PEER GÜNT

Jaa Facebookissa

Kouvolalainen 80-luvun pyörremyrsky Peer Günt on kymmenen vuoden levytystauon jälkeen aktivoitunut uudestaan. Keikkakysyntä on pitkästä aikaa lisääntynyt, ja viime kuussa Günt julkaisi singlen Back Door Men. Se enteilee syksyllä odotettavissa olevaa uutta materiaalia sisältävää albumia.

Kun puhutaan kasarimeiningistä tarkoitetaan yleensä kalpeita, hiuksiin enemmän kuin musiikkiin satsanneita, syntetisaattoreita laiskahkosti sormeilleita englantilaisyhtyeitä. Suomessa sama aikakausi merkitsi Melrosen, Eppu Normaalin, Popedan, Sielun Veljien ja Peer Güntin kulta-aikaa, eli hyvin pitkälle eläimellisen paahdon voittokulkua.

Peer Güntin ensisingle oli vuonna -79 äänitetty ja omakustanteena julkaistu Don’t Wanna Speeding, jonka kvartettikokoonpanosta jäljellä on ainoastaan laulaja-kitaristi-biisintekijä Timo Nikki. Silloinen kakkoskitaristi Timo Kipahti lähti omille teilleen päätyen laulamaan iskelmiä Toni Rossi-nimellä ja rumpali Reima Saarisesta tuli ensin Güntin miksaaja ja myöhemmin eräs lavaäänenmuokkauksemme huipuista. Tätä nykyä mies miksaa J. Karjalaisen yhtyettä.

Klassinen kokoonpano löytyi kun Nikki ensin pestasi rumpuihin Teijo ”Twist Twist” Erkinharjun ja vuonna -83 bassoon Teijo ”Tsöötz” Kettulan. Rock-SM -kisojen voitto vuonna -84 jätti Kolmas Nainen -yhtyeen kakkoseksi ja ennakkosuosikki Keban kolmoseksi. Finaalissa oli myös toijalalainen Naamiot jonka laulusolisti Aki Sirkesalo myöhemmin nousi tähdeksi.

Tästä eteenpäin Peer Günt noteerattiin jo alan ammattipiireissäkin hyväksyvästi nyökytellen. Yhtye levytti 80-luvun klassikkoalbuminsa Euros-yhtiölle: ensimmäinen tuli vuonna -85 ja jo seuraavan vuoden Backseat meni listaykköseksi. Vuoden -87 LP Good Girls Don’t valittiin Soundi-lehdessä vuoden albumiksi ja vielä vuoden -88 Fire Wire sekä myi kultaa että kipusi listan kärkeen. Sen jälkeen tahti hiipui, levy-yhtiö vaihtui Megamaniaksi ja vuosiksi -95-96 Günt nostettiin telakalle. Erkinharju assosioitui kymmenen vuoden ajan ennemminkin Leningrad Cowboysiin kuin Peer Güntiin rumpaliksi. T. Nikin saattoi löytää Kirkan keikkamiksaajan pallilta. Nikki myös rakensi Kouvolaan Pee Gee -studion, jossa hän äänitti ja tuotti pohjoisen Kymenlaakson muiden yhtyeiden levyjä.

” Yksikään levy-yhtiö ei enää pyytänyt meitä tekemään levyä”, T. Nikki selittää lakonisesti kymmenen vuoden levytystaukoa. Fanit olivat kuitenkin koko ajan olemassa ja heidän ansiostaan Peer Günt eli esimerkiksi pubien jukeboxeissa. Pelikaani-niminen yhtiö listaa 125:n jukeboxin soitot omaksi netissä julkaistavaksi Jukebox-listakseen ja siellä Günt jyllää kuukaudesta toiseen. Viime vuonna jukeboxeihin otettiin yhtyeen vuonna -97 julkaistu Golden Greats -kokoelma, joka puolta vuotta myöhemmin edelleen löytyy Top 10:stä. Ainoa listalla yhtä kauan ja osapuilleen yhtä korkealta löytyvä levy on Irwinin parhaat.

Nikki käyttää edelleen samaa Tokain kitarasettiä, joka on ollut miehen luottoinstrumentti vuodesta -87 eteenpäin. Hänen ainoa efektilaitteensa on pieni delay, mutta joskus musiikkiliikkeissä uusi pedaali tai muu lelu saattaa herättää impulssin kokeiluun.

