Levyblogi: Krautrockia päivitettynä

Jaa Facebookissa

H. J. Irmler & F. M. Einheit: Bestandteil (Klangbad 2015)
Teksti: Matti Komulainen

Hans-Joachim Irmler oli perustamassa Faustia vuonna 1971. Sittemmin saksalaisbändiä on palvottu krautrockin tienraivaajana, ja ohessa Irmler on kasvattanut mainettaan monenlaisissa musiikkiprojekteissa.

Krautrock 2.0? Elektron uusi aalto? Sävelmaisemia postmoderniin urbaaniin todellisuuteen?

Lokakuun lopussa ilmestyvä Bestandteil on albumi, joka sytyttää mielikuvat. H.-J. Irmler ja hänen pitkäaikainen levytyskumppaninsa F. M. Einheit vievät kuulijan tutkimattomille soonisille tantereille.

Työparina Einheit eli Frank-Martin Strauß on Irmlerin tasoa. Hän loi nimensä 1980-luvun alkupuolella industrial-kollektiivi Einstürzende Neubautenin lyömäsoittajana, ja on sittemmin hankkiutunut tuotannossaan toistuvasti tuntemattomille turuille.

Bestandteilin äänivirrassa on yhtä lailla Irmlerin vintage-vermeiden jäljittelemätöntä lumoa kuin Einheitin kehittämästä bassojousesta kumuavaa matalataajuista aaltoa.

Soitteissa liikutaankin varhaisen analogisen elektron potentiometriruuvailusta absurdin lattarikompin kuljettamaan säröhäröilyyn. Oudoista soinneista fuusioidaan kokeellista musiikkia, jossa eleginen kauneus nivoutuu erottamattomasti lihallisiin biitteihin.

Kaksikon levyn julkaisee saksalaislabel Klangbad. Irmler käynnisti sen alun perin vuonna 1996 tuomaan kuuluville Faustin uutta musiikkia. Aika ajoin yhä aktivoituvan ryhmän töiden lanseeraamisen ohella tallin nimissä levyjään ovat julkaisseet muun muassa Custer, Dieter Moebius, Ectogram, Nightingales, Ole Lukkye ja moneen ehtinyt suomalaisylpeys Circle.

Klangbad operoi tänään omassa, entiseen paperitehtaaseen perustetussa studiossa. Se sijaitsee Scheerin pikkukaupungissa Münchenin länsipuolella eteläisessä Saksassa. Irmler on koonnut studioon kustomoimansa ja itse rakentamansa instrumentit vuosikymmenien varrelta.

Vaikka Irmler on täydentänyt studiotaan myös tietokonepohjaisella teknologialla, Bestandteil huokuu ennen kaikkea vanhanaikaisen käsityön tuntua. Saundi on lämmin orgaanisesti pulputtavista rytmipulsseista iholle tuleviin melodialinjoihin.

Albumia työstettiin Faust-studiossa vuosina 2012–2015 kaikkiaan kahdeksassa itsenäisessä äänityssessiossa. Kukin niistä kesti vähintään kaksi päivää. Valtavasta aineistosta valittiin ja muokattiin lopullinen teoskokonaisuus.

Tässäkin tapauksessa vähän on paljon. Kaksikko yhdistää levyllä yllättäviä elementtejä niukkuutta vaalien. Tinkimätön estetiikka tuottaa musiikkia, josta löytää jotain uutta jokaisella kuuntelukerralla. Minimalismia tämäkin, ja fantastista sellaista.