Bob Gruenin valokuvanäyttely vie keskelle 70-luvun myyttisiä rocktähtiä

Jaa Facebookissa

Kaapelitehtaan pannuhalliin ripustettu näyttely on lähes epäuskottava. Hämärästi valaistun tilan seinille nostetut kuvat vievät 1970-luvun rockmaailman legendojen, myyttien ja kulisseissa tapahtuneiden kohtaamisten keskelle.

Kaikki tuntevat John Lennonin ikoniset New Yorkin kuvat. Jokainen on nähnyt kuvia The Clashistä piiskaamassa soittimillaan yleisön hurmioon.

Entä Iggy Pop ja Debbie Harry kaulailemassa vartalot kiemurrelen tai Led Zeppelin valtavan yksityiskoneensa edustalla? Tina Turner ja David Bowie ryystämässä yhteisestä skumppapullosta Keith Richardsin humalaisen katseen alla, Ramones roudaamassa keikalleen metrossa, nahistelun jäljiltä verta valuva Sid Vicious, takahuoneessa vapautuneesti maskit edelleen kasvoillaan juhliva Kiss.

Huimien tarinoiden lista jatkuu Kaapelitehtaalla 140 valokuvan verran. Niitä yhdistää kaksi asiaa: ne ovat ikonisia ja ne ovat yhden miehen, Bob Gruenin, ottamia.

Gruen luuhasi tupakansavuisilla klubeilla, ystävystyi rocktähteyden kynnyksellä oleviin nuoriin, päätyi reissuille heidän kanssaan ja otti siinä sivussa muutaman valokuvan – tai oikeastaan useamman sata tuhatta. Siinä Gruenin tarina yksinkertaistettuna.

Tänään avautuva Rockers-näyttely on kuin huikea fantasiatarina ajasta jolloin rocktähdet olivat myyttisiä, paheellisia, ylilyöntejä kaihtamattomia, dollareita surutta polttavia ja kuin ikuisessa juhlaputkessa. Neljän vuosikymmenen takaiset väläykset tuntuvat nykyistä pirstaloitunutta musiikkikenttää ja piinkovalla bisnesvainulla varustettuja ammattilaisia tarkastellessa kaukaiselta utopialta.

Myös Bob Gruenin edustama ala ja ammattikunta on ravisteltu tilanteeseen, jossa todennäköisempää on päätyä 40 vuoden kuluttua Beyoncén selfie-näyttelyyn kuin jonkun dokumentaariseksi rockvalokuvaajaksi kirkasotsaisesti haluavan.

“Gruenin elämäntyöstä koottu näyttely on todennäköisesti vaikuttavin rockvalokuvien sarja, joka Helsingissä tullaan näkemään”, ehti Jarkko Jokelainen kirjoittaa Helsingin Sanomiin. Muuttuva maailma alleviivaa virkkeen painoa, ja se on helppo allekirjoittaa polvilleen tipahtaneen Patti Smithin antaessa kaikkensa yleisön edessä tai Elton Johnin paiskatessa veljellisesti kättä Stevie Wonderin kanssa.

Bob Gruen – Rockers
29.5.–17.6.2015 Helsinki, Kaapelitehtaan pannuhalli
Ma–su klo 12–19