” Sitten huomaan, että ei paljoa kiinnosta. Heti kun löydän paremman setin kuin nykyinen, niin vaihdan, mutta eivät minua efektit juuri kiinnosta. Ne ovat miksaajan juttuja ja jos se laittaa niitä liikaa niin saa potkut! Biisihän ei muutu efektien lisäämisestä ja jokainen soolo on joka päivä erilainen joka tapauksessa, samoin sinänsä jokainen biisi. Me ei olla prima vista-miehiä!”

Peer Gunt – Paahtoa piisaa

Uudella singlellä mukana on edelleen Peer Güntin 80-luvun hovimiksaaja TT. Oksala, ja kun tulee kyse sovituksista Nikki sysää ne levytysten suhteen lähinnä Oksalan harteille.
” Sana ”sovittaminen” tarkoittaa meidän tapauksessamme sitä, että kun kappale treenikämpällä saadaan soitettua alusta loppuun kerralla, niin se on sitten sovitettu.”
Twist Twist kuitenkin lieventää:

” No kyllä me joskus biisin eri osien mittoja saatamme vähän zoomailla.”
” Ei se ensihuuto aina välttämättä ole se lopullinen. Toinen sitten yleensä on”, toteaa hän.

Uusi Back Door Men -single pysäyttää ajan siinä mielessä, että levyä kuunnellessa mieli palaa välittömästi takaisin Peer Güntin 80-luvun sävellyksiin. Itse asiassa bändin musiikillinen linja oli kiveen hakattu jo vuoden -79 ensisinglellä, eikä se sen jälkeen ole muuttunut. Ainoa, mutta sitä suurempi ero löytyy soundeista ja dynamiikasta: Back Door Men jytisee uuden studio- ja masterointitekniikan ansiosta aivan uusilla jaksoluvuilla: nyt lahje ei vipata ainoastaan keikalla vaan myös kotistereoiden edessä.

” 80-luvullahan tulivat kaikenlaiset samplehelvetit ja TT:kin sekosi niihin jossain määrin. Nyt se osaa käyttää niitä”, Nikki kehaisee. Hänen mielestään vanhoihin levyihin ei enää kannata koskea:

” Tuolloin kukaan ei uskaltanut käyttää kompressori-limittereitä levytyksessä niin paljoa kuin nyt on käytetty. Aika muuttuu. Silloin levymme kuulostivat helvetin hyviltä. Kokeilin omassa studiossa vetäisemällä Backseatit ja muut kompressorin ja parin muun laitteen läpi. Kyllä ne kuulostivat aika hurjilta, mutta en näe mitään syytä alkaa niitä uudelleen masteroimaan potkun lisäämiseksi. Ne myivät silloin kultaa, ei niiden sen enempää tarvitse potkia!”

Ei naisia lavalle

T. Nikki ei koskaan ole ottanut paineita biisinteosta. Hän ei jää inspiraatiota odottamaan:

” Biisi syntyy kun tarve on. Eihän bussikuskikaan aja linjaansa etukäteen, vaan silloin kun se pitää ajaa. Ei tämä sen kummoisempaa touhua ole, vaikka jotkut pitävät itseään niin saatanan taiteilijoina! Biisi on kuin ulostus – se tule kun se tulee, ei sitäkään voi tehdä etukäteen. Tosin tämä on vain oma mielipiteeni asiasta, 99 prosenttia säveltäjistä lienee eri mieltä.”

Treenaamiseen ei paljon tuhlata aikaa.

” Eihän me olla tehty kuin se ensi-LP niin, että olisi treenattu biisejä runsaasti etukäteen”, Erkinharju muistelee.

” Jo Backseat oli silkkaa duunia, treenit alkoivat vasta kaksi viikkoa ennen studioajan alkua ja biisit syntyivät sinä aikana nollasta. Se on helvetin vaikea tapa kyllä, etenkin silloin kun studioaika vielä oli kortilla”, kertoo hän.

Uuden singlen kakkosbiisi Flying Man on tyyppiesimerkki Nikin tavasta tehdä lauluja.

” Maanantaina piti mennä studioon. Edellisellä viikolla soittelin kotona riffiä ja vaimo sanoi että tuo kuulostaa ihan hyvältä. Aloin sitten vääntää siitä eteenpäin. Viikonlopun keikan soundcheckissä esittelin riffin Erkinharjulle ja Kettulalle, jotka sanoivat että ihan hyvä. Sanat kirjoitin sillä aikaa kun Kettula soitti basson sisään studiossa. Ei jäänyt viime tippaan: kun bassot oli valmiina niin menin ja lauloin tekstin sisään. Back Door Man treenattiin demoksi kämpillä ja ynnäsin siihen sitten sanat. Ja se oli siinä.”

