Elämysten Sziget kiri yleisöennätykseen – paljasta pintaa ja maailman musiikkeja

Sziget, Budapest 10.–17.8.2015 – Osa 2
Jaa Facebookissa
Kuva: Matti Komulainen

Jutun ensimmäinen osa luettavissa tämän linkin takaa.

Maanantaiaamuun jatkunut 23. Sziget kokosi Budapestiin kaikkiaan 441 000 kävijää. Ennätysyleisö saavutettiin paitsi monikulttuurisella ohjelmalla, myös huippukeleillä lämpömittarin hipoessa 40 asteen lukemia viikonloppuna. Samalla saavutettiin uusi päiväkohtainen kävijäpiikki, kun Szigetiin saapui perjantaina kaikkiaan 90 000 szitizeniä juhlimaan muun muassa Kasabianin ja Aviciin seurassa.

Teksti ja kuvat: Matti Komulainen

Sziget on kasvanut reilussa parissa vuosikymmenessä yhdeksi Euroopan isoimmista tapahtumista. Käsittämättömän laaja ohjelma palvelee kävijöitä nyt jo 95 maasta. Valtaosa yleisöstä saapuu Unkarin ohella Alankomaiden, Britannian, Ranskan, Saksan ja Italian kaltaisista Länsi-Euroopan maista. Lisäksi hyvän fiiliksen monikulttuurinen kokoontuminen veti paikalle tänä vuonna uteliaita Australiaa ja Turkkia myöten. Suomalaisiakin oli liikkeellä satamäärin.

Ohjelmajohtaja József Kardos oli saanut paikalle esiintyjiä 50 maasta. Näkyvimmät nimet olivat kaikille tuttuja, ja yllätyksiä oli tarjolla joka lähtöön. Valinnat osuivat kohdalleen. Kansa äänesti lompakoillaan ja maanantain lisäksi myös perjantai myytiin loppuun. Youtuben livestream neljältä lavalta seitsemän päivää putkeen toi lisäksi yli 80 bändiä miljoonien katsojien ulottuville.

Elämysten kimara

Sziget on muutakin kuin musiikkia Budapestin ansiosta, sillä vastaan tulee paljon sellaista mistä ei ole aiemmin tiennytkään. Unkarin pääkaupunkiin pääsee perehtymään vaikka tuktukin kyydissä. Tyylikäs italialainen menopeli selviytyy hektisestä liikenteestä ketterästi ja kaupunkiin saa tuoreen katutason perspektiivin, kun kuski perehdyttää ympäristöön ammattioppaan täsmällisyydellä.

Kierrätysmateriaalista tehty lepopaikka Szigetissä
Kierrätysmateriaalista tehty lepopaikka Szigetissä

Kaupungin ulkopuolellekin kannattaa suunnistaa. Repülőtérin vanha lentokenttäterminaali on rapistuneenakin upea esimerkki 1930-luvun bauhaus-tyylistä. Aulan seinillä voi vielä nähdä vanhoja mainoskuvia silloisista kohteista – yhdessä niistä Budapestin ja Moskovan tunnetuimmat nähtävyydet on jostain mystisestä syytä sovitettu samaan kuvaan.

Budapestiin voi tutustua myös tuktukilla
Budapestiin voi tutustua myös tuktukilla

Repülőtérissä sijaitsee myös kylmän sodan museo itäblokin aitoine hävittäjineen ja tankkeineen. Paikan helmi on kuitenkin linjalentoliikenteessä ollut DC-3. Kaksimoottorinen kaunistus vie ihmettelemään Budapestia lintuperspektiivistä, ja samalla voi nauttia vintage-lentämisestä. Meno on verkkaisen pehmeää ja vierailu ohjaamossa todistaa, että tämä se on aitoa menoa: pilottikaksikko tekee töitä mekaanisilla ohjauslaitteilla ja kehuu lentämisen tuntua.

DC-3 vie halutessa Budapestin ylle löytämään uuden perspektiivin Szigetiin
DC-3 vie halutessa Budapestin ylle löytämään uuden perspektiivin Szigetiin

Kiertely saattaa helteessäkin huikoa. Pistäytyminen vaikka linnavuoren laadukkaaseen Baltazár-ravintolaan aterioimaan tai lasillinen mieleisestä hedelmästä valmistettua Rézangyal-pálinkaa alan ainoa sommeliérin esittelemänä rentouttavat kuten hieronta tai jooga-sessio varsinaisessa Szigetissä. Festarillakin riittää valittavana mainioita keittiöitä Transylvaniasta Thaimaan kautta Meksikoon, sekä myös paikallinen gourmandien herkkukeidas Costes kentälle vietynä.

