Kommentti: Älä mene levykauppaan, älä osta vinyylilevyä

Record Store Day ei ole kirjoittajan mukaan hyvä asia musiikinkuuntelijan kannalta.
Jaa Facebookissa
Kuva: phreekdog / sxc.hu

Record Store Day alkoi hyvästä ideasta: houkutellaan kiinnostavilla erikoisjulkaisuilla ihmisiä takaisin kivijalkalevykauppojen laareja pläräämään. Huhtikuisen lauantain raportoitiin olevan monelle levykaupalle myynnillisesti tärkeämpi päivä kuin lahjashoppailijat kaupoille ajava joulukuu.

Koska Record Store Day sai väen levyjen ääreen vain päiväksi, eikä jokaviikkoisiksi tai edes jokakuisiksi asiakkaiksi, merkkipäivän profiili alkoi ottaa askeleita maksimaalisen rahastuksen opportunismiin.

Mikäs siinä, kyllä levykauppiaskin tarvitsee elantonsa.

Eihän se ole levykauppojen vakioasiakkailta pois, jos yhtenä päivänä vuodessa viedään rahat tyypeiltä, jotka haluavat osallistua näennäiseen vinyylibuumiin ostamalla Metallica-levyn kirjahyllyä koristamaan.

Niistä harvoista edelleen toiminnassa olevista Euroopan vinyylilevytehtaista kantautuu korviin hurjia tarinoita. Record Store Dayn lähestyessä levyä pusketaan pihalle yötä päivää, pahimmillaan jonot venyvät kolmeen–neljään kuukauteen.

Mikäs siinä, kyllä sukupuuton partaalla käynyt teollisuus tarvitsee elantonsa.

Valitettavasti asia ei ole näin. Isot levy-yhtiöt puskevat ylihintaisia uusintapainoksia levyistä, joita käytettyjen levyjen maitolaatikot ovat pullollaan. Tämä ajaa muutaman henkilön työllistäviä indielafkoja entistä ahtaammalle. Siis niitä, joiden julkaisujen ääreen väkeä alun perin yritettiin houkutella.

Levytehtaiden jonon muodostavat tietysti niiden isojen levy-yhtiöiden ylihintaiset uusintapainokset. Ei levytehtailla, kuten ei myöskään levykaupoilla ole varaa kääntää selkäänsä niille. Suurin piirtein kädestä suuhun elävät pienyhtiöt levittelevät käsiään ja miettivät miten laskut saisi maksettua, kun master seisoo jonon hännillä kuukausitolkulla.

Indieyhtiöt ovat toki alkaneet ennakoida keväistä ruuhkaa, joko aikaistamalla tai lykkäämällä julkaisuitaan. Eihän tämä ole ajankohtaista asiaa, miksi tätä kirjoitan syksyllä?

Yhdysvalloissa vietetään tänään Black Friday -nimistä päivää. Kiitospäivän jälkeisenä perjantaina vietettävä Black Friday on joulusesongin lähtölaukaus. Ihmiset jonottavat ostoskeskuksiin ilmaisen ämpärin tai edes halvan sellaisen perässä.

Record Store Daytä on vietetty myös Black Fridayn merkeissä jo muutaman vuoden ajan. Koska musiikki on universaalia ja levypainokset eivät valtioiden rajoja tottele, erikoisjulkaisut on saatettava levykauppoihin myös täällä rapakon takana, vaikka Black Friday tuntematon käsite olisikin.

Keväisin ja nyt myös syksyisin levytehtaat huutavat hoosiannaa suurimpien levylafkojen suuntaan. Kesälomakausi on varsinkin Suomessa hiljainen sekä julkaisemisen että ostamisen suhteen. Indieyhtiöille ei jää montaa kuukautta aikaa tehdä sitä tasaista ja hiljaista päivätyötä pienten vinyylijulkaisujen parissa, joka on tekohengittänyt tehtaita, tuonut jos ei juustoa niin ainakin voita levykauppiaan leivän päälle ja ennen kaikkea tarjonnut elämyksiä valtavirtaan pettyneille musiikkidiggareille.

Siksi en mene tänään levykauppaan enkä osta vinyylilevyä. Kun huomenna avaan kivijalkakaupan oven, aion poistua sieltä hinnaltaan kohtuullisen, laadukkaan pienjulkaisun kanssa.

Jos ostat vinyylilevyjä, osta niitä kuuntelun äläkä Black Fridayn vuoksi.

  • juha

    Onpa paska artikkeli! Mene levykauppaan joka päivä, osta ihan mitä itse haluat, ison yhtiön, indie yhtiön. omakustannetta ihan mitä vaan. Älä etsi halpaa, halpa tappaa kaiken ympäriltään… etsi hyvää, etsi sitä mitä haluat ja osta se. Mielummin vinyylinä tietysti :)