Cd- ja vinyylimyynti sukelsivat, striimauksella menee lujaa – alkuvuoden myyntitilastot julki

Jaa Facebookissa

Suomessa toimivien äänitetuottajien kattojärjestö Musiikkituottajat on julkaissut äänitteiden myyntitilastot ensimmäisen vuosipuoliskon osalta. Tiivistetysti kiteytettynä fyysiset formaatit ja latauskauppa sukelsivat, mutta suoratoistopalvelut tuottivat niin paljon, että kokonaismyynti ylitti juuri ja juuri viime vuoden lukemat.

Cd-levyjä myytiin alkuvuonna 490 000 kappaletta. Laskua viime vuoteen on pysäyttävät 48,5 prosenttia. Cd-myynti on ollut samansuuntaista. Viime vuoden tammi–kesäkuussa myytiin 24,1 prosenttia vähemmän cd:itä kuin vastaavana ajanjaksona 2013, jolloin myytiin 40,5 prosenttia vähemmän kuin 2012.

Vinyylilevyjen myynti tuli 34 000 kappalemyynnillä 31,1 prosenttia alas viime vuoden ”huippulukemista”. Näin päättyi muutaman vuoden kestänyt lp-levyjen noususuhdanne.

Fyysisten formaattien kokonaismyynnistä saatu euromäärä oli 1,7 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisvuonna. Hyvin ei mene myöskään latauskaupoilla. Digitaalisten musiikkiformaattien myynti laski 21,4 prosenttia viime vuodesta.

Ainoana positiivisen tuloksen tehneenä ovat suoratoistopalveluiden tilausmaksut. Ne ovat kasvaneet 39,9 prosenttia: 6,4 miljoonasta 9 miljoonaan euroon.

Musiikin kokonaismyynti Suomessa on arvoltaan noin 15,12 miljoonaa euroa. Se on 75 000 euroa, eli 0,5 prosenttia, enemmän kuin viime vuonna. Kokonaismyynti on näyttänyt ensimmäisen vuosipuoliskon osalta plussaa edellisen kerran vuonna 2010. Silloin myyntiä oli lähes viisi miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna. Vaikka suunta on oikea, kokonaismyynti on laskenut viidessä vuodessa lähes neljänneksen.