Pikavene vie Szigetiin eikä helle haittaa
Pikavene vie Szigetiin eikä helle haittaa

Kaupungilla tiukkuu lisäksi koluttavaa legendaarisista Szimplan tyyppisistä rauniobaareista alkaen. Nimenomaisessa paikassa tapaa sunnuntaina maalaismarkkinat, joilla on tarjolla kaikenlaista suuhunpantavaa arkisista kasviksista aitoihin, kokonaisiin tryffelisieniin. Suosittuja ovat myös erilaiset käsityö- ja vintage-basaarit, joissa voi törmätä hauskoista t-paidoista ja aidoista antiikkikoruista kiinarihkamaan. Szigetiin voi pinkaista sitten takaisin vaikka Dunarama-pikaveneellä, jolloin matka pitkin Tonavaa kiitää vauhdin hurmassa.

Maailma kylässä

Vastaava ennakkoluuloton dippailu toimii myös musiikissa ja teatterissa. Outo mutta kiinnostavalta kuulostava nimi kuten Edo Domova voi paljastua Telekom-tanssiteltassa unkarilaiseksi elektrotaiteilijaksi, joka tykittää tanssiinkutsuvampaa biittiä kuin päälavan EDM-tähdet.

Edo Denova liikutti heittäytymisellään
Edo Denova liikutti heittäytymisellään

Nainen nautti silminnähden porukan pompottamisesta ja eli kokonaisvaltaisesti musiikkinsa mukana. Brutaali tykitys sai hymyn loistamaan Domovan kasvoilla totisen säätämisen sijaan – artisti heitti sydäneleitä tamppaajille, puhkoi nyrkillä ilmaa ja näppäili kuvia yleisöstä kännykällä.

Toisaalla taas saattoi kuulua kummaa rummutusta. Se kumpusi espanjalaisesta katuteatteriryhmästä Tutatis. Koplan Los Caballos de Menorca kävi päälle kuin Dalin tai Picasson painajaismaiset hevoset. Animoijien ohjaamat isot, kavioeläimiltä näyttävät oliot liikkuivat oman villin logiikkansa mukaan rumpalin tahdittamina tehden yllätysiskuja festarialueella.

Musiikillisesti Sziget-viikon hurjin tyylikimara osui lauantaille. Samana päivänä esiintyivät The Egypt Project, Noura Mint Seymali, William Fitzsimmons, Major Lazer, Kings of Leon sekä Goran Bregovic Wedding and Funeral Band.

The Egypt Project loi hypnoottista musiikkia
The Egypt Project loi hypnoottista musiikkia

Maailmanmusiikkilavan The Egypt Project loi orientaalin vireen perinneinstrumenteilla lyömäsoittajan ja rumpalin tuodessa sointiin hieman samantapaisen villin pyörteen kuin Steve Hillage sääti Rachid Tahan keskeiseen levystöön. Soinnissa ajattomuus nivoutui moderniin sykkeeseen mykistävästi. Mauretanialaisbändi Noura Mint Seymali taas sytytti omintakeisilla asteikoillaan mielleyhtymiä niin malilaiseen minimalismiin kuin ethiojazziin. Tulos oli yhtä aikaa sielukasta ja melankolista.

William Fitzsimmons yhdisti herkkyyttä ja voimaa
William Fitzsimmons yhdisti herkkyyttä ja voimaa

William Fitzsimmons lumosi kuulijansa vuorostaan A38-teltassa. Ympäröivä kuhina kaikkosi jonnekin kauas pois, kun amerikkalaistrubaduuri kehitti lauluillaan taianomaisen levollisuuden saarekkeen ja kanavoi hauraanpuoleisesta laulustostaan kuuntelijoille käsinkosketeltavaa voimaa. Major Lazer heitti päälauteilla peliin suuren luokan show’n kaikilla herkuilla. Diplon ja kumppanien dancehall-grime-elektro toimi vaikka joka rakoon tupattu laulattaminen loi osallistuttamisesta kömpelön vaikutelman. Joka tapauksessa tanssipartio liikutti massaa villiinnyttäen yleisön kuljettamaan käsiensä varassa Diploa läpinäkyvässä ilmapallossa pitkät matkat.

