsä syksyllä julkaiseva Ty Dolla $ign on ajoituksellaan yksi kovimmista kiinnityksistä mitä Suomen festivaalikartalla on tehty tänä kesänä. Jos Ty Dollan kurssi jatkuu yhtä nousujohteisena, keikkakalenterista loppuu sivut ensi vuoteen mennessä. Myös Kid Ink on ajankohtainen ja monen huulilla.

Pahe: Vihreät arvot kunniaan Wiz Khalifan ja Ty Dollan johdolla.

Tärppi: Materiaalin puolesta Wiz Khalifa ja T.I. Jokerikorttina tärpiksi kuitenkin edellä hehkutettu Ty Dolla $ign. Tämän hetken hookkikuningas, jota tullaan huhujen mukaan kuulemaan muun muassa Kanye Westin levyllä. Julkaissut omissa nimissään paljon materiaalia ennen debyyttiään ja mistäpä sitä tietää, jos Or Nah -kappaleella vieraileva Wiz Khalifa nähtäisiin lavalla. Ty Dollan ansiolistalta löytyy vierailujenkin puolesta sen verran monta hittiä, että keikka on ainakin läpileikkaus viime aikojen räppihiteistä rapakon takaa. Ja kuten sanottua, mikäli ura etenee yhtä vauhdikkaasti kuin tähän asti, ei miestä nähdä ihan hetkeen Suomessa uudestaan.

Pipefest
23.–25.7.2015 Jämsä
Räppikattaus
: Wu-Tang Clan, Schoolboy Q, Future, Teflon Brothers, Atomirotta, Solonen & Kosola & Xmies, TCT, Timi Lexicon, Brädi, Skepti, Uniikki, JVG, Mikael Gabriel, Elastinen, Paperi T, Asa & Band, Petri Nygård, Tippa T, Aivovuoto + Dj Kridlokk & Tuuttimörkö, Kube, MNTTT, Julma H, Laineen Kasperi & Palava Laupunki, Stepa + Are & DJ Massimo, SMC Lähiörotat
rytmi_arviot_3
Vai onko Pipefest sittenkin se Suomen virallinen rapfestari? Pipefest kiinnitti aina suomalaisia kiinnostavan Wu-Tangin ja yllättää kahdella todella kovalla jenkkikiinnityksellä. Schoolboy Q ja Future tulevat Suomeen kun rauta on vielä kuumahkoa. Vaikka molempien albumit tulivat viime vuonna, ne eivät ole vielä jäähtyneet. Schoolboy Q:n viime aikojen instagrammaukset keikoilta ainakin puhuvat omaa kieltään ja Future on aktivoitunut ilmaisjulkaisujen saralla. Pipefest kattaa Blockfestin tavoin suurimman osan kotimaisista kärkinimistä.

Tuoreus: Wu-Tang on ikuista, mutta ilkeiden mielestä varmasti parhaat vuotensa nähnyt. Jokainen tämän hetkinen ulkomaan kiinnitys on julkaissut viimeisen kokopitkänsä viime vuonna, mutta vanhentuneesta kamasta ei voida silti puhua – ainakaan Schoolboyn ja Futuren kohdalla.

Pahe: Stöö saattaa kuulostaa opioidien alaisena räppäävältä, mutta Q:lle ei kannata purkkia vilauttaa.

Tärppi: Schoolboy Q, ehdottomasti. Julkaissut kaksi rautaista kokopitkää ja on yksi rapmaailman parhaista live-esiintyjistä. Tulee aina jäämään possetoverinsa Kendrick Lamarin varjoon, mutta ansaitsisi enemmänkin huomiota.

