Lainsuojaton kulkurikantri soi ja lauma vaeltaa – haastattelussa Hobo News

Jaa Facebookissa
Kuva: Juuso Aalto

Joku Roti Mafia, Black Motor, Voimaryhmä, Seitsemän seinähullua veljestä, Pauli Hanhiniemen Hehkumo, Hi-Lo & In Between. Siinä otsikoita, joihin voidaan vetää viivoja Hobo Newsin kokoonpanosta.

”Kyllähän meitä on mitä erikoisin seurakunta”, Hobo Newsin laulava kitaristi Erik Ingebrigtsen kommentoi. ”Räppipiirit ovat olleet tässä se yhdistävä tekijä”, myös Edorf-nimisenä räppärinä tunnettu mies lisää.

Hobo Newsillä ei kuitenkaan ole räpin kanssa mitään tekemistä, vaikka myös yhtyeen toinen laulaja, Hannibal Stark, on ansainnut kannuksensa rytmisen puhelaulun saralla, ja rumpujen takana istuu Tykopaattina tunnettu Tyko Haapala.

”Periaatteessa joku voi pitää tätä räppäreiden sivuprojektina, mutta ihan irrallinen oma juttunsa tämä on. Bändissä on pitkän linjan musiikkidiggareita, joiden motivaationa on toiminut kyllästyminen räpin perinteisiin kaavoihin.”

Hobo Newsin muutama ensimmäinen vuosi meni country- ja irkkufolk-lainakappaleita soittelemalla ja harvakseltaan keikkailemalla.

”Hannibalilla ja kitaristi Quitzi Loposella ja oli alun perin ajatuksena perustaa punkahtava The Pogues -coverbändi. Kun saatiin koko porukka kasaan, niin siirryttiinkin työstämään Woody Guthrie– ja Hank Williams-osastoa. Sitten tuli irkkuhommat ja merimieslaulut.”

Tavastialla 4. helmikuuta julkaistava Lauma vaeltaa -debyyttialbumi sisältää kuitenkin suomeksi laulettua omaa tuotantoa. Miten evoluutio coverbändistä itsekirjoitettuun materiaaliin tapahtui?

”Hobo News oli viettänyt hieman hiljaiseloa, niin aloin kirjoittaa omia, suomeksi laulettuja folk-biisejä. Bändin ensimmäiseksi omaksi biisiksi valmistui Viekää minut selviämään. Se syntyi yksinkertaisesti niin, että painuin treenikselle ja päätin että kolme sointua ja kertoo ryyppäämisestä!”

Ingebrigtsen puhui tammikuussa Ylelle avoimesti syövästään – haastattelun voi lukea tämän linkin takaa. Kun Hobo News -materiaalia oli syntynyt levyllisen verran, Ingebrigtsenin ennuste paheni äkillisesti.

”Soitin Hannibalille, että tilanne on tämä. Haalittiin porukka jälleen kasaan ja nauhoitettiin intensiivisissä kolmen päivän studiosessioissa lähestulkoon koko levy purkkiin.”

Joulukuussa singlenä ja videona julkaistu Haulikkohäät antaa esimakua pitkäsoiton tarinoista.

”Levyllä kerrotaan tarinoita laitapuolen kulkijoista ja vankilan seinää tuijottelevista, välillä käydään ryöstöretkillä. Löytyy murhaballadia ja elämän pohdiskelua. On ronskimpaa materiaalia ja vähemmän ronskia – outlaw countryn henkeä haettu. Simppeliä, mutta reteää meininkiä!”

Hobo News -nimistä sanomalehteä julkaistiin 1900-luvun alussa Missourin ja Ohion osavaltioiden kulkureille. Tältä Amerikan rautateillä kulkurilta toiselle kiertäneeltä aviisilta Hannibal on nimen yhtyeelle lainannut.

”Kyllähän muusikot ovat usein kulkuriluonteita, tai ainakin tietty kulkurius tulee musiikin kautta. Rumpalimme Tyko ja basistimme Ville Rauhala ovat tien päällä aina. Itse olen paikalleni asettunut, mutta olen kuitenkin tullut kauas kotikonnuiltani Ivalosta.”

Hobo Newsin kulkurikantri soi siis keskiviikkona 4. helmikuuta Tavastialla. Mukana menossa ovat myös Pietarin Spektaakkeli ja Pekka Kumpulainen.