Diplo otti Szigetissä tuntumaa yleisöön
Diplo otti Szigetissä tuntumaa yleisöön

Euroopassa vain kolme keikkaa kesällä heittänyt roots-suosikki Kings of Leon oli monelle Szigetin pääesiintyjä. Se näkyi yleisön intohimoisena mukanaolona – fanit osasivat laulut sanasta sanaan vaikka yhtye ei varsinainen kansanlaulattaja olekaan. Goran Bregovic Wedding and Funeral Band teki niin ikään sarallaan kaiken, mitä toivoa saattaa. Etnoestradin tanner oli ääriään myöten täynnä väen levittyessä myös yhdystielle. Fanit osallistuivat yhteiseen ilonpitoon kajauttamalla kertosäkeet ja tanssimalla pölypilvessä hittien kuten Kalasnikov ampuessa ilmoille. Osasi Balkanin ruhtinas hiljentyäkin: Arizona Dreamingin teemaraita pinnisti kaikki keskittymään.

Kasabian rokkasi parhaalla mahdollisella tavalla
Kasabian rokkasi parhaalla mahdollisella tavalla

Kasabian puolestaan soitti perjantaina festarin parhaan rockkeikan. Bändi ei poseerannut vaan veti settinsä brittiläisellä arroganssilla ilman kosiskelevaa läpyläpyilyä tai muita ulkomusiikillisia kikkoja. Uuden 48.13-albumin matskun ohessa reviteltiin klassikoita, kuten Vlad the Impaler, joka sai yleisömassan pomppimaan ja nikkailemaan kuin viimeistä päivää tappohelteen nostattaman pölyn tehdessä ilmasta sakeaa. Cover Cameon Word Upista istui leicesterin kasvattien törkyiseen settiin enemmän kuin loistavasti. Kaikkineen Kasabian oli ärhäkkä, arvaamaton ja parhaalla mahdollisella tavalla rock’n’roll!

Vapaus liikuttaa

Tänä(kin) Szigetinä tarjoiltiin iso kattaus EDM-artisteja uudella jättimäisellä Telekom Arenalla sekä puisista kuormalavoista rakennetun Colosseumin kaltaisilla, jo aiemmin akustisesti hyväksi havaituilla estardeilla.

Satakunnan DJ-nimen lisäksi kansaa höykyttivät muun muassa tolkuttoman suositut Avicii ja Martin Garrix, joka sai kunnian hoitaa tämänvuotisen Szigetin päälavan päätöskeikan pyrotehosteineen ja ilotulituksineen.

Limp Bizkitin pomputus tehosi
Limp Bizkitin pomputus tehosi

Yllätysvieraita oli muun muassa Pussy Riotin kaksikko, jotka kertoivat ilmaisunvapauteen liittyvistä näkemyksistään lehdistölle. Käytännössä festivaalin tunnuslauseekseen ottamaa vapauden eetosta harjoitettiin kuitenkin päivittäin joka puolella Óbudain saarta – liberaali ilmapiiri antoi kaikkien kukkien kukkia esiintymislavoilla ja niiden ulkopuolella.

Szigetin ideaan istuu täydellisesti, että samalla festivaalilla voi kokea yhtä lailla Limp Bizkitin aggressiivisen pauhun kuin Krishnaa ylistävän Dhoad Gypsies from Rajasthanin. Limp Bizkit veti räpin ja pomppumetallin 1990-lukulaista sekoelmaansa vihaisesti. Fred Durst, Wes Borland ja kumppanit olivat iskussa, eikä ilmaisu tuntunut vanhentuneen. Energian aisti päälavan ympäristössä ryhmän pannessa settinsä tulille ja massat pyörteilemään.

Dhoad Gypsies from Rajasthan liekehti kirjaimellisesti
Dhoad Gypsies from Rajasthan liekehti kirjaimellisesti

Liekkeihin löi sen sijaan myös kirjaimellisesti Dhoad Gypsies from Rajasthanin. World Music Stagella koettiin Nusrat Fateh Ali Khanin mieleen tuovan itämaisen äänimaailman lisäksi tanssia ja fakiiritaidetta – nauloilla ja veitsillä tasapainoilua sekä kuumottavaa tulensyljentää. Niin tanssijoiden kuin fakiirin kehonhallinta oli huikeaa seurattavaa, ja välipuheiden valaistuneet kommentit saivat ihailemaan maailman moni-ilmeisyyttä.

Szigetissä juhlitaan värikkäästi
Szigetissä juhlitaan värikkäästi

Lisää rajojenylityksiä on luvassa ensi kesän 24. Szigetissä, joka järjestetään 10.–17.8. keskiviikosta keskiviikkoon. Sinne!