Elämyksiä Barissa – musiikki taipui moneen Medimexissä

Medimex, Bari, Italia 29.–31.10.2015
Jaa Facebookissa
Kuva: Matti Komulainen

Teksti ja kuvat: Matti Komulainen

Lokakuun päätteeksi järjestettiin Medimex Barissa, Kaakkois-Italiassa. Kun käveli Adrianmeren helmen ikiaikaisilla kujilla täysikuun loisteessa Fiera del Levanten messukeskuksesta keskustaan, oli vaikea uskoa mitä kaikkea tapahtumaan oli saatu mahdutettua.

Graffititaide oli hiphopin muiden ulottuvuuksien tavoin kovaa kamaa Barissa
Graffititaide oli hiphopin muiden ulottuvuuksien tavoin kovaa kamaa Barissa

Musiikin ohella Medimexiin sisältyi kaikkea jazzsarjakuvasta graffitimaalaukseen, peleistä instrumentteihin sekä tekijänoikeustietoiskuista bluray-audion kaltaisen uusimman teknologian esittelyihin.

Ja ohessa keskusteltiin, jaettiin tietoa, luotiin kontakteja ja avauduttiin eri alojen finesseistä avoimissa tilaisuuksissa. Monen bändin ura on pohjustettu nousuun juuri Medimexin kaltaisissa kokoontumisissa, jossa festivaalien promoottorit ja buukkaajat samoin kuin toimittajat käyvät kuulostelemassa viimeisimpiä virityksiä.

Brian Eno luennoi Medimexissä luovuutensa juurista
Brian Eno luennoi Medimexissä luovuutensa juurista

Ilmapiiriä sähköisti Barissakin se, että satojen paikallisten toimijoiden ohella edustettuina olivat muun muassa Ranska, Espanja, Katalonia, Alankomaat, Tanska, Britannia, Yhdysvallat ja Kanada isoine festivaaleineen. Medimexissä kuuli myös Etelä-Korean ja Kiinan edustajilta, kuinka Aasiassa erilaiset festarit ovat hoteinta hottia juuri nyt – ja kiinnostaville eurooppalaisillekin keikkoja tiedossa.

Medimexistä sai ostaa mukaansa myös kirjoja ja levyjä. Jättihallin päädyn täyttänyt vinyylibasaari keräsi pilvin pimein plaraajia listoineen ja kauppa kävi. Yleisömagneetteja olivat niin ikään milanolaisen valokuvaajan Mariagrazia Gioven näyttely Musica Nomade artisteista mitä erilaisimmissa paikoissa maailmalla. Samoin jazzsarjakuvan esittely Jazz & Comics veti väkeä ihailemaan sarjakuvastrippejä, joiden hahmogalleria ulottui Cab Callowaysta Billie Holidayn kautta Miles Davisiin.

Suuri kokoontuminen

Medimex esitteli paitsi tapahtumamaakunnan Apulian, myös koko Italian musiikkia. Lisäksi ohjelma tiukkui nimiä Välimeren ympäristöstä ja Afrikkaa myöten libanonilaisen Bachar Mar-Khalifèn, marokkolaisen Hindi Zahran ja angolalaisen Jack Nkangan tavoin. Kaukaisin artisti Natalie Imbruglia edusti alun perin Australiaa.

Brian Eno kertoi taiteilijanuransa valinnoista Medimexissä
Brian Eno kertoi taiteilijanuransa valinnoista Medimexissä

Medimex on kasvanut vuosi vuodelta. Järjestyksessä viides tapahtuma veti Fiera del Levanten messukeskukseen ennätykselliset 20 000 kävijää. Kun mukaan laskee koko lokakuulle levittyneet oheistapahtumat, asiakasmäärä nousi 50 000:een.

Medimex toi Bariin kolmen päivän aikana myös reilut 1600 musiikkialan ammattilaista, artistia ja mediaväkeä 27 maasta. Medimex koostui yli 150 ohjelmanumerosta, joihin sisältyi konsertteja, kokouksia, paneeleja, workshopeja ja showcase-esittelyjä. Keikkoja pääsi kuuntelemaan reilut 40 pitkän viikonlopun mittaan.

