DIG. esittelee ensiluokkaista ja näkemyksellistä jazzia – Tutustu festivaalin esiintyjiin

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmän festivaali järjestetään 28.–30. lokakuuta.
Jaa Facebookissa
Kuva: Jarmo Saari Republic

DIG. järjestetään 28.–30. lokakuuta Helsingin Musiikkitalossa. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmän järjestämän festivaalin aikana nähdään monipuolinen kattaus, jonka tähtenä on erittäin arvostettu yhdysvaltalaiskitaristi Mike Stern.

Miles Davisin kokoonpanosta maineeseen noussut Stern esiintyy 28. lokakuuta Musiikkitalon Black Box -salissa. Sternin kokoonpanossa nähdään muun muassa Michael Breckerin ja Ryuichi Sakamoton kanssa soittanut basisti Chris Minh Doky sekä suomalaisvahvistukset saksofonisti Joonatan Rautio ja rumpali Jussi Lehtonen.

”Stern on yksi niistä muusikoista, jotka ovat pystyneet luomaan tunnistettavan soittotavan ja soundin itselleen – jo yhden äänen jälkeen tietää mistä on kysymys”, Lehtonen kommentoi. ”Olen kuunnellut Sternin soittoa koko ikäni erilaisissa yhteyksissä, Miles Davisin ja Brecker Brothersin yhtyeissä sekä tietenkin hänen sooloprojektejaan. Tämän tasoisten muusikoiden kanssa on aina inspiroivaa työskennellä. Uskon, että luvassa on energinen ja groovaava ilta!”

Joonatan Rautio kertoo tavanneensa Sternin New Yorkissa ja kuvailee häntä positiiviseksi ja valoisaksi persoonaksi. Rautio uskoo, että suomalaisyhdysvaltalainen kokoonpano tuo Sternin musiikkiin ainutkertaisen säväyksen, jota ei kannata missata.

”On aina erityistä soittaa legendaaristen jazzmuusikoiden kanssa. Vaikka heidän soittonsa on tullut levyiltä jo varsin tutuksi, heidän persoonaansa tutustuminen ja yhdessä soittaminen on aivan uusi, jännittävä ja kiehtova kokemus”, Rautio kertoo. ”Lavalla tulee olemaan hirveä määrä energiaa, ja siihen vastaaminen on tietysti haaste minulle. Onneksi Sternin soittama jazzfuusio on tuttu laji. Uskon, että löydämme yhteisen sävelen hyvin.”

DIG.-festivaalilla nähdään myös muita arvostettuja kitaristeja, kuten Jarmo Saari. Hän marssittaa 29. lokakuuta Black Boxin lavalle Republic-kokoonpanonsa, jonka riveissä nähdään kolme erityylistä lyömäsoittajaa: Abdissa ”Mamba” Assefa, Sami Kuoppamäki ja Joonas Riippa. Miten kitaristi pärjää tällaisen trion kanssa?

”Ei hätää, sillä kyse on ennen kaikkea vuorovaikutuksesta. Superrumpalit taitavat myös herkät nyanssit kadottamatta intensiteettiä. Ja toki baritonikitarassani, thereminissäni ja Taurus-bassopedaalissani riittää tulivoimaa”, Saari kommentoi. ”Olen prosessoinut tätä pitkään, ja saanut inspiraatiota Jimi Hendrixin ja Miles Davisin toteutumattomasta yhteistyöstä.”

Sibelius-Akatemiasta valmistuneita vieraita – kuten Aili Ikosta, Joonatan Rautiota ja Jukka Eskolaa – kuullaan festivaalin päätöspäivänä UMOn solisteina. Konsertissa kuultava materiaali on suurelta osin juuri tätä iltaa varten sävellettyä ja sovitettua.

”Konserttiin kannattaa tulla ennen kaikkea hyvän musiikin vuoksi. Tämä on yhteistyökonsertti, jossa UMO tarjoaa soittajiston ja Sibis musiikin sekä uskomattoman upeat solistit. UMO on elämänsä iskussa, siitä todisteena esimerkiksi Jazz Finland -tapahtumassa noin kuukausi sitten näkemäni uskomattoman hieno konsertti. Kirsikkana torstain kakussa on illan päättävät jamit, jossa kuullaan umolaisia, jazzmusiikin aineryhmän opettajia ja opiskelijoita”, Jussi Kannaste kertoo.

Kannaste on Sibelius-Akatemian jazzosaston aineryhmän ja DIG.-festivaalin taiteellinen johtaja. Taideyliopiston Sibelius-Akatemia on tuottanut Suomeen ja maailmalle 31 vuoden aikana jo noin 100 jazzmusiikin maisteria ja rautaista ammattilaista.

”Alumnimme ovat levittäytyneet hyvin laajasti rytmimusiikin ja muunkin musiikin kentälle. Vain muutamia mainitakseni Timo Lassy, Kalle Kalima, Mikko Innanen, Teemu Viinikainen ja Verneri Pohjola ovat tunnettuja jazzartisteja, Pessi Levanto tekee paljon elokuvamusiikkia, Marko Timonen ja Jarmo Saari ovat työskennelleet paljon rockmusiikin parissa, Kirmo Lintinen on puolestaan kysytty klassinen säveltäjä”, Kannasta listaa.

”Aineryhmän ensisijainen tavoite on toki tuottaa ensiluokkaisia ja näkemyksellisiä taiteilijoita, mutta sen lisäksi haluamme osallistua keskusteluun taidemuotomme eteenpäin viemiseksi ja parempien edellytyksien luomiseksi suomalaiselle jazzmusiikille.”

Näiden ensiluokkaisten ja näkemyksellisten taiteilijoiden esiintymisiä on mahdollista päästä katsomaan 28.–30. lokakuuta DIG.-festivaalilla. Tutustu tapahtuman koko ohjelmaan sen Facebook-sivulla.