Sami Yaffa: Otteita Hollywood Hillsin kupeesta

Jaa Facebookissa

”No niin, tuleeks tästä hampaitten kiskomista vai meneeks tää iisisti…”

Noi oli kelaukset kun auto tuli hakemaan mut himan edestä Brooklynistä. Edessä oli matka Los Angelesiin tekemään uutta Michael Monroe -yhtyeen levyä Michaelin, Gingerin, Steve Conten ja Karl Rosqvistin kanssa – Jack Douglas tuottajan tuolilla.

Olen tehnyt Jackin kanssa aikaisemminkin yhden levyn, vuoden 2006 New York Dollsin “comeback”-platan One Day it Will Please Us To Remember Even This. Kokemus siitä oli hyvä ja jälki rokkia! Jack Douglasin track recordhan on aivan uskomaton, sieltä löytyvät muun muassa John Lennon, Aerosmith, Cheap Trick, Patti Smith etc… Mutta lp:n tekeminen on aina uusi kokemus ja ei koskaan tiedä miten se lähtee.

Olimme tehneet ehkä vähän liiankin hyvät demot Seawolf-studiolla Suomenlinnassa ja ne kourassa lähdimme tekemaan uutta masterpiecea.
Lento oli tylsä, 5 tuntia, pari viiniä ja paskaa leffaa.

Lentokentällä odottelin kaikkien saapumista eri tahoiltaan LAX:n lentokentälle. Pian kaikki hörhöt olivat Ginegerin ja Karlin kuskaamissa autoissa ja menoksi talolle, joka oltiin vuokrattu kuukaudeksi kaikille asuttavaksi.

Taloa oltiin mainostettu niin, että se on Hollywood Hillsillä. No ei ollut, vaan aika kaukana sieltä. Kirkkaana päivänä saattoi nähdä ilman kiikareita Hollywood-kyltin.

Kyseessä oli vähän rähjääntynyt mexicolais-neighborhood missä mariachi soi yötä päivää, nasta talo ja Ralphs Supermarket lähellä eli no problema!

Seuraavana päivanä alotettiin pre-production, mikä koostui lähinnä siitä, että soitettiin biisi, Jack antoi kommenttia arrausten kanssa tai kokeiltiin toista sävellajia tai vaihdettiin bassarikuvio ja sitä rataa…

Kaikki alkoi mennä erittäin iisisti ja saimme kasaan 3-4 biisiä per päivä, mikä oli aika hyvää menoa. Vedimme sellasia 8-9 tunnin päiviä ja sit himaan safkalle, mutta ensin piti käydä Ralphissa hakemassa Michaelin marjat, Gingerin kalat, mun ja Steven viinit ja mexicolaisruuat. Tuosta tuli heti rutiini: Ralphsiin ennen studiota ja studion jälkeen.

Pre-production meni tosi iisisti ja aloitimme itse äänitykset viiden päivän jälkeen. Silloin alkoi luistaa, Ekana päivänä Lemmy Motörheadista tuli laulamaan, mikä oli aivan loistava kokemus. Minä ja Michael ollaan tunnettu Lemmy jo Hanoin ajoilta asti, hieno mies…
Muutaman biisin päivävauhtia backing tracksit saatiin nauhalle (kovalevylle) noin neljässä päivässä. Kaikki soittivat kuin enkelit ja viba oli hyvä.
Eniten pitää nostaa hattua sille, millainen on Jackin ”eye for detail”. Esimerkiksi jos virvelin kalvo putosi vireestä edes vähän, se oli heti huoneessa vääntämässä sitä. Itse tuskin olisin tuollaisia huomannut. Päivät menivät pikasesti ja jälki oli hyvää. Luojan kiitos äänitykset olivat tällaiset, olen ollut mukana myös sellaisissa hampaitten kiskomissessioissa, jotka ovat olleet todella pain in the ass…

Sen jälkeen kun sain Jackilta ookoot, että mä oon duunini tehnyt, hyppäsin junaan San Diegoon moikkaamaan vanhoja kamuja päiväksi, syömään kalatacoja, katsomaan frendien bändiä Lady Dottie & The Diamondsia ja istumaan aivan liian pitkäksi aikaa baaritiskin ääreen.
Lähdin seuraavana päivanä vähän rapeassa kunnossa takaisin Losiin tekemään vikat taustalaulut ja seuraavana päivanä koneeseen takas himaan Nykiin.
Michael, Steve ja Ginger jäivät tekemään lauluja ja kitaroita seuraavaksi kymmeneksi päiväksi studioon. Mutta se on sitten täysin oma stoorinsa…

Ta Ta

Teksti: Sami Yaffa

Sami Yaffa on Michael Monroe -yhtyeen basisti. Hän on tullut tunnetuksi myös Pelle Miljoona Oy:n, Hanoi Rocksin, Jetboyn, Demolition 23:n ja New York Dollsin jäsenenä. Michael Monroe -yhtyeen uusi levy Sensory Overdrive julkaistaan 14. maaliskuuta.