Txarango näytti, miten syke pumpataan huippulukemiin
Txarango näytti, miten syke pumpataan huippulukemiin

Medimexin vieraisiin lukeutui erilaisten jättifestivaalien organisaattoreita ja promoottoreita Roskildestä SXSW:iin. Läsnä oli myös major- ja indie-levy-yhtiöiden silmäätekeviä, erilaisten kulttuuri-instituutioiden aktivisteja sekä kunniavieras Brian Eno, joka joutui paikallisten fanien pyöritykseen missä liikkuikin – jopa hotellin portailla vaanittiin nimikirjoitusta ja selfietä.

Barissa aistii monikulttuurisuuden
Barissa aistii monikulttuurisuuden

Ilmankos Medimex toi lisävipinää Bariin. Esimerkiksi David Lang Projectin päätöskonsertti tulipalon jälkeen päheäksi entisöidyssä Teatro Petruzzellissa aiheutti italialaisittainkin ison hässäkän lippukassan ruuhkautuessa täysin sisäänpyrkijöistä. Tulos? Alun viivästyminen kolmella vartilla puitteissa, joissa kaiketi tavallisesti kunnioitetaan kelloa.

Käynnistyttyään lopulta elokuvasäveltäjä David Langin musiikkia esitellyt keikka oli moniosainen jatkumo kuorolaulua, pienyhtyeitä ja lopulta isoa kokoonpanoa, jonka solistina toimi korealaissopraano Sumi Jo. Päätöskonserttikin korosti Medimexin eklektisyyttä ja vetovoimaa, kun myös Bang on a Can -musiikkikollektiivista tunnettu säveltäjä liittyi itse loppukumarruksiin.

Medimex kokosi ennätysyleisön Barin Fiera del Levanten messukeskukseen lokakuun lopussa
Medimex kokosi ennätysyleisön Barin Fiera del Levanten messukeskukseen lokakuun lopussa

Juhlan tuntua oli ilmassa myös Medimexin palkintojenjakotilaisuudessa. Barissa meritoitiin milanolainen poikabändi The Kolors, uusi laulaja-lauluntekijäkomeetta Lorenzo Fragola sekä Saapasmaan musiikkitaivaan kiintotähdet Laura Pausini ja Jovanotti, joka kahmaisi viemisikseen peräti kolme palkintoa.

Enon show

Brian Eno oli Medimexin tähti, joka herättämälle liikehdinnälle kaupungissa antoivat tasaväkisen vastuksen lähinnä milanolainen poikabändi The Kolors ja Gianna Nannini, sienalaissyntyinen italialainen laulaja-laulunkirjoittajalegenda. Ensin mainittua kolmikkoa odotti iso tyttöjoukko pitkän tovin hotellin ulkopuolella, jälkimmäinen taas veti omaan keskustelutilaisuuteensa väkeä niin, etteivät käytävätkään riittäneet kaikille halukkaille.

Sarjakuvanäyttely rikastutti Barin Medimexiä
Sarjakuvanäyttely rikastutti Barin Medimexiä

Brian Eno osoittautui huumorimieheksi lavalla. Noin puolitoistatuntinen alustus Enon taiteen synnystä ja henkilökohtaisista oivalluksista muodostui todelliseksi stand upiksi sujuvasanaisen naistulkin välityksellä. Eno viritti itseironista sanailua uravalintojen sattumanvaraisuudesta, absurdeista rinnastuksista, yksinäisyydestä sekä työn epävarmuuden liioittelusta. Kerronnan kaari käynnistyi vuosimiljoonien takaa, jolloin muodostui Iso-Britannian tasainen, lentokentille sopiva maasto, ja myöhemmin inspiraatio luoda musiikkia kyseisiin tiloihin.

Eno pisti pakettiin taideopintonsa, ambient-genren, tuottajaprojektit, multimediakokeilut sekä nykyisen elämänvaiheen kaikenkokeneena taideguruna. Verbaalista kipinöintiä Eno havainnollisti piirtämällä kuvia, jotka heijastettiin taustakankaalle.

