Petri Nygård: Mix?

Jaa Facebookissa

Onko valittaminen vaan niin helppoo ja kivaa kun ei oikeestaan tarvi ratkasta itse ongelmia, vaan voi vaan valittaa?

Olen Bangkokissa, Thaimaassa. Menen baariin tilaan paikallista Chang-kaljaa pullon, mutta pettymyxexeni baarilikka ihanasti hymyillen sanookin, että Chang on loppu. Heinekeniä löytyis. Noh kai se o pakko sitte sitä juoda mitä tulee niin usein koto-Suomessakin juotua, kun ei kerran paikallistakaan saa. Juon muutaman kaljan ja otan taxin lentokentälle. Iloinen taxikuski kyselee mistä maasta olen, vastaan että Suomesta. Jaa onko kylmä? Sanon että vitun kylmä -20 kun lähdin, ja näytän kuvaa kännykästäni kuinka paljon lunta… taxikuski räjähtää nauruun.

Seuraavax hän kyselee, että tehdäänkö suomessa töitä talviaikaan,.? Vastaan, että kyllä Suomessa painetaan vuoden läpi töitä satoi tai paistoi. Sitten taxikuski kysyykin, että ”mites kasvit ja puut talvella että nehän kuolee”? Vastaan, että no joo, ne kasvit menee “nukkumaan”… taximies katsoo epäilevästi kun sanon, että luin juuri uutisotsikon, että mies oli suomessa kuollut katolta tippuvan lumen alle. Joo on täällä Suomessa hullua toteen, Ja kerron vielä sille kuinka olen kuullut kuinka monen thaimaalaisen nenät vuotavat verta Suomen pakkasesta. Taximies nauraa ensin kovaa kunnes tajuaa että olen tosissani. OK airport here. Kap. 13 tunnin perseenpuudutus alkakoon. Huh.

Oon Suomessa. Räntää sataa ja on pimeetä. Ihmiset kävelee hartiat rypyssä ja naama norsunvitulla jalkarättejä päin. Tervetuloa Petri takasin Suomeen!! Voi vittu, että masentaa. Huoh. Luen aamulla aamun lehden ja suomalaisten pikkumaisuus alkaa vituttaa. Bangkokissa muutama viikko antoi perspektiiviä sen verran elämään, että Suomen uutiset tuntuu vitun mitättömille. En tiedä mixi, mutta melkein purskahdan nauruitkuun kun luen yleisöosastolta kuinka ”voi voi VR on aina myöhässä”, ”Tappara ja Ilves pitäisi yhdistää” tai kun joku vitun mummo valittaa Kekkosentien ruuhkista. Mitä vittua nyt? Kyllä Petriä ja Veikkoa nyt vituttaa.

Mix me valitetaan niin paljon Suomessa? Eikö Suomi olekaan hyvä maa? Mix me taivastellaan lumen tuloo, vaikka sitä lunta tulee joka vitun vuosi? Ollaanko me totuttu liian hyvään? Vai onko valittaminen vaan niin helppoo ja kivaa kun ei oikeestaan tarvi ratkasta itse ongelmia, vaan voi vaan valittaa? Mikä meitä suomalaisia oikein ahdistaa? Mix me ollaan kateellisia eikä kannustavia? Mix?

Mix suomalaiset haluaa maxaa monta sataa euroo, että pääsee toiselle puolelle maailmaa puhuun suomee ja syömään suomalaista ruokaa? Mää en vittu ymmärrä. Eikö pysty olemaan kahta viikkoo ilman ruisleipää ja maksamakkaraa? Ei vittu pysty? Kuinka jämähtäneitä koteloihmisii voi olla? Suomessa aina tykätään sanoa: maassa maan tavalla, mutta itse sitä ei noudateta reissussa? Yleistämättä tietenkään kaikkia suomalaisia, mutta mikä turvallisuuden tunne suomalaisiin iskee ulkomailla kun tapaa muita suomalaisii?? Mikä helpotus!! Jes, täälähän on muitakin kotosuomalaisii!! Kivaa kivaa! Mutta sitten koti-Suomessa ollaan ruuhkabussissa – mikä on tuskallisen täynnä – täysin tuppisuuna. ”Toivottavasti kukaan tuntematon ei nyt sanois mulle mitään.” Kaksi ihmistä istuu vierekkäin ja ikkunapaikalla istuvan pysäkki lähestyy… toinen laittaa käden tukitankoon osottaaxeen, että olisi lähdössä, sen jälkeen vain rynnii sanomatta mitää ihmislihasmassan läpi. Ei puhuta. Mutta ulkomailla halataan, nauretaan onnesta kun nähdään TUNTEMATON suomalainen.

Nyt joku ajattelee, että jos täälä on sun mielestä niin vitun huono olla niin muuta vittu pois! Niin vittu muutanki, mutta en vielä. Sitten ehkä eläkkeellä.

Teksti: Petri Nygård

Roisihkoista keikoistaankin tunnettu Petri Nygård julkaisi uuden Kaikki tai ei mitään -albuminsa 16. helmikuuta. Rytmi ei suosittele Petrin kielenkäyttöä kenellekään, tai kirjoitettua tekstiä ylioppilaskirjoituksiin, mutta Nygårdille se on Nygårdin oma kieli.
www.petrinygard.com