Kommentti: Musiikin ja median antipöhinä Slushissa

Jaa Facebookissa

”Media-ala on ollut myllerryksen keskellä jo vuosikymmenen, eikä ratkaisua kriisiin ole löytynyt vieläkään.” Näillä sanoilla alustettiin Slushissa järjestetty paneelikeskustelu, joka oli otsikoitu hieman provosoivasti: Miksi nyt on paras aika perustaa mediayhtiö?

Panelisteina toimivat The Nordic Webin ja Tech.eun teknologiatoimittaja Neil S W Murray, mediatoimisto IUM:n toimitusjohtaja Clarisse Berggårdh, Suomen Cosmopolitanin päätoimittaja Stina Mäntyniemi ja startup-elämäntyylimedia Hyben toimitusjohtaja Tatu Tahkokallio.

Klassikoksi muodostunutta ”sisältö on kuningas” -mantraa muistettiin toistaa. Panelistit puhuivat kuorossa, kuinka hidas, läpinäkyvä ja hyvä journalismi ei mukamas ole kriisissä, mutta yhtä tärkeää on esimerkiksi markkinointimateriaali ja käyttäjien luoma sisältö. Advertoriaalien tuodessa rahaa taloon ja käyttäjien luoman sisällön ollessa ilmaista on helppo osoittaa tasapäistetystä yhtälöstä se, joka näyttäytyy kulueränä.

Mainostajalle on se ja sama näkyykö mainos pieteetillä puurretun artikkelin yhteydessä, vai muutamassa kädenkäänteessä muualta käännetyn nopeamman sisällön. Puhe kääntyi tietenkin mikromaksuihin, joilla Internetin historiassa tuskin kukaan on tienannut tuntipalkkaansa.

Tarpeeksi hyvästä sisällöstä maksaa mielellään, kuuluu toinen median murroksen taistelukentillä toitotettu iskulause. Tätä ilman ei tarvinnut Slushissakaan olla, olihan puhujina maksamaan tottuneen sukupolven edustajia.

Latteudet jatkuivat, kun vaadittiin vastausta siihen, miten Youtubea koluava ja videopelejä hakkaava tämän päivän nuoriso saadaan medioiden asiakkaiksi. Täytyy mennä sinne missä he ovat, oli vastaus, joka löytyi myös kliseisten fraasien bingolapuista. Sinne – missä se ikinä onkaan – ei ainakaan mennä epätoivoisena oljenkortena tarjotulla hakukoneoptimoinnilla.

Käydyn keskustelun perusteella klikinsäästäjä kertoisi vastaukseksi alussa esitettyyn kysymykseen: Emme todellakaan osaa sanoa miksi nyt on paras aika perustaa mediayhtiö.

Kun musiikkibisneksen tulevaisuudesta kerätty ohjelma toisti edellisvuoden linjaa, eli keski-ikäiset miehet horisemassa suoratoistosta, oli näiltä aloilta uusia ideoita ja tarmoa etsineiden tunnelma synkkä kuin Messukeskuksen tunnelmavalaistus.

Loppusilaus antipöhinälle oli bongata stereotyyppiä vahvistava musiikkimediatyöläinen, eli itsensä ilmaista olutta iltatapahtumassa litkimässä.

Viimeinen sammuttaa valot, tai ainakin tuulettaa hyvin.