Vinyyli teki kauppansa Medimexissä
Vinyyli teki kauppansa Medimexissä

Jokainen urakäänne oli kuulemma vastaus Enon turhautumiseen, hänen havaitsemaansa ongelmaan tai löytämään uuteen ilmaisumuotoon. Siten selittyi tuottajantyö New Yorkissa Talking Headsin kanssa, ambientin säveltäminen (”koska en osaa soittaa mitään instrumenttia musiikillisesti lahjakkaita miespuolisia sukulaisia vilisevässä klaanissa”), valokuva- ja maalausprojektit, videotaide sekä Barissa esillä oleva installaatio Light Paintings.

Kiekkoja, kokkausta ja sävelmatkoja

Show oli showta ja sen jälkeen klovni riisui peruukkinsa – Eno vältteli kontaktia nimikirjoitushaukkoihin ja kimppaposeerausten kärttäjiin kadoten teilleen.

Hindi Zahraa kutsutaan Marokon Patti Smithiksi syystä
Hindi Zahraa kutsutaan Marokon Patti Smithiksi syystä

Don Pasta sen sijaan otti yleisönsä avosylin vastaan ja syötti näitä omakätisesti – aivan sananmukaisesti – herkuilla niin vinyylilevyiltä kuin paistinpannultaan. Dj joka myös kokkasi lätynkääntämisen lomassa oli iltasessioiden hitti. Lihakääryleet ja merenantimet kasvisten kera saivat kyytiä siinä kuin juurevan letkeä karibialais-jazzillis-lattarihtava poljento selektorin hoitaessa suvereenisti kahta konttoria.

Jatkokattauksessa berberilähtöinen Hindi Zahra osoittautui vuorostaan hyvä-ääniseksi etnopopkomeetaksi, jonka showssa etno ja länsimainen sävytys olivat tarkasti tasapainossa. Kosmopoliittia on verrattu muun muassa Patti Smithiin, ja toden totta lavalla maaniseksi venynyt heittäytyminen toikin mieleen amerikkalaisen runoilija-rokkarin.

Bari Jungle Brothers tykitti tanakkaa hiphopia hymyssäsuin
Bari Jungle Brothers tykitti tanakkaa hiphopia hymyssäsuin

Bari Jungle Brothers tunnusti setissään kotikaupunkinsa väriä. Kavereilla oli hauskaa lavalla ja yleisö näytti nauttivan. Monijäbäinen hiphopklikki sylki italiaksi herättäen yleisössä polvia notkauttavaa liikehdintää ja naurunremakoita. Saapasmaan Beastie Boysilla oli homma hanskassa.

Angolalainen Jack Nkanga oli tyylikäs ilmestys punaisine silinterihattuineen ja hieman Antony Hagertyn mieleen tuovine fraseerauksineen ja dramaattisine käsieleineen. Musiikki muistutti Tracy Chapmanin ensilevyn melankolista sielunmaisemaa: miehen konono-souliksi nimetystä ilmaisusta löytyi idean lisäksi sydän.

JoyCut yhdistää musiikissaan monenlaisia elementtejä
JoyCut yhdistää musiikissaan monenlaisia elementtejä

Avauspäivän päättänyt JoyCut kiilasi kirkkaasti Medimexin musiikkitarjonnan kärkeen. Trion runsas kansainvälinen keikkakokemus näkyi hyvällä tavalla sujuvuutena ja varmuutena. JoyCut rynkytti komeaa, energistä ja mieleenjäävää paahtoa, jossa taustaprojisoinnit toimivat ilmaisun avainvälineenä sekä sormioarsenaalin ja kahden lyömäsoittajan täydentäjänä.

Liideri Pasquale Pezzillon elohopeinen lavahabitus, rytmien jytke ja post-industrialin humaaniin ekoaktivismiin kytkenyt viesti olivat tehokas paketti. Bolognalaisten addiktoiva ja jumittava korvanami iski myös paikallisyleisöön, josta näkyvä osa tempautui tanssimaan.

