Hauska maailmanloppu – Hydra on esillä Kalliossa perjantaihin asti

Lahtelaiskollektiivin dioraama-veistokset täyttävät Kallerian.
Jaa Facebookissa

Hydra on kreikkalaisen mytologian olento, jolla on käärmeen vartalo ja myyttiversiosta riippuen yhdeksän tai sata päätä. Lahtelaisella Hydralla päitä on kuusi – se on kollektiivin anonyymeinä pysyttelevien taiteilijoiden lukumäärä.

Taiteilijoiden nimet ovat sivuseikka – hakukoneita hakkaamalla niitä saa halutessaan esille – sillä Kallerian näyttelystä vastaa Hydra. Pienen kivijalkagallerian asuttanut hirviö on mahtunut tilaan kolmen tai sadan pään voimin.

Kolme päätä ovat tässä tapauksessa erillisiä dioraama-veistoksia, tai niiden sata yksintyiskohtaa. Vaikka pääteos ja kaksi autonomista pikkusisarusta seisovat toisistaan erillä, ne on helppo tunnistaa saman ruumiin osiksi. Yleisvaikutelma on hauskan lapsellinen ja kiehtova. Sitten silmä alkaa hakeutua yksityiskohtiin, josta alkaa löytöjen synkkä liukumäki.

Hydra huijaa esittämällä lasten satuja, progelevyjen fantasiaa ja scifi-elokuvien tunnelmia. Illuusio hälvenee nopeasti ja huomiot alkavat vyöryä lumipallon lailla kohti väistämätöntä tuhoa: painajaiset, roskaaminen, näpistys, välinpitämättömyys, itsekkyys, ruuan hinta, öljyn hinta, tuloerojen kasvu, ilmastonmuutos, riistoteollisuus, saasteet, sukupuuttoon kuolevat lajit, sota, terrorismi, nälänhätä, pandemia.

Maailmanloppu.

Hydra on helposti lähestyttävää taidetta, joka onnistuu jättämään typertyneen olon, paljon kysymyksiä ja pettymyksen vallitsevaan maailmantilaan.

Hydra
Galleria Kalleria, Kaarlenkatu 10, Helsinki
28.11.2014 asti kello 12–20