Summer Up
3.–4.7.2015 Lahti
Räppikatsaus:
Nicki Minaj, Rae Sremmurd, Elastinen & Live Band, JVG & Tippa-T, Teflon Brothers / Ruger Hayer / Heikki Kuula / Paperi T, Ruudolf / Karri Koira / Musta Barbaari / Jusuf / Särre, Aito Mäkki & Kube & Adi L Hasla, Solonen & Kosola, Asa & Band, Aivovuoto / Kridlokk / Tuuttimörkö, Atomirotta, Majuri, Redrama, Nopsajalka, Brädi, Uniikki, Aste, Mikael Gabriel, Mansesteri, Jyrise, Jonboi & Pikkis, JXO, Dilemma
rytmi_arviot_4
Summer Up panostaa erikoisuuksiin. Kotimaiset esiintyvät isolla porukalla ja esille on nostettu myös hieman tuntemattomampia nimiä. Nicki Minaj olisi todella kova kiinnitys miltä Suomen festivaalilta tahansa. Nicki ja Rae Sremmurd loistavat perjantain pääesiintyjinä, mutta lauantai kaipaisi ulkomaista vetonaulaa. Aikaa lisäkiinnityksiin olisi, mutta toisaalta erikoisspesiaalia kotimaisin voimin on parempi vaihtoehto kuin mahdollinen laimea ulkomainen.

Tuoreus: Rae Sremmurd on vakuuttava kiinnitys. Duo on todella kovassa nosteessa ja monet festivaalit haluaisivat varmasti heidät huudattamaan. Nicki Minaj on tietysti omalla tasollaan ja isoimpia nimiä mitä Suomessa tänä kesänä nähdään.

Pahe: Sremmurdin pojat tykkäävät vain pahoista narttukoirista.

Tärppi: Molemmat ulkomaalaisvahvistukset ovat mielenkiintoisia, mutta olisi typerää olla valitsematta Nicki Minaj. Kyseessä on kuitenkin jatkuvasti kasvavan naisräppärijoukkion heittämällä kovin nimi. Seuraava keikka lienee areenatasoa. On Minajin musiikista sitten mitä tahansa mieltä, tämän festivaalikesän suurin ilmiö saapuu Lahteen.

Sideways
12.–13.6.2015 Helsinki
Räppikattaus:
Azealia Banks, Earl Sweatshirt, Freddie Gibbs, Yung Lean, Bizarre Ride II the Pharcyde, Silvana Imam, Little Simz, Paperi T, Tuuttimörkö & Khid & Aivovuoto
rytmi_arviot_4
Festivaalikesän erikoisin räppikattaus. Tyyli linjassa festivaalin kanssa, mutta varsinainen vetonaula tuntuu puuttuvan. Tasaisuus tulkitaan tässä yhteydessä positiiviseksi ongelmaksi räppipäälle.

Tuoreus: Paljon kuumia nimiä. Silvana Imam ei varmasti soita kovinkaan monelle kelloja edes kotimassaan Ruotsissa, mutta räppääjä on käynyt esimerkiksi esittämässä toistaiseksi suurimman hittinsä Imam Cobainin arvostetussa Sway In the Morning -radio-ohjelmassa. Earl Sweatshirt on kovassa nosteessa, mutta millainen on aavistuksen monotonisen flow’n omaavan miehen livekunto? Bizarre Ride II the Pharcyde on kaukana tuoreesta, mutta varmasti ysäriräpin ystäville mielenkiintoinen pala.


Pahe: Yung Leanin keikalla haisee mitä todennäköisimmin muukin kuin hiki.

Tärppi: Freddie Gibbs, joka julkaisi tänä vuonna Pronto ep:n ja viime vuonna vahvan Piñata-albumin yhdessä Madlibin kanssa. Vaikka kappaleet eivät itsessään ole menevimmästä päästä, on Gibbs energinen live-esiintyjä, josta todisteena viimesyksyinen loppuunmyyty ja kehuttu Tavastia-keikka.

