Erään biisin tarina: Apulanta – Anna mulle piiskaa (1996)

Jaa Facebookissa

Apulannan suurimpiin hitteihin lukeutuva kappale syntyi pakon edessä vain tunteja ennen ensiesitystään.

”Meillä oli siihen aikaan hyvä noste päällä, ja oltiin sovittu että bändi tulee Jyrki-ohjelmaan esittämään seuraavan albuminsa avausraidan. Päivämäärä lähestyi, ja eihän minulla mitään biisejä ollut valmiina. Kirjoitin biisin edellisenä yönä mun senaikaisessa kusisessa solukämpässä Haagassa. Sointukiertoa olin pyöritellyt jo jonkin aikaa, ja taisi se näppäilyosuuskin olla jo olemassa. Mutta tosiaan, seuraavana päivänä vein jätkille laput biisistä ja treenattiin se Jyrkin eteisessä kuntoon.”

Voin kyllä rehellisesti myöntää, että ideanani oli tehdä Mitä kuuluu -biisi uusiksi. Se oli siinä vaiheessa hittikappale, ja – Timo Tolkin sanoja lainatakseni – mitä sitä biisiä vaihtamaan kun edellinenkin myi hyvin”, Wirtanen nauraa.

Lauluntekijä ei myöskään lähde kiistämään, etteivätkö Anna mulle piiskaa -kappaleessa kuuluisi vahvasti 90-luvun vaikutteet kuten Nirvana.

”Ehdottomasti kuuluu, ja pitääkin kuulua. Olin siihen aikaan parikymppinen, ja siinä iässä fanittaa aika täysillä asioita, ja vaikutteet tulevat tällöin vahvemmin läpi. Ja kuuleehan samaa biisirakennetta paljon edelleen. On se vaan helppo lähettää kertosäe lentoon polkaisemalla särö päälle.”

Singlen edullinen hinta oli
ennenkuulumaton juttu

Kappaleen mystisiä lyriikoita on koitettu analysoida milloin mihinkin suuntaan. Säkeistöjen välillä on vaikea löytää punaista lankaa.

”En edes ole varma mistä se kappale kertoo… ’Anna mulle piiskaa’ oli hyvä laini joka kannatti laittaa kertosäkeeseen, se on hyvää yhteislaulukamaa. Biisi oli itsellenikin mystinen, enemmänkin kokoelma erilaisia tekstirivejä. Mikä ei kuitenkaan tarkoita että ne lainit olisivat paskoja. Minulla oli sellainen filosofia, ettei kappaleessa tarvitse olla yhtä kantavaa teemaa, vaan esimerkiksi pari kolme riviä saavat toimia omana kokonaisuutena.”

Singlen menestystä ei myöskään haitannut Levy-yhtiön kokeilu tuotteen hinnoittamisessa: siinä missä muut yhtiöt myivät singlejään reilulla neljälläkymmenellä markalla, Anna mulle Piiskaa oli ensimmäinen kymmenen markkaa maksanut cd-single, mikä aiheutti kuohuntaa alalla ilahduttaen samalla faneja.

”Se oli Levy-yhtiön Arskan aivan nerokas ajatus. Dancesinkut maksoivat puolikkaan albumin verran ja sisälsivät biisin lisäksi pari kuppaista remixiä, eli eivät tosiaan olleet hintansa väärtejä. Oltiinhan me siinä aikaamme edellä, ja aika nopeasti muut yhtiöt seurasivat perässä”, Toni muistelee.

Kokeilu kannatti: Anna mulle piiskaa -single myi yli 30 000 kappaletta, mikä oli ennenkuulumatonta cd-single-markkinoilla.

Anna mulle piiskaa on jo noin 15 vuotta vanha kappale. Millaisia fiiliksiä hitti säveltäjässään nykyään herättää?

”Noh, ei se biisi näillä korvilla ihan kauheasti potki”, Wirtanen toteaa.

”Äänite on monella tapaa epäonnistunut. Siihen aikaan Garbage oli kova juttu, ja biisiin pitikin tulla Garbage-henkinen yksinkertainen bassoraita, mikä kuitenkin unohtui siihen laittaa. Aivan selkeä moka siis. Ja toiseksi, kyllä osa niistä omista senaikaisista laulumaneereista vähän naurattaa nykyään. Mutta pitää muistaa että biisi on tehty aikanaan aivan helvetin tosissaan, ja ilman sitä ei ehkä nyt oltaisi tässä.”

Katso biisin musiikkivideo täältä.

Teksti: Ben Varon