Cheekin ja Jukka Pojan kesäkumibiisi synnytti ankaran feministisen kritiikin

Jaa Facebookissa
Kuva: Sony

Bilemusiikki on yleensä arvomaailmaltaan sangen kliseistä, mutta nyt Cheekin ja Jukka Pojan tuore kesäkumibiisi Jossu on herättänyt poikkeuksellisen tiukan ja asiallisen kritiikin, jossa ruoditaan kappaleessa naisiin kohdistuvia asenteita. Sinin punainen ajatus -blogin ylläpitäjä Sini esittää tekstissään, kuinka kappale syyllistyy naisten avoimen seksuaalisuuden tuomitsemiseen siinä missä miehillä vastaavaa toimintaa pidetään ihailtavana.

Jossun tarinankaaressa nuori tyyppi on alkanut tapailla “Jossua”, jolla on ainakin Jukka Pojan heittämien lainien mukaan ns. huonon tytön maine,” Sini kirjoittaa. “Tätä ennen on toivottu, ettei Jossusta tulisi kertojalle kuin “yhden illan makaus” sillä tyttö kun on “villimpi tapaus”.”

Jossu-kappaleen päähenkilö varoitetaan kertosäkeessä, Taikapeilin kappaletta sämpläten: “Jossulla on toinen / koko kaupunki tietää sen sua ennen.” Kuitenkin alkupuolella kappaletta myös päähenkilön on kerrottu “vaihtavan naista kuin sukkaa”, mutta tällä ei tunnu olevan merkitystä. Lisäksi Sini nostaa esiin sen, että kesäkumibiisien tarkoitus on muistuttaa nuoria kondominkäytöstä.

“Onko tarinan opetus siis, että kondomia kannattaa käyttää ellei tahdo lapsia tai seksitauteja, vai se, että kondomia on pidettävä, koska mimmit jakaa avomielisesti kaikille, tosin mitäpä siitä, kunhan itse pääsee jaolle,” Sini näpäyttää.

“Ja mitä sitten jos Jossu on villi? Kuka sanoi, ettei nuori tyttö saisi olla seksuaalisesti vapautunut?”

Cheekin ja Jukka Pojan kappale on YouTube- ja Facebook-kommenttien perusteella herättänyt ristiriitaisia mielipiteitä. Sinin kritiikki puolestaan on saanut myös tukijoita, ja hänen kappaleesta tulkitsemaansa arvomaailmaa onkin aika hankala kiistää. Katso kappaleen musiikkivideo alta ja tee omat johtopäätöksesi. Sinin kritiikin voit lukea tästä.