Peer Güntin vaatimukset keikkapaikalle eivät ole järin kohtuuttomat.

” Kunhan ei lennä esineitä lavalle, eikä sinne änkeä rumia miehiä”, Erkinharju summaa. Joillakin juopuneilla on valitettava tarve hypätä siihen sekaan kesken soiton.

” Kyllähän hullu menee puuhun, jos sille annetaan siihen mahdollisuus”, Nikki toteaa.
Eikä naisiakaan päästetä lavalle hillumaan.

” Ne saavat samalla tavalla ne saavat turpaan roudareilta kuin miehetkin”, toteaa Nikki. Naimisissa oleva Erkinharju kuitenkin huomauttaa:

” Tosin tämä tosin on täysin hypoteettinen oletus, koska yrittäjiä ei vastakkaisen sukupuolen kohdalla ole liiemmin näkynyt.”

Peer Günt keikkailee nyt noin kymmenen keikan kuukausivauhdilla, mikä riittää bändille.

” Se on 80-100 keikkaa vuodessa, eikä enempää ole järkeä tehdä koska sen jälkeen alkaa kynttilä palaa molemmista päistä”, Kettula puhuu kokemuksesta.

Mitä ilmeisimmin Günt-trio on mahdolliset aiemmat pettymyksensä niellyt. Vuoden -94 Smalltown Maniacs-albumi ei sittenkään jäänyt yhtyeen joutsenlauluksi, vaikka sitäkin edeltänyt neljän vuoden levytystauko antoi olettaa paukkujen olleen lopussa. Ennen syksyllä julkaistavaa uutta albumia kesällä on odotettavissa vielä toinen uutta materiaalia sisältävä single.

Peer Gunt –diskografia:

Peer Günt, 1985
I Don’t Wanna Be A Rock’n Roll Star, Bad Girls, Fuck The Jazz, Train Train, Hard Trough The Night, Street 69, Big Tits, Don’t Wait For Us, Wild Women, Way Back Home.

Trough The Wall (mini-LP)1985
She Was Here For The Rock’n Roll, Let’s Go Trough The Wall, Losing My Mind, Dancing On The Red Stones, Red Chevy.

Backseat,1986
Backseat, Let Her In, Hole In The Door, Lonely Little Spies, Bad Boys Are Here, Ya Walk Alone, Down By The Shadow, Lock’s On The Wrong Side, I Take Your Money (And Honey), Liquor And Drugs.

Good Girls Don’t…,1987
Midnight Train, Bartender, Having A Party, Big Brother, Girls Are Gonna Play The game, Let The Boys Run The Busines, Years On The Road, Trouble In Deep South, Good Girls Don’t Drink Whiskey, I’m Gonna Leave It.., Boys Get The Rhythm.

Bartender/ Live (mini-LP), 1987
Extended Bartender, Boogie Man Keeps Goming, Bartender ( live), She Was Here For The Rock’n Roll ( live), Let Her In ( live), Liquor And Drugs ( live).

Fire Wire, 1988
Fat Girls, Moses On The Mountain, Homebound Train, Who’s Gonna Be Elected, Rock Me Baby, Wake Me Up, Young Man’s Dream, T-bone Steak And A Bottle Of Beer, Handful Of Sand, Ridin’ Shotgun, Red Cadillac.

Don’t Mess With The Countryboys, 1990
When hell Breaks Loose, Love trucker, Southbound Drivin’ Man, Redhead, Night Rollers, You Let A Good Man Go, Let The Fools Do The Running, Troubled Child, I Take What I Want, E4.

Smalltown Maniacs, 1994
Shotgun wedding, Dying Ducks In The Thunderstorm, Ghost Town, You Are The Lightning, Midnight Shuffle, Not This Time, Smalltown Maniacs, Hot Shot, Kinky Love, Woodpeckers On The Run, Walking Trouble, Lost In Life.

Golden Greats, 1997
Woman On The Radio I Don’t Wanna Be A Rock’N’Roll Star Streets Fuck The Jazz Losin’ My Mind Backseat Bad Boys Are Here Liquer And Drugs Midnight Train Bartender Years On The Road Fat Girls Wake Me Up T-Bone Steak And A Bottle Of Beer You Let A Good Man Go Let The Fools Do The Running Redhead Shotgun Wedding Smalltown Maniacs E4

Teksti: Josper Knutas, kuvat: Juha Metso