Epävarmuuden inspiroimaa jazztyötä kellon ympäri – haastattelussa Jussi Fredriksson

Uuden albumin julkaissut Jussi Fredriksson nauttii epätietoisuudessa elämisestä ja suomalaisen jazzin parissa työskentelystä.
Jaa Facebookissa
Kuva: Saara Salmi

Jussi Fredriksson Trio julkaisi lokakuun loppupuolella ?-nimisen levyn. Kysymysmerkki ei kuitenkaan kuvasta mielikuvituksen puutetta, vaan inspiraatio levyn takana on löytynyt muun muassa Tove Janssonin Taikatalven lausahduksesta: ”Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi.”

”Minulle epätietoisuudessa eläminen tuo mielenrauhaa. Tällöin ollaan luovassa prosessissa matkalla tuntemattomaan. Tällä matkalla ollaan herkkiä korjaamaan suuntaa tarvittaessa”, trion johtaja kommentoi.

”Ihmiset yleensä ahdistuvat epätietoisuudesta, ja siksi maailmassa tehdään paljon hätäisiä ja perusteettomia johtopäätöksiä. Itseäni ahdistavat ihmiset, jotka kiihkeästi väittävät olevansa absoluuttisesti oikeassa. Epävarmuuden kieltäminen yleensä etäännyttää totuudesta. Esimerkiksi uskonnoissa ja politiikassa nämä ilmiöt korostuvat. ”

Levyn teema ei käsittele subjektiivista epävarmuutta, vaan kyse enemmin epätietoisuuden hyväksymisestä.

”Minun korviini esimerkiksi poliitikko herättäisi suurta luottamusta, mikäli hän joskus sanoisi sanat en tiedä.”

Fredriksson ei pidä hänen tai kenenkään muun yksittäisen henkilön epävarmuuksia kiinnostavina. Hän – kuten kuka tahansa muu vakavasti otettava muusikko – kuitenkin kokee luonnollisesti epävarmuutta välillä instrumenttinsa äärellä.

”Esiintyvällä taitelijalla on laaja tunneskaala, joten myös ääripäät ovat kaukana toisistaan. Melkoisen syvistä vesistä saatetaan nousta onnistumisen euforiaan nopeastikin. Kokemuksen kautta näitä haasteita oppii käsittelemään eri tavoin.”

Jussi Fredriksson soittaa triolevynsä tiimoilta soolopianokonsertin osana We Jazz -festivaalia 8. joulukuuta Aleksanterin teatterissa. Fredriksson ei ole esiintynyt Aleksanterin teatterissa aiemmin, mutta kokee paikan kotoisaksi kuten kotikaupunkinsa tunnelmallisen Åbo Svenska Teaterin.

”Soolopianokonsertti on lähtökohtaisesti iso haaste jazzpianistille. Pyrin luomaan vartissa eheän kokonaisuuden pääasiassa ?-albumin kappaleista. Sooloesiintyminen antaa mahdollisuuden improvisoida mielensä mukaan ilman että kanssasoittajat hämääntyvät. Aion käyttää tilaisuuden hyväkseni.”

We Jazzin avajaiskonserttiin, jossa Fredrikssonin lisäksi esiintyvät Avishai Cohen Triveni, Serenity Ensemble ja M. A. Numminen, on mahdollisuus ostaa normaalin pääsylipun sijaan konserttiseuralippu. Sillä lunastaa paikan teatteriparven aitiosta muiden muassa Jussi Kannasteen, Jukka Eskolan, Olli Ahvenlahden ja Matti Niveksen seurasta. Ajatus konsertin seuraamisesta asiantuntijoiden ja vaikuttajien seurassa saa Fredrikssonilta kehuja.

”Tämä osoittaa tapahtuman järjestäjien luovuuden ja rohkeuden kokeilla uusia juttuja. Seuralaisten kanssa yleisö pääsee elämyksessä pintaa syvemmälle, ja ovathan nuo mukavia jätkiä kaiken lisäksi!”

Fredriksson sanoo seuranneensa We Jazzin toimintaa jo vuosia. Hän kertoo arvostavansa We Jazzin taiteellisen johtajan Matti Niveksen pitkäjänteistä työtä jazzkulttuurin edistämisen saralla.

”We Jazz on todella mielenkiintoinen ilmiö musiikkikentällä. We Jazz 2014 -tapahtuma yhdistää luovalla tavalla Matin visiot hienoksi jazzinstallaatioksi. We Jazzista tulee mieleen sanat ennakkoluuloton, spontaani, näkemyksellinen ja kiinnostava.”

Hyvällä omallatunnolla voi sanoa, että Fredrikssonin sanomisilla on painoarvoa myös järjestelypuolella – tai oikeastaan millä tahansa tontilla jazzkentällä. Useiden kokoonpanojensa lisäksi Fredriksson löytää aikaa Turussa jazzkonsertteja järjestävän Flame Jazzin toimintaan, Jazz HUG -edustukseen, Fredriksson Music -levy-yhtiön pyörittämiseen sekä rooliin Suomen jazzliiton hallituksessa.

”Huomasin jo urani alkuaikoina suuria puutteita jazzalan ammattilaiskentän toimintaedellytyksissä. Jazz ei ole kovin markkinavetoinen ala, joten vain harvoja kiinnostaa edistää asioitamme. Siitä syystä pyrin vaikuttamaan asioihin monella rintamalla. Inspiraatio tähän hommaan on syntynyt jo lapsena, ja koen näennäisen ulkomusiikillisen säädön olevan myös osana taiteellista prosessia.”

Fredrikssonin mukaan jazzmusiikki pitää saada esiintymislavoille voidakseen hyvin ja kehittyäkseen parhaimmilleen. Jazzkentän eri toimijat jakavat Fredrikssonin tavoitteet, mutta mies pysyy silti kiireisenä.

”Ajanpuute kyllä vaivaa, kun on näin monta rautaa tulessa. Viikot pitää suunnitella huolella etukäteen. Voimaa hain viimeksi D-vitamiinipurkista.”

Avajaiskonsertin lisäksi yhtä We Jazz -konserttisuositusta kysyttäessä pianisti vastaa Kellohallin illan 9. joulukuuta.

Markus Pesonen tekee hienoa musiikkia ja tulee nyt Suomeen ison yhtyeensä kanssa. Samassa konsertissa suomalaisässät Jussi Kannaste ja Aki Rissanen jakavat lavan amerikkalaishuippujen Nasheet Waitsin ja Harish Raghavanin kanssa. Ja tietenkin We Jazzin oma hahmo Timo Lassy ja pianisti Georgios Kontrafouris vetävät oman sielukkaan settinsä.”

Jussi Fredriksson Trion ? nyt kaupoissa ja esim. Spotifyssa.
We Jazz 2014 järjestetään 8.–13.12. Helsingissä.