MySpace köhii – mutta mitä tilalle?

Jaa Facebookissa

MySpacen käyttö sosiaalisia suhteita ylläpitävänä foorumina on jäänyt auttamatta esimerkiksi Facebookin jalkoihin. Onko alan pioneeri vielä pelastettavissa?

Oli aika ennen Facebookia ja Twitteriä, jolloin MySpace-profiili oli Suomessakin nuorison keskuudessa suosittu tapa pitää yllä verkkopersoonaa. Tämä oli aika, jolloin poliitikoilla tai teinien vanhemmilla ei ollut vielä harmainta aavistustakaan, että vain muutaman vuoden kuluttua hekin päivittäisivät “statustaan” verkossa. MySpacessa lähetettiin kaveripyyntöjä, kirjoiteltiin viestejä, jaettiin valokuvia, mutta ennen kaikkea kuunneltiin musiikkia.
Vuonna 2005 Rupert Murdochin News Corp osti tulikuuman verkkoyrityksen 850 miljoonalla USA:n dollarilla. News Corpia pidettiin sosiaalisen median edelläkävijänä, ja tarjouskaupan voittoa Viacomia vastaan hienona liiketoiminnallisena suorituksena.
Toisin on vuonna 2011. Tammikuun 11. päivänä MySpace ilmoitti, että se laittaa pihalle 500 ihmistä. Hieman yli 1000 ihmistä työllistävässä firmassa tämä tarkoittaa melkoista alasajoa. Digitaalisen median uutissivustoilla arvellaan, että henkilöstön raju vähentäminen ennakoi palvelun myyntiä.

Musiikki pitää
MySpacea hengissä

Internetsivujen kävijämääriä mittaavan comScore-sivuston mukaan viime marraskuussa MySpacella oli yhdeksän miljoonaa kävijää vähemmän kuin vuosi sitten. Facebookilla, Twitterillä ja YouTubella luvut näyttävät jatkuvaa kasvua. Facebookilla viime vuoden kasvuprosentti edelliseen verrattuna oli 55. MySpacea ei enää löydy 50 suosituimman jenkkisivuston joukosta.
Syykin on tselvä. Ihmiset eivät enää käytä MySpacea sosiaalisten suhteiden ylläpitoon. Palvelun superkankea ja -ankea käyttöliittymä on todennäköinen suosion laskun aiheuttaja vahvojen kilpailijoiden ohella. Musiikkia sivustolta kuitenkin edelleen etsitään. Bändit ympäri maailman ylläpitävät toki Facebookia ja Twitteriä, mutta vähintään muutama biisinäyte ja pari valokuvaa pidetään esillä myös MySpacessa. Ja näin sen on hyvä ollakin, sillä ainakin oma netinkäyttötottumus ohjaa etsimään tuntemattomien bändien näytebiisejä ensin MySpacesta ja Spotifysta. Jos molemmista musiikkia löytyy, suoritetaan kuuntelu tietenkin Spotifyssa, sillä MySpacen raskas rakenne ja flash-pohjainen soitin turhauttavat käyttäjää.
Mutta mistä musiikkia lähdetään etsimään sitten, kun Murdoch pistää lapun luukulle tai myy palvelunsa? Sosiaalisen median ulottuvuutta MySpace tuskin enää onnistuu tavoittamaan, mutta bändiverkostona se on edelleen tehokas – ainakin jos käyttöliittymän keventämis- ja uusimistoimia jatketaan.
Vaihtoehtoja on toki paljon, mutta itse olen mieltynyt SoundCloudiin, joka onnistuu hienosti MySpacen ongelmakohdissa. Käyttöliittymä on kevyt ja yksinkertainen, musiikki soi vaivatta, ja sosiaalinen ulottuvuus on sopivasti läsnä, muttei ylikorostunut. Palvelun perustivat saksalainen äänisuunnittelija ja taiteilija vuonna 2007. Jo vuonna 2009 Wired-lehti kirjoitti sen olevan varteenotettava haastaja MySpacelle.

www.myspace.com, www.soundcloud.com

Teksti: Jussi Mäntysaari