Kolumni: Pekka Ruuska – Anna pakka, pelataan sillä!

Jaa Facebookissa

On sunnuntai-ilta ja kirjoitan tätä juttua tyhjässä toimistossani. Huomenna on toisin. Nämä punaiset seinät kaikuvat hälyä ja kakofoniaa, musiikkia, lasien kilinää ja kaljatölkkien sihahtelua. Meillä on firmassa syntymäpäiväjuhlat. Vähän etuajassa, mutta kumminkin. Kaiku Entertainment -yhtiömme täyttää tänä syksynä viisi vuotta.
Kuluneet viisi vuotta ovat olleet musiikkibisnekselle myllerrystä ja muutos on tullut alalle jäädäkseen. Digitaalisuudesta on puhuttu jo yli kymmenen vuotta, mutta edelleen musiikin tie kuulijan luo hakee muotoaan. Suomessa cd-levy on vielä yllättävän vahvoilla. Kaiku-yhtiömme on kulkenut koko olemassaolonsa ajan näissä epävarmoissa ja arvaamattomissa tuulissa. Kukaan ei ole osannut neuvoa tietä. Itse on pitänyt sohia vesurin kanssa mahdollisuuksien ryteiköissä.

Kaiussa on menty ihan vaan maalaisjärjellä eteenpäin. Olen yrittänyt tämän laivan kipparina saada tänne mahdollisimman hyvän miehistön. Rekrytointikriteeri on ollut yksinkertainen: pitää olla musatyyppi. Siis ei vain musadiggari, vaan musiikintekijä, säveltäjä, sanoittaja, tuottaja. Tällaisia hahmoja on löytynyt tänne toimiston täydeltä, keikkapalkkojen laskijakin voi heittää soolokeikan itse koska vain. Pikkujouluissamme on aina ”open mike”. Kaikki käyvät vetämässä biisin tai pari. Se on luksusta.
Siinä on kyllä puolensa ja puolensa. Nämä tyypit tekevät upeaa musiikkia, mutta eivät huomaa, kun lamppu studion katosta on palanut. Ja vaikka huomaisivatkin, eivät vaihtaisi sitä. Kun on parempaakin tekemistä. Pikku vinkki siis: tarvitsemme talonmiehen – mutta ei välttämättä laulavaa.

Säveltäjämme, tuottajamme ja tietysti artistimme ovat tehneet näiden vuosien aikana musiikkia, joka on löytänyt yleisönsä. Täältä on lähtenyt musiikkia Jani-Petterin ja munamiehen kuulijoille, mutta myös ulkomaille. Vastikään kuulin Turkista palanneelta turistilta, että meidän miesten säveltämä ja tuottama rokkikappale soi turkkilaisilla videokanavilla tämän tästä. Ja näin on totta kai tarkoituskin.
”Kaiku lähtee laulusta” on ollut mottomme ensimmäiset viisi vuotta. Katsotaan kymmenvuotisbileissä pitääkö sitä muuttaa. Vielä ei ainakaan. Sinä suhteessa maailma ei ole muuttunut. Kun sinulla on loistava kappale, olet voittaja. Kaikki muu seuraa sitä. Tätä olemme toisillemme täällä toistelleet. Musiikin lajilla ei ole väliä.

Musiikkibisneksen murros ei koske sitä paljon puhuttua Hyvää Biisiä. Sille on aina ottajia, ja aina siitä rahaakin kertyy tekijöilleen. Ei tarvitse hätäillä ja hermoilla, jos on korvaa kuulla hyvä laulu muiden joukosta. Hyvän laulun haluavat kaikki kuulla. Hyvä laulu tekee hyvää ihmisen sielulle ja on mahtavaa saada tehdä hyvää työkseen.
Toistaiseksi tuntuu, että on ollut järkevää keskittyä vain ihan näihin perusasioihin ja yrittää tehdä siitä leipä. Kuin pitkään näitä hommia katselee, kuva selkenee. Tuuli vie roskat, mutta kivet jäävät paikoilleen. Tulee innovaatio, tulee toinen, mutta laulu jää pystyyn.
”Oletko katunut”, kysyi joku yllättäen pari viikkoa sitten, viitaten viiden vuoden takaiseen lähtööni suuren levy-yhtiön leivistä. Vaikka yrittäjyys on harmaannuttanut minut ja päivät ovat usein neljätoistatuntisia, ei ollut vaikeaa vastata kysyjälle: ”Ei, en todellakaan”. On tässä niin paljon enemmän kertoimia, kaikkiin mahdollisiin suuntiin.
Päätin pari vuotta sitten, että en narise ja valita alan kurjistumista. On paljon mukavampi tehdä töitä kun ei tarvitse olla koko ajan sorrettu ja katkera.

Sanon rehvakkaasti musiikkibisnekselle: ”Anna pakka, pelataan sillä!”

Teksti: Pekka Ruuska
Kirjoittaja on musiikkiyhtiö Kaiku Entertainmentin perustaja