Provinssi
24. –27.6.2015 Seinäjoki
Räppikattaus:
Big Sean, Joey Bada$$, Die Antwoord, Angel Haze, Tyga, Young Fathers, Atomirotta, Heikki Kuula & Koirakaverit, Elastinen, Ruger Hauer, Aivovuoto + Khid, Juju, JVG, Kultabassokerho, Tippa-T, Asa & Band, Gasellit, Laineen Kasperi & Palava Kaupunki, MNTTT, Paperi-T
rytmi_arviot_4
Muutenkin vahvalla artistirosterilla varustautunut festivaali on onnistunut hyvin rap-kiinnityksissään. Perjantaina mahdollisuus nähdä kolme kuumaa jenkkinimeä: Big Sean, Joey Bada$$ ja Tyga. Provinssi on oiva valinta räppipäälle.

Tuoreus: Big Sean on noussut nyt kaikista suurimpaan hypeensä Dark Sky Paradise -levynsä myötä – vaikkei ole suomalaisten huulilla isolla volyymilla. Joey Bada$$iin pätee melkeinpä sama. Chris Brownin kanssa kimppalevyn julkaisseelta Tygalta on luvassa vielä Kanye Westin tuottama levy. Musiikkityylien rajoja rikkovat Die Antwoord ja Young Fathers tulevat varmasti hämmentämään ja ihastuttamaan. Kotimainen osasto on varsin kattava läpileikkaus suomen hiphopskenestä.

Pahe: Tyga on herättänyt pahennusta 17-vuotiaan naisystävänsä rinnalla, joten varovasti siellä.

Tärppi: Big Sean, jota tuskin parin vuoden päästä saa enää houkuteltua Suomeen. Edustaa tyyliä, joka myy monessa muussa maassa, mutta Suomessa hädin tuskin soi radiossa. Materiaali on valtava ja keikalla tullaan kuulemaan moni viimevuosien hitti.

Flow Festival
14.–16.8.2015 Helsinki
Räppikattaus:
Run the Jewels, ILoveMakonnen, Tyler the Creator, Future Brown, Paperi T, Sairas T & OD Kokemus & O’Malley, Likanen Etelä, Ronskibiitti
rytmi_arviot_4
Jokainen buukkaus pieteetillä valittu, mutta kyllähän Suvilahteen enemmänkin räppiä mahtuisi!

Tuoreus: Flow mahdollistaa eksentrisemmän osaston lennättämisen näille leveysasteille. ILoveMakonnen, Tyler the Creator ja Future Brown maistuvat niille, joille 92 merkkaa ennemmin syntymävuotta kuin hip hopin kultakautta, ja jotka uskaltavat jättää räppikarsinan portin sepposen selälleen.

Pahe: Killer Miken kello näyttää aina 4.20 ja kirkkonummelaiset tuskin panevat pahakseen.

Tärppi: Suomi on päässyt seuraamaan Run the Jewelsin kasvutarinaa aitiopaikalta aina El-P:n ja Killer Miken soolokeikoista RTJ:n klubikeikalle asti. Kaksikolla on siis paikka suomalaisten, ja suomalaisilla Run the Jewelsin, sydämissä. Tämä tulee kulminoitumaan Flow-lavalla armoitettujen showmiesten johdolla.

Ruisrock
3.–5.7.2015 Turku
Räppikattaus:
Pharrell Williams, A$AP Rocky, Public Enemy, G-Eazy, Elastinen, Aivovuoto & Dj Kridlokk, Tuuttimörkö, JVG, Lyömättömät, Paperi T, SMC Lähiörotat, Tippa-T
rytmi_arviot_3
Viime vuoden kesähitti, viimeksi pari vuotta sitten nähty veteraani ja odotetun kakkosalbumin julkaissut nuori tähti koetaan Ruissalossa.

Tuoreus: Kellastuva. Rockfestivaaleille tyypillisesti isot nimet saapuvat vuoden myöhässä – osa vuosikymmenen tai pari. A$AP Rockyn uunituore albumi tekee korjausliikkeen oikeaan suuntaan, vaikka kotimaiset buukkaukset tuntuvat olevan turvallisesti suurin piirtein samat kuin muillakin rockfestareilla.

Pahe: Seitsemän euron tuoppi.

Tärppi: Miten Turku kohtelee kotikentällä esiintyvää Tippa-T:tä? Mehu käteen ja ota selvää.

