Ääni-installaatio mystisen kokemuksen vartijana

Jaa Facebookissa

Hämärästi valaistun huoneen lasivitriinissä punaisen sametin päällä makaa Roland TR-808 rumpukone. Se on tuttu kaikille elektroniseen musiikkiin ja hip hopiin perehtyneille jo pelkällä 808-kutsumanimellään.

Vuonna 1980 lanseeratun TR-808:n tärkeimmät ominaisuudet olivat edullinen hinta ja välittömästi tunnistettavat perkussioäänet matalataajuuksisen bassorumpusoundin johdolla. Kyseistä rumpukonemallia on käytetty 35 vuoden aikana lukuisilla hiteillä ja lukemattomilla underground-merkkiteoksilla. Nykypäivän ikonisesta asemasta viestii myös keväällä ensi-iltansa saanut TR-808:sta kertova dokumentti, nimeltään tietysti 808.

Hämärästi valaistun huoneen lasivitriinissä punaisen sametin päällä makaava 808 kuuluu Mika Vainiolle ja Tommi Grönlundille. Vainio tunnetaan parhaiten kokeellisesta ja minimalistisesta elektronisesta musiikista, jota on julkaistu niin hänen omalla nimellään kuin Ø-aliaksella ja Ilpo Väisäsen kanssa Pan Sonicina. Grönlund on Vainion musiikkia julkaisseen ja minimalistisen teknon piireissä kulttimainetta nauttivan Sähkö Recordingsin perustaja, ja parhaiten kineettisen taiteen töistään tunnetun Grönlund–Nisunen-taiteilijaparin puolikas.

Hyvinkään taidemuseon Taju 2015 – Matka -näyttelyssä tutustutaan esittelytekstin mukaan uudenlaiseen, yllättävään ja uutta luovaan matkaan. Matkan kuraattorina toimii Kuvataideakatemian professori Villu Jaanisoo, joka on muodostanut Hyvinkäälle kutsumistaan 16 taiteilijasta kahdeksan taiteilijaparia. Yhden näistä pareista muodostavat Mika Vainio ja Tommi Grönlund.

Hämärästi valaistun huoneen lasivitriinissä punaisen sametin päällä makaava rumpukone on Vainion ja Grönlundin ääni-installaation keskipiste. Vainio on säveltänyt ja ohjelmoinut rumpukoneeseen minuutin ja 46 sekunnin mittaisen kappaleen. Sitä ei ole äänitetty eikä kirjoitettu nuoteiksi. Se löytyy ainoastaan lasivitriinissä makaavan 808:n muistista.

Vainion ja Grönlundin ääni-installaation äärellä pääsee käsiksi minimalismin ytimeen.  Ensin on tosin selvitettävä tiensä hämmennyksen viidakosta. Mikäli häiritsevät rönsyt saa leikattua mielen viidakkoveitsellä, jäljelle jää enää kaikkein olennaisin ja puhtain.

Hämärästi valaistun huoneen lasivitriinissä punaisen sametin päällä makaava 808 vaatii kaiken keskittymisesi. Kun olet saanut suljettua kaikki ulkopuoliset ärsykkeet hämärästi valaistun huoneen ulkopuolelle ja olet lasivitriinissä punaisen sametin päällä makaavan rumpukoneen kanssa kahden, se voi tarjota sinulle mystisiä oivalluksia abstraktista taiteesta.

Jäljelle jää vain kysymyksiä, joiden vastauksia et oikeastaan edes kaipaa.

Taju 2015 – Matka
Hyvinkään taidemuseossa 30.8.2015 asti