Kalle Ahola pukee Arto Mellerin tekstit lauluiksi

Jaa Facebookissa
Uusi kokoomateos Arto Mellerin proosatuotannosta ja Kalle Aholan uusi albumi kunnioittavat edesmennyttä runoilijaa ja kirjailijaa.

EMI Music Finland julkaisee uutta musiikkia Mellerin rakastetuimpiin runoihin ja Kustannusosakeyhtiö Otavalta ilmestyy Mellerin kootut proosateokset nimellä Pääkallolipun alla. Proosakokoelma ilmestyy 20. tammikuuta ja samanniminen albumi on kaupoissa 27. huhtikuuta. Levyn ensimmäinen single Puukkobulevardi jaetaan radioille 10. tammikuuta.


Kalle Aholan viides sooloalbumi ”Pääkallolipun alla” – suuria tunteita ja upeita biisejä

Ex-Don Huonot –solisti Kalle Ahola sai jo syksyllä 1994 inspiraation pukea Mellerin maagiset tekstit lauluiksi. Kalle otti yhteyttä vibrafonisti / säveltäjä Arttu Takaloon, joka innostui aiheesta päätyen tuottamaan Kallen viidennen sooloalbumin artistin itsensä lisäksi.

Kalle valottaa levyn syntyä näin: ”Makasin sängyllä 14 neliön luukussani taka-Töölössä, televisio oli auki ja sieltä tuli dokumentti runoilija Arto Melleristä. Seuraavana aamuna lainasin kirjastosta kaikki löytämäni Melleri-kirjat ja sävelsin Elävien kirjoissa-runon. Biisistä tuli oma lempparini, jota soitin usein Don Huonojen soundchekeissä tai silloin, kun keikalla tapahtui jotakin odottamatonta ja tarvittiin ylimääräinen numero ennen kuin settiä voitiin taas jatkaa.

Tammikuussa 2010 lueskelin pitkästä aikaa Mellerin Runot-kokoelmaa. Tekstit veivät mukanaan ja tulin säveltäneeksi viisi laulua. Kuun lopussa rustasin melodiat ja soinnut Pariisiin ja Viattomuuteen.”

Suuria tunteita ja aholamaisen upeita biisejä sisältävän albumin muusikot koostuvat maamme huippuosaajista. Kitaristi Marzi Nymanin ilmiömäisestä soittotaidosta on saatu nauttia eri yhteyksissä. Basisti Lauri Porra ja rumpali Mikko Kaakkuriniemi eivät liiemmin esittelyä kaipaa. Kapellimestari / päätuottaja Takalo vastaa kosketinsoittimista ja jousisovituksista.

Sukupolvensa johtavan runoilijan proosatuotanto yksissä kansissa

Runoilijana tunnettu Arto Melleri julkaisi uransa aikana myös novelleja, lastuja ja romaanin. Työpäiväkirjoihinsa hän tallensi runsaasti proosaluonnoksia, tyylikokeiluja ja pohdiskeluja. Pääkallolipun alla sisältää julkaistujen proosateosten lisäksi muun muassa päiväkirjamerkintöjä, jotka avaavat näköalan värikästä ja levotonta elämää viettäneen taitelijan mielenmaisemaan sekä ajatuksiin omasta taiteestaan. Kirjan on toimittanut ja jälkisanan kirjoittanut Martti Anhava.

Vuosi 2011 on virallinen Arto Melleri –vuosi myös siksi, että Otava julkaisee syyskuussa Martti Anhavan kirjoittaman laajan elämäkerran Romua rakkauden valtatiellä – Arto Mellerin elämä.