Itämeri jazzin liekeissä – kuumaa afrobeatia ja kuulaita sävelmaisemia Flame Jazz Cruisella

Jaa Facebookissa
Janna sai yleisön liikkeelle
Kuva: Matti Komulainen

Flame Jazz Cruise VII, Viking Grace 19.–20.9.2015.

Jotain taikaa siinä on oltava. Sulloutua nyt täyteen pakattuun laivaan kuuntelemaan jazzia. Kyllä, juju on juuri siinä. Vuorokauden mittainen minifestari tarjosi kuusi konserttia alan uusinta musiikkia suljetuissa puitteissa, mikä mahdollistaa keskittymisen oleelliseen.

Teksti ja kuvat: Matti Komulainen

Afrobeatia ja fuusiota, Strayhornia ja sielunhoitoa – jazz ei rajoitu yhteen määritteeseen. Flame Jazz Cruisella kuppikuntaisuus ja tyylipoliisikyyläys loistivat jälleen poissaolollaan. Viikonlopun seitsemännellä Liekkijazzristeilyllä seilattiin Turusta Tukholmaan ja takaisin paitsi moni-ilmeisen ilmaisuskaalan merkeissä, myös ennätyssuurella joukolla. Kuutisenkymmentä alan ammattilaista edustivat rytmimusiikkien laajaa kirjoa.

Helsinki-Cotonou Ensemblen Noël Saïzonou ja Menard Mponda näyttivät, mistä jazz on tehty viikonlopun rytmiristeilyllä
Helsinki-Cotonou Ensemblen Noël Saïzonou ja Menard Mponda näyttivät, mistä jazz on tehty viikonlopun rytmiristeilyllä

Yleisöreaktioiden perusteella tapahtuman pääesiintyjäksi nousi Helsinki-Cotonou Ensemble. Flame Jazz Cruisen päättänyt suomalais-afrikkalainen kokoonpano herätti vastustamatonta tanssihalua sunnuntain iltapäivän keikallaan. Ilmankos, sillä oktetin ja sen rytmiryhmän Noël Saïzonoun ja Menard Mpondan kehittämä energia oli ärhäkkäästi tarttuvaa lajia.

Kadulle, satamaan ja maailmalle

Värikkään meiningin ohella viikonlopun teemaksi nousi rajojen rikkominen. Flame Jazz Cruise otti varaslähdön jalkautumalla ensimmäistä kertaa Turun keskustaan lauantaina iltapäivällä. Kovassa nosteessa porskuttava Mikko Sarvanne Hip Company soitti kulkueena suunnaten Kauppatorin maisemista kohti satamaa promoottori Jussi Fredrikssonin opastuksella ohikulkijoiden ihmetellessä spontaania ilmestystä.

Fredriksson ideoi Flame Jazz -konseptin osaksi Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 ohjelmaa. Konserttisarja on rikastuttanut siitä lähtien Suomen vanhan pääkaupungin arkea ja juhlaa lähes viikoittaisilla tapahtumilla. Siitä on samalla kehittynyt valtakunnallinen brändi, joka vetää väkeä myös laivoille matkojen päästä. Seitsemäs Flame Jazz Cruise myytiinkin loppuun.

Laivalla ohjelma ei rajoitu konsertteihin. Aamupuoleen jatkuneissa jameissa oli nytkin luvassa monenlaisia sointi- ja soittokombinaatioita, kun pitkän linjan osaajat kohtasivat ammattiin vasta pätevöityviä tulokkaita.

Talkshow-osioissa vuorostaan pääsi jyvälle mukaan kutsuttujen muusikoiden kuulumisista. Ohessa avattiin ajatuksista paitsi levyttämisestä ja kiertueista, myös musiikin tekemiseen liittyvistä periaatteista ja toimintatavoista.

Jussi Fredriksson opasti Mikko Sarvanne Hip Companyn soitannollisen kulkueen kohti Turun satamaa
Jussi Fredriksson opasti Mikko Sarvanne Hip Companyn soitannollisen kulkueen kohti Turun satamaa

Lauantai-illan avaussessiossa yleisön eteen astuivat impressaari Jussi Fredrikssonin tenttiin multi-instrumentalisti Joakim Berghäll, Helsinki-Cotonou Ensemblen Noël Saïzonou ja yhtyeenjohtaja Mikko Sarvanne. Kerrotun perusteella jazz työllistää alan ammattilaisia tänään monipuolisesti ja yli kansallisten rajojen.

Levytysten ja konsertoinnin ohella tilausta on monitaiteellisille töille, joissa musiikkia yhdistetään vaikkapa runouteen Sarvanteen Hip Companyn tavoin. Yhtä lailla projekteihin haetaan samanmielisiä yhteistyökumppaneita muista maista – Berghäll vieraili kuulemma kesällä Reykjavikin jazzfestivaaleilla ja toi nyt laivalle sikäläisen pianistin Árni Heiðar Karlssonin.

Flame Jazz Talk Showssa Liekkijazzin isä Jussi Fredriksson jututti Joakim Berghälliä, Helsinki-Cotonou Ensemblen Noël Saïzonou’a ja Mikko Sarvannetta
Flame Jazz Talk Showssa Liekkijazzin isä Jussi Fredriksson jututti Joakim Berghälliä, Helsinki-Cotonou Ensemblen Noël Saïzonou’a ja Mikko Sarvannetta

Saïzonou vuorostaan muisteli monia matkojaan Suomeen ja kertoi kollektiivin musiikin koukuttavan myös kansainvälisesti. Elokuussa Helsinki-Cotonou Ensemble kutsuttiin esiintymään Szigetiin, joka kokosi Budapestiin ennätysyleisön 441 000 kävijää viikon aikana. Neljääkymmentä lämpöastetta hiponeissa oloissa suomalais-afrikkalainen rytmihoito nosti tunnelman yläpilviin innostuneen yleisön todistaessa ilottelua.

Klassikoiden kautta fuusioon

Keskustelusession jälkeen lavan otti haltuunsa Joonas Haavisto Quintet Plays Strayhorn. Viisikko tulkitsi pieteetillä säveltäjälegendan standardeja Satin Dollista Lush Life’iin, jotka ovat kuuluneet niin Duke Ellingtonin kuin Joe Hendersonin repertuaariin. Haavisto loi Rhodes Seventy Threellään hienosti helmeileviä ulottuvuuksia ikivihreisiin, vahvana työparinaan etenkin saksofonisti Manuel Dunkel.

Joonas Haavisto Quintet Plays Strayhorn tulkitsi mehevästi standardeja
Joonas Haavisto Quintet Plays Strayhorn tulkitsi mehevästi standardeja

Toisenlaista mielenmaisemaa edusti vuorostaan Mikko Hassinen. Rumpalin Elektro GT oli viime vuoden parhaita jazzlevyjä tuodessaan seitsemänkymmenlukulaisen fuusiosaundin tähän päivään.

Homma toimi myös elävänä. Kokoonpanossa oli vähäeleisen iskevää auktoriteettia samassa mielessä kuin Weather Reportin ja Miles Davisin aikalaistuotoksissa: kvintetti keskittyi sävellysten energiseen välittämiseen itsetarkoituksellisen tiluttelun sijaan. Rumpalin johtajuus antoi ulosantiin vastaansanomatonta uskottavuutta, jonka tanssittavuuden jokunen risteilijäkin hoksasi.

Sähäkkä ja sähköistävä Elektro GT luottaa fuusioon
Sähäkkä ja sähköistävä Elektro GT luottaa fuusioon

Janna vastasi avausillan sielunhoidosta. Kattauksessa oli kiinnostavinta solistin kahden varhaislevyn materiaali. Sitä hän ei spiikkauksen mukaan ollut soittanut livenä viiteen vuoteen, eikä tällä kokoonpanolla kertaakaan. Right Now -debyytistä (2007) ja sitä seuranneesta The Makings of Mestä kuulluista näytteistä aisti laajan kosketuspinnan jazzista souliin. Englanninkielisiin vetoihin latautui erikoista sähköisyyttä ja jännitettä, ja kiehutus houkutti yleisöä kosketusetäisyydelle.

Kuulautta Pohjolasta, voodoota Afrikasta

Sunnuntain äänimaisema avautui Joakim Berghäll Nordic Dialoguesin sävelin. Alkuiltapäivän konsertti teemoittui kahdenvälisiin keskusteluihin, jotka päätettiin säännön vahvistavalla poikkeuksella triona.

Joakim Berghäll Nordic Dialogues rakensi sävelsiltaa Pohjoismaiden välille
Joakim Berghäll Nordic Dialogues rakensi sävelsiltaa Pohjoismaiden välille

Berghällin saksofonin parina toimi ensin kosketinsoittaja Joona Toivanen. Ilmassa oli pohjoismaista kuulautta, avaraa horisonttia, levollista perusvirettä ja puhdasta väripalettia. Islantilainen Árni Heiðar Karlsson toi vuorollaan pianoon oman minimalistisen ja herkän lähestymistapansa. Kolminsoitossa Toivasen sormioefektit lisäsivät äänikuvaan kokeellista potkua. Kun merellä paistoi aurinko pilvettömältä taivaalta ja ilma henki poikkeuksellisen lämpimänä vuodenaikaan nähden, puitteet olivat lähes surrealistisen kauniit abstraktien sävelmien lennolle.

Naapuriestradilla virittäytyi vuorostaan Mikko Sarvanne Hip Company, nyt 13-jäsenisenä bigbandina. Solistin runollis-novellimaiset lausunnat elävästä elämästä toivat musiikkiin hervottoman arkikoomista, ja samalla koskettavaa otetta. Viikonlopun omintakeisinta taidepläjäystä kuljetti muun muassa kertomus introvertin etsikon fantasioimasta miekkamiesurasta.

Mikko Sarvanne Hip Company nivoo lyriikkaa bigbandsaundiin
Mikko Sarvanne Hip Company nivoo lyriikkaa bigbandsaundiin

Syksyn Liekkijazzristeilyn finaalista vastasi Helsinki-Cotonou Ensemble. Kiihkeän ja intensiteetiltään nousujohteisen keikan lomassa kahdeksanmiehinen retkue muistutti muun muassa, ettei jazzia olisi ilman afrikkalaista menneisyyttä voodoo-ulottuvuuksineen.

Janne Halosen kitara muodosti soinnissa keskeisen elementin tiukan puhallinsektion ja iskevän rytmiryhmän kanssa. Kolmikanta säväytti niin melodisilla aineksillaan kuin pulssin korkealla pitäneillä aksenteillaan. Koplan afrikkalaisvahvistukset Noël Saïzonou ja Menard Mponda loistivat shown polttopisteessä – tanssi, laulu sekä saksofonin ja lyömäsoitinten variointi koukuttivat yleisön niin, että loppukeikasta väkeä tanssi yläkatsomossakin.

Helsinki-Cotonou Ensemble tarjosi seitsemännen Flame Jazz Cruisen parhaat tanssibileet
Helsinki-Cotonou Ensemble tarjosi seitsemännen Flame Jazz Cruisen parhaat tanssibileet

Flame Jazz Cruise VIII risteillään 30.–31.1.2016. Tammikuun viimeisenä viikonloppuna laivaan nousee legendaarisen kolmikon, saksofonisti Michael Blicherin, Hammond-urkuri Dan Hemmerin ja rumpali Steve Gaddin, kokoonpano Blicher Hemmer Gadd. Risteilyn aattona perjantaina 29.1.2016 Gaddin tähtitrio esiintyy lisäksi Helsingin Koko Jazz Clubissa.

Kotimaisista jazztaitureista kahdeksannelle Liekkijazzristeilylle on jo kiinnitetty uuden levynsä julkaiseva Jukka Eskola Soul Trio, Kasperi Sarikoski Nuance sekä patteristi Teppo Mäkynen soolona.