Levyblogi: Islantilaissäveltäjä loi huumesodan soundtrackin

Jaa Facebookissa
Kuva: Matti Komulainen

Maata järisyttäviä rytmipulsseja ja päälle vyöryviä jousistemmoja. Jóhann Jóhannssonin tyylin tunnistaa välittömästi. Juuri ensi-iltaan tulleeseen Sicario-elokuvaan musiikki tuo kouriintuntuvan tason – sen sananmukaisesti tuntee alataajuuksien iskiessä kehoon.

Teksti: Matti Komulainen

Jóhann Jóhannsson on luonut maineen omintakeisena säveltäjänä, sovittajana ja muusikkona. Islantilaissyntyinen, Berliiniin asettunut kultakorva yhdistää musiikissaan usein sähköisiä elementtejä sinfoniaorkesterin sointiin.

Näin Sicariossakin. Scorea työstäessään hän äänitti viittä eri rumpalia ja 65-jäsenistä orkesteria muokaten tallenteita studiossa saavuttaakseen haluamansa lopputuloksen.

”Sävellykseni perkussio-osastoa inspiroi Swans-yhtye. Halusin saavuttaa säälimättömän hitaan ja alakuloisen mutta samalla raivokkaan ja eläimellisen energian”, Jóhannsson selvitti elokuvalevyn julkaisun alla.

Albumilla kuullaan myös eeppisiä suvantoja ja virtuoottisia solistiosuuksia. Niistä vastaavat muun muassa sellisti Hildur Gudnadóttir, basisti Skúli Sverrison, kitaristi-lyömäsoittaja Shazad Ismaily sekä lauluosuuksista ja modulaarisista syntetisaattoreista vastaava Robert Aiki Aubrey Lowe.

Jälki on vangitsevaa ja mieleenpainuvaa, ja kestää kuuntelun myös ilman kuvallista yhteyttä, johon se on alunperin luotu. Silloin Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla käytävä huumesota katoaa taka-alalle jylhän äänimaailman ottaessa vallan.

Jóhann Jóhannssonin ensilevytys ilmestyi vuonna 2002. Sen jälkeen levy-yhtiöt Touch ja 4AD ovat julkaisseet häneltä viisi sooloalbumia. Lisäksi Jóhannsson on säveltänyt musiikkia näytelmiin, tanssiteoksiin ja performansseihin.

Elokuvatöitä on ohessa kertynyt yli tusinaan valkokangasteokseen. Jóhannsson sävelsi scoren muun muassa Sicarion kanadalaisohjaajan Denis Villeneuven edellisteokseen Vangitut (2013).

Soundtrack elokuvaan Kaiken teoria (2014) toi Jóhannssonille vuorostaan Golden Globe – ja ASCAP-pystit sekä ehdokkuudet BAFTA- ja Oscar-palkintoihin alkuvuodesta 2015.

Sicario-soundtrackin julkaisee Varèse Sarabande, ja se on saatavana bittiversion lisäksi cd:nä ja vinyylinä.