Seinäjoki Hiphop Festival
4.–5.9.2015 Seinäjoki
Räppikatsaus:
Gavlyn, Kube x Mäkki x Adi L Hasla, Lyömättömät, Aivovuoto, Alamaa x Anniina & Antisankari, Jontti, Tomi Randomi, En kiellä enkä myönnä, Laiska Leppone & Timo Kotipoltto, Teflon Brothers, Asa, Laineen Kasperi & Palava Kaupunki, Epelit, Tre-Funk Three, MNTTT, Juju, Paperi T, Spekti, Likanen Etelä
rytmi_arviot_3
Seinäjoen toinen räppifestivaali luottaa tuntematonta Gavlynia lukuun ottamatta kotimaisuuteen ja paikalle onkin valittu varsin vaihtoehtoisia nimiä.

Tuoreus: Kotimaiset ovat julkaisseet tuoretta kamaa, Asa aktivoitunee tulevan Love Recordsin materiaaliin pohjautuvan levynsä kanssa.

Pahe: Suitsukkeet, Love Recordsia kunnioittaen.

Tärppi: Likanen Etelä, miten kirkkonummelaiset ymmärretään Seinäjoella?

Ilosaarirock
17.–19.7.2015 Joensuu
Räppikattaus:
Big K.R.I.T., Aivovuoto & Dj Kridlokk & Tuuttimörkö, Paperi T, SMC Lähiörotat, Elastinen, Mäkki & Adi L Hasla & Kube
rytmi_arviot_2
Vaikka Ilosaaressa tullaan näkemään hyviä räppikeikkoja, kattauksen suppeuden ja vähäisen luminanssin johdosta arvosana voi vaikuttaa karulta.

Tuoreus: Ilosaari on onnistunut luomaan oman punaisen lankansa kiinnityksillä, jotka ovat mielenkiintoisia ja ajankohtaisia, mutta tuntuvat usein olevan hieman väärässä paikassa. Hyvä esimerkki tästä on mainiota Outkast-kanavointia sisältäneen Cadillactican viime syksynä julkaissut Big K.R.I.T., jonka odottaisi näkevän keskikokoisella helsinkiläisklubilla rockfestivaalin sijaan.

Pahe: Minttutee-mojito.

Tärppi: Mäkki, Adi L Hasla ja Kube ovat vastuussa niin monesta klubiräppibängeristä, että yhteissetti voidaan referoida yhteen sanaan, joka on festaribailaus.

Solar Sound Festival
17.–18.7.2015 Seinäjoki
Räppikatsaus:
Far East Movement, Tinie Tempah, Mäkki & Adi L Hasla, Uniikki, Mikael Gabriel, Kuningas Pähkinä & Setä Tamu, Karri Koira & Ruudolf + Aksim & Särre, Juju, Spekti, Redrama, Asa, Aste, Teflon Brothers
rytmi_arviot_1
Samannäköinen paketti suomalaisia kuin monissa muissa tapahtumissa – bailuräppiin painottuen. Far East Movement ja Tinie Tempah eivät juuri väräytä mittareita, vaikka bileet aikaiseksi varmasti saavatkin.

Tuoreus: Festarikesään mahtuu monta niin ajankohtaista buukkausta, että Solar Soundin ulkomaiset vieraat saavat haukottelemaan.

Pahe: Kreisibailausta kaljapahvit päässä.

Tärppi: Karri Koira & Ruudolf + Aksim & Särre. Karri Koira ja Ruudolf heittävät hyvän keikan vaikka sitten rutiinilla. Nyt on mukana koko vanha kunnon porukka joten varmasti mielenkiintoinen keikka tulossa – Särren soololevyä odotellessa.

  • Miska Pulkkinen

    Jos samalla festarilla on A$AP ROCKY ja Public Enemy, niin ethän sää nyt VITTU nosta mitään VITUN tippateetä sen festarin tärpiks. Hei ihan oikeesti nyt. vittu