Tietoiskuja todellisuudesta

Medimexin asialista oli ainakin yhtä mittava kuin musiikkitarjonnan tyylillinen spektri. Elämysmarkkinoita tarkasteltiin kymmenistä näkökulmista. Keskustelua herättivät muun muassa musiikkialan rahoitus digiaikana, YouTuben toimintalogiikka sekä musiikin tutkitusti positiivinen vaikutus kaupunkien ilmapiiriin. Esimerkiksi Chris Garrit ahkeroi Hollannin Groningenissa yöpormestarina, joka koordinoi kulttuurisykkeestä moni-ilmeistä eloisuutta ihmisten arkeen ja juhlaan. Mallia ollaan nyt kuulemma viemässä Lontooseenkin.

Carmen Consoli ponnistaa tähtitaivaalle silialaisella temperamentilla
Carmen Consoli ponnistaa tähtitaivaalle silialaisella temperamentilla

Cirque du Soleil’n talenttihaukka André Faleiros kertoi tahollaan mahti-instituution rekrytointimenetelmistä. Muusikkona CdS:ssa aloittanut mies kuvasi organisaation jättimäiseksi perheeksi, johon liittyy etuja mutta myös velvoitteita. Jokainen jäsen on jo lähtökohtaisesti tähti, sillä mukaan pääsee vain moniportaisen ja hyvin vaativan hakumenettelyn kautta.

Toa Mata Bandin rumpaleille ei ryttyillä
Toa Mata Bandin rumpaleille ei ryttyillä

Kymmenistä kohtaamisista jäi mieleen myös tilaisuus, jossa keskusteltiin arabikevään vaikutuksista musiikkiin ja päinvastoin. Esimerkiksi ranskalainen musiikkijohtaja-promoottori Alain Weber näki kuohunnan positiivisena. Sen hedelmistä on saatu nauttia muun muassa monilla festivaaleilla ja kiertueilla, jotka ovat esitelleet alueen musiikkia uusille yleisöille – eurooppalaisia kuuntelijoita riittää tänään kaukaisimpienkin maailmankolkkien tapahtumiin.

Mielikuvia muokkasivat lisäksi monet esiintyjät. Vaikkapa kitaristi-laulaja Carmen Consoli todisti showcase-setissään, että Sisiliasta voi tulla äärimmäisen juurevaa ja samalla kuumottavaa poljentoa, jolla on niukasti, jos mitään yhteistä viihdeteollisuuden viljelemien kliseiden kanssa.

André Faleiros kertoi Medimexissä Cirque du soleil’n rekrytointimenetelmistä
André Faleiros kertoi Medimexissä Cirque du soleil’n rekrytointimenetelmistä

Vastaavalla tavalla avasi silmiä ja korvia barcelonalainen Txarango. Katalonian ylpeys miksasi musiikissaan rytmejä reggaesta dubiin ja salsaan. Ison orkesterin tykitys tuotti manonegramaista ja manuchaomaista ripaskaa, joka piiskasi katsomon tanssiin.

Koneillakin – ja legoilla – saattoi yllättää Medimexissä. Designer-tuottaja Guiseppe Aciton Toa Mata Band on kraftwerkiaaninen elektroprojekti, jossa mies käskytti komentosillaltaan legohahmoja naputtelemaan lyömäsoitinpadeja ja älyvempainten kosketusnäyttöjä. Ohjelma kaartui Aciton omista teoksista Depeche Moden ja Daft Punkin covereihin murtaen kivisimmänkin pokerin leveään hymyyn. Hauska oli tarttuvaa!

Alain Weber edusti Medimexissä ranskalaista ammattiosaamista
Alain Weber edusti Medimexissä ranskalaista ammattiosaamista

Esteettisesti ehkä mykistävin elämys löytyi Fiera del Levanten ulkopuolelta aivan Barin kalasataman ja vanhankaupungin kupeesta. Brian Enon Light Paintings -näyttely oli pystytetty Teatro Margheritaan. Arvokas vanha rakennus palvelee nykyään taidemuseona, ja Eno installaatio levittyi sen kolmeen saliin.

Multimediaa tarjoiltiin eri aisteille. Teoskokonaisuudet 77 Million Paintings, Turning Squares ja Light Pictures otettiin vastaan pimennetyissä tiloissa, joissa soi Enon räätälöimä ambient. Kukin sähköinen luomus eli kuvaston muuttuessa hitaasti. Sohvalta seuraten vaikutelma oli hypnoottisen rentouttava leijuvan musiikin viedessä edelleen toisiin tiloihin.