Kanavasurffausta ja Puff Daddy astumassa koiranpaskaan – haastattelussa ja videon ensiesityksessä Aivovuoto ja Khid

Se tuli televisiosta / Sushi Drive-by -split ilmestyy perjantaina, Seinä seinä seinä seinä -video nyt katsottavissa.
Jaa Facebookissa
Kuva: Antti Sepponen

Aivovuoto ja Khid julkaisevat split-levyn 20. helmikuuta. Esimakua perjantaina ilmestyvältä julkaisulta saadaan Aivovuodon puolelta kappaleella, jolla kuullaan myös Khidiä. Sellekhanks on vastannut Seinä seinä seinä seinä -videosta, joka saa ensiesityksensä tätä lukiessasi.

Kysytään Se tuli televisiosta / Sushi Drive-by -äänitteellä äänessä olevilta herroilta muutama kysymys ennen videon pariin siirtymistä. Seinä seinä seinä seinä?

”Ala-asteella, naapuriluokassa kuulovammaisten puolella kaikessa oli lappu, jossa luki tikuilla tavutettuna sen asian nimi. Jos luokka olisi ollut tyhjä, jäljelle jäisi vaan nuo laput”, Jodarok aloittaa.

”Nimi on Aivovuodon keksintöjä, päätin hyväksyä. Biisin nimihän on vain jankutusta, mutta toisaalta kuvaa myös tietynlaista kommunikoinnin umpikujaa. Kahden jääräpäisyyden jaettu tila, johon tuputtaja ja turhautuja kuitenkin yrittävät jotenkin mahtua samaan aikaan. Toivottavasti Joda on suunnilleen samaa mieltä, muutenhan kyseinen biisi voi olla ihan puuta heinää”, Khid pohdiskelee.

”Kai me puhutaan tässä epävarmuudesta, jota tv:n kautta voi välittää ja paatumista siihen viestiin, ettet kuitenkaan ole hyvä noin vaan voisit ostaa vähän lisää tätä ja tuota ja elää enemmän”, Aivovuodon mc tarkentaa.

Kumpi oli ensin, tämä biisi vai splitti?

”Biisi syntyi splitin seurauksena. Törmättiin Lobon kanssa Jodarok Trion keikalla ja höpinöiden lomassa möläytin, että split-levy olisi hauska tehdä. Itselleni oli jo jonkin aikaa kertynyt ideoita tietynlaisesta estetiikasta ja etsin niille kotia. Näkemykset musiikin tekemisestä menivät Lobon kanssa hyvin yksiin ja jätettiin asia toistaiseksi auki. Viikon–parin päästä juttelin K.V.N:lle samaa, johon hän totesi kutakuinkin: Kyllä se nyt vaan tehdään, meillä on jo biisejäkin kasassa”, Khid kertoo.

”Kuulin, että tällaista oli tultu ehdottelemaan, eikä mulla ollut mitään sitä vastaan – yhteensulautuminen tuntui ihan luontevalta. Monissa tapauksissa käy niin, että vaikka tykkään jonkun musiikista tosi paljon, en näe millainen se kimppateos olisi, jossa molemmat on parhaimmillaan, ja sen myötä ne featit jää tekemättä. Juttujen tekeminen sillä mielellä, että saadaan tietty nimi mukaan, on kauheaa”, Jodarok lisää.

Aivovuoto ja Khid olivat sopineet, että splitin kumpaisenkin puolen tulee mahtua vinyylin yhdelle puolelle. Kertokaapa omista puolistanne?

”Halusin tehdä suht puristisen kuuloisen räppilevyn, joka olisi kuitenkin jotenkin kaukana siitä. Levyn nimi on leikkimielinen irvailu tietynlaiselle lifestyle-ajattelulle. On haukotuttavaa, jos esimerkiksi niinkin yksinkertainen asia kuin ruoka, monimutkaistetaan jonkinlaiseksi persoonallisuuden työkaluksi ja toisaalta myös lyömäaseeksi vaikkapa niitä loppuunjankattuja hipstereitä kohtaan. Itse mieluiten jättäytyisin pois kaikesta missä haukutaan Flow-festarikävijoiden itsetarkoituksellisuutta ja myös kaikesta jossa trendikkyys on motivoiva tekijä. Haluan vain syödä, eikä se symbolisoi mitään”, Khid kertoo ajatuksesta Sushi Drive-byn takana ja summaa:

”Biisien teemat liikkuvat aikalailla itseironian puolella. Tuijotin joskus kuvaa jossa Puff Daddy astuu upouusilla kengillään koiranpaskaan, ja totesin että siinä on kokonainen levykonsepti. Vaikka itsensä kuvittelisi kuinka erikoiseksi, aina jokin asia muistuttaa siitä, ettei lopulta kukaan ole toista kummempi.”

”Meillä televisio tunki sattumalta levyn teemaksi. Eka biisi, joka tehtiin kuulostaa tv-show’n tunnarilta. Seuraavassa sessiossa saatiin töllö studiolle. Ajateltiin muokata levystä kanavapujottelun kaltaista pakettia: biiseissä hypitään tunnelmasta toiseen ja näkökulmat muuttuu. Tv on kätevästi osa päivittäistä arkea, että sen kautta voi kirjoittaa oikeastaan mistä vaan. Mitä tässä sitten sanotaan tai väitetään? Sen jätän mieluiten kuuntelijan asiaksi”, Jodarok selventää Se tuli televiosta -puoliskon taustoja ja kokoaa paketin yhtenäiseksi:

”Musiikin puolesta levyn puoliskot on ihan erilaisia, mutta kuulen näissä sanotuksissa jotain hyvin samaa. Khidin puolella tämä splitin päähenkilö siirtyy sisätiloista ulkomaailmaan ja hankalaa sillä on sielläkin.”

Palataan Seinä seinä seinä seinään. Ei spoilata videota vielä sen kummemmin, mutta tuliko siitä sellainen kuin ajattelitte?

”Tuli. Tai sellainen, kuin sen tekijä Sellekhanks ajatteli. Paitsi parempi. Videomiehellä oli vapaat kädet miettiä miten lähestyy biisiä ja yhdessä pähkäiltiin, toteutettiin, rakennettiin tuo huone ja tehtiin koreografiat”, Jodarok kertoo.

”Itse asiassa en tiennyt videosta etukäteen oikein mitään. Heittäydyin vaan ohjaajan armoille ja tottelin pelokkaana. Tulihan siitä sitten sellainen kuin suunniteltiin. Realistinen fiktio-tv”, Khid lisää.

Video on kuvattu yhdellä otolla. Menikö myös ykkösellä purkkiin?

”Ekassa otossa ei ehditty puoliakaan mitä piti, ja kolmas näytti jo liian harjoitellulta. Tuossa mikä pidettiin, tapahtuu kaikki ensimmäistä kertaa ja spontaanisti. Pitempään hinkkaaminen olisi tehnyt siitä performanssia”, Jodarok muistelee.

Vielä viimeisenä ennen videoon siirtymistä, kenelle ei-tutulle tahtoisit lähettää terveiset?

Dave Lindholmille. Kysyisin, että suostuisikohan hän tekemään kanssani levyn joka olisi delta bluesin ja vanhan Autechren yhdistelmä”, Khid täräyttää.

”Hei sinä, joka äsken etsit smarren hyllyjen välissä pehmolelun kadottanutta perhekuntaa, toivottavasti pupun omistaja löytyi. Olet hyvä tyyppi”, Jodarok päättää.

Katso Seinä seinä seinä seinä alta.