Haikeaa nostalgiaa ja Helsinki-keskeisyyttä suomiräppinäyttelyssä

Jaa Facebookissa

Kädet ilmaan – suomiräppiä 1986–2015 -näyttely on haukannut hieman liian suuren palasen, mutta on ehdottomasti vierailun väärti.

Palefacen kuratoima valokuvanäyttely alkaa Damn the Bandin kuvilla. Niistä näkee, että hip hop -kulttuurin estetiikka oli omaksuttu 1980–90-lukujen taitteessa poseerauksia myöten. Paleface on kertonut pitävänsä Damn the Bandiä ensimmäisenä kotimaisena kansainvälisen tason räppiaktina, joten on luonnollista, että Dj Spinnerin kotiarkistoista on kaivettu seinille useita kuvia.

1980-luvun loppupuoliskolla otetuissa kuvissa hip hop näyttäytyy vielä neljänä elementtinä. 1990-luku on edustettuna ajan siipiä havisuttavilla Lepakon keikkajulisteilla. Näyttelyn perusteella 2000-luvulle tultaessa elementit ovat karsiutuneet siihen, että räppärit räppäävät ja meno on ammattimaista – niin hyvässä kuin pahassa. Lepakon räppi-illoissa throw upin ja teknareiden edessä räppäävästä verkkahoususta on tultu pitkä matka kovat kaulassa esiintyvän Ricky-Tick Big Bandin ja Julkisen sanan konserttiin.

Hieman kärjistetysti sanottuna kiintiö-Majuria ja jokusta Blockfest-kuvaa lukuun ottamatta meno on kovin Helsinki-keskeistä. Kyynisempi voisi todeta, että niinhän suomiräppi onkin, mutta kyllä esimerkiksi pohjoisen konkareita (esimerkiksi Hannibal) tai nuorisoa (esimerkiksi Stepa) olisi mukaan mahtunut. Tietyt kasvot kun toistuvat useammassa ruudussa.

Sekä Tuomo Lampisen että Joni Sarkin livekuvat ovat todella komeita ja näyttelyn ripustukseen nähty vaiva on kannattanut.

Näyttelyn keskeisimmäksi teokseksi nousee kuitenkin Lampisen kuvaama hyväntuulinen kaksikko, Solonen ja Kosola, hengailemassa levykaupassa. Lähes kaksi vuosikymmentä suomalaisen hip hop -kulttuurin henkisenä päämajana toiminut The Funkiest taistelee edelleen kuuntelutottumusten murrosta vastaan – toivottavasti pitkään. Kuva puhuttelevuutta lisää tiedostus siitä, että näyttely on konkurssin tehneen levykaupan tiloissa.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi:

kadetilmaan-panorama

Kädet ilmaan – suomiräppiä 1986–2015
30.7.2015 asti Ruplassa, Helsinginkatu 16
Tarkemmat tiedot Facebook-sivulla