Iloista arkea ja katkottuja kauloja – Juha Metson näyttely auki huomiseen

Lasipalatsin näyttelytilasta löytyy Afrikan arkea.
Jaa Facebookissa
Kuva: Lasipalatsin näyttely

Juha Metson Voodoo – Afrikan arkea on esillä Helsingissä, Lasipalatsin näyttelytilassa vielä tänään lauantaina ja huomenna sunnuntaina kello 12–18.

Juha Metso on yli 60 maassa työskennellyt valokuvaaja, joka asui vuoden 2013 lopulla kaksi kuukautta Beninissä, Länsi-Afrikassa. Voodoo – Afrikan arkea esittelee toistakymmentä vaikuttavaa valokuvaa, joista osa on nelivärisiä ja osa mustavalkoisia. Niissä esittäytyy iloinen Afrikka.

Maanosaa leimaa julkisessa representaatiossa monesti absoluuttinen kurjuus, kuivuus ja katastrofit. Ei Metson kuvissa. Metso osoittaa, että Afrikan arki on myös toista: Beninissä telmitään rannalla, hymyillään ja tanssitaan kuin parhaassakin rantalomakohteessa – askeettisissa puitteissa tosin. Lapset ovat suurisilmäisiä ja kauniita. Näyttelystä puuttuu kauhistelu ja sääli, joita ei kuitenkaan ole korvattu ylhäältä päin katsomalla.

Voodoo-uskonnon harjoittajat eivät ole hysteerisen kuolemanpelkoisia – kuolema on luonnollinen osa elämänkaarta. Tarkat kuvat kaulavaltimostaan verta vuotavasta, teuraaksi joutuneesta vuohesta ja kanasta, jonka kuolemaan on enää sekunteja, tuntuvat ensi vilkaisulla julmalta inhorealismilta. Tarkemmin katsoen kuvat ovat myös pysäyttävän ritualistisia ja suorastaan hypnoottisia. Eläinten ilmeet eivät jätä rauhaan, ja pois katsominen tuntuu välttelyltä. Katse hakeutuu kivuliaasti takaisin.

Näyttelyä voi suositella kaikille Afrikasta ja luonnollisuuden täydellistämistä kuvista kiinnostuneille. Myös kasvissyöjäkandidaattien on hyvä käydä hakemassa päätökselleen pontta.

Juha Metso: Voodoo – Afrikan arkea
Lasipalatsin näyttelytila
Su 19.10.2014 asti

Teksti: Hanna Karpio, kuva: Lasipalatsin näyttely