Acoustic Anathema Evening: Melankolian riemuvoitto

Jaa Facebookissa

Daniel & Vincent Cavanagh Acoustic Anathema Evening, Turun Klubi, 17.8.2011

Joskus elävän musiikin parissa ei tule niinkään seurattua yksilö- ja bändisuoritteita, vaan tunnelma ja musiikki vievät mukanaan kerralla. Näin kävi varmasti monelle Daniel ja Vincent Cavanagh akustisessa konsertissa Turun Klubilla.

Akustiseksi Anathema-illaksi lupailtu konsertti lunasti lupauksensa ja veljekset soittivatkin lähes täysin Anatheman uusia ja vanhoja kappaleita riisuttuina sovituksina. Konsertti kuitenkin oli varsin surumielinen, sillä Cavanaghien isä oli kuollut paria päivää aiemmin joten he olivat ymmärrettävästi surullisia tästä.

Ohjelmisto koostuikin hyvin pitkälti kuolemaa, kuolevaisuutta ja tuonpuoleista käsittelevistä kappaleista, eritoten Judgement-levyn kappaleista jotka on omistettu ja käsittelevät veljesten äidin kuolemaa reilu vuosikymmen sitten. Eritoten levyn One Last Goodbye nostatti yleisössä tunteet pintaat kuten Vincentissäkin, joka lauloi koko kappaleen murtumispisteen kynnyksellä.

Yhtyeen nokkamies Vincent lauloi suurimmaksi osaksi ja soitti sähkökitaralla äänivalleja taustalle, toimittaen lähinnä syntetisaattorin virkaa, ja Daniel toimi komppina, pianistina, solistina ja taustalaulajana. Hänen arsenaalinsa kulmakivi oli looppauspedaali, jonka avulla Daniel pystyi antamaan kappaleille kaivattua rakennetta rytmein, kitaravallein ja melodioin.

Kaksistaan konsertoidessa soittajien yksilöllinen suorittaminen tulee esille hyvin vahvasti, ja tällä erää kumpikaan soittaja ei ollut aivan parhaassa soittovireessä. Kappaleiden sovitukset olivat myös turhan samankaltaisia, mutta silti mielenkiintoisia ja selviä irtiottoja studiovastineistaan. Tästä huolimatta keikan tunnelma säilyi korkeana ja fanit saivat mitä tulivatkin hakemaan: tunnelmallista musiikkia tunteella esitettynä.

Illan ehdoton kruunu oli Danielin koskettava esitys jonka aikana hän soitti sekä isänsä että äitinsä lempikappaleet, Eric Claptonin Wonderful Tonightin ja Dire Straitsin Romeo & Julietin höystettynä Anatheman omalla Are You There?-balladilla. Illan viimeisen kappaleen jälkeen veljekset poistuivat lavalta hetken hiljaisuuden vallitessa, jonka jälkeen yleisö osoitti suosiotaan mutta jätti kunnioittavasti encore-taputukset väliin.

TEKSTI: Jaakko Ahlstén