Kolumni: Antti Hyyrynen – Tetsuota turpaan

Jaa Facebookissa

Yhtyeemme jäseniltä kysellään usein mielipiteitä nousevista bändeistä. Stam1na.comin vieraskirjassa udeltiin äskettäin kommenttia porukasta nimeltä Design The Skyline. Youtube-linkki johti miljoonan katselukerran musiikkivideoon. Olin haistavinani välittömästi uusimman rocksukupolven tyhjänä kumisevan mahakaasuturvotuksen, kuin rantaan kuolleen lehmän ruhon.

Klik. Biisi on Surrounded by Silence. Rauhaisan linnunlaulun ja elektroambientti-intron katkaisee puhkitriggeroitu rumpufilli, jonka jälkeen kaikki tuttu musiikillinen logiikka katoaa. Astun ulkovälinevarastoon, jossa Jack Nicholsonin pojanpoika ampuu maaliruiskulla korvaan.

Laulajia on kaksi. Toinen rääkyy norjalaisittain, toinen korisee kuin Tokion viemäriputki. Sanat jäävät mysteeriksi. Uumoilen kappaleen edustavan math core -hevigenreä, mutta yht’äkkiset korvia viiltävät syntetisaattorivingutukset (tyylilajina Commodore 64:en Forbidden Forest -soundtrack) muuttavat kaiken avaruusmaisemaksi. Rumpalin rytmiikka on kuin kaataisi perunoita kellarinrappuun. Hmm. Voiko tämä epämusiikki olla business-laskelmoinnin tulosta?

Kertosäettä en kappaleessa erota. Futuristiselta space bar -klubilta kuulija nykäistään kuitenkin teoksen melodisimpaan kohtaan. Autotune-vokalisointi raikaa ilman toistuvaa teemaa. En ymmärrä mistään mitään pariin seuraavaan minuuttiin. Mac Book Pron äänentoistossa kosketinsaundi aiheuttaa fyysistä kipua. Keskittyminen herpaantuu tarttumapinnan puuttuessa, mutta ajatus juoksee kuin hevonen, takaisin palavaan talliin. Oliko tuo kitarasoolo? Kappale hidastuu, putoaa kaksi oktaavia hiilikellarin suuntaan, mustenee ja kuolee.

Ja tässä oli vasta äänimaisema.

Itse video on yhdistelmä urbaania McDonalds-laskettelijaa ja rapumaista loikkimista syystalven metsikössä. Katsoja ajaa amerikkalais-japanilaisessa huvipuistossa DeLoreanilla karamellikojuun. Takakontissa sätkivät Tupu, Hupu ja Lupu. Värien määrä ja laatu pingottavat vatsakalvon, kakasta voi myöhemmin neppailla nonparelleja. Lankapelissä on neonvihreät kielet ja tapping-soolon saa tuhannella ruplalla Bangkokin ladyboy-kabareesta.

Mutta totuus on, että kiinnostun videon sanoma(ttomuude)sta. Tämä on ääriesimerkki siitä, millaisena digitaalikaaoksena 2012-luvun koululaiset kokevat maailmansa hevimmillään. Design The Skylinen tulkinta on äänen ja kuvan impulsiivista räjähdystä: ei ideologiaa (esimerkiksi satanististen hevikliseiden kierrättämistä), ei genrekarsinaa (koko video on populaaritaiteen sylttymäistä kakofoniaa), eikä kunnioitusta perinnettä kohtaan (lukuunottamatta soitinkattausta ja tuotemerkkien esillepanoa).

Facebook, Twitter ja Disney sulautuvat ydinmassaksi Fukushimassa, jossa anime-tyttöpoika Tetsuo googlaa identiteettiään. Viihde-elektroniikka hautaa epämääräisen pahoinvoinnin kirjon. Sähkönsininen tukka etsii tuoretta ärsykettä sekunnin päästä toiselta puolelta maapalloa. Neonvärit ovat uusi musta. Samalla Stam1na julkaisee Suomessa kaavoihinsa kangistunutta vinyylipaskaa. Maailma tulee ja poraa meitä Skype-ohjatulla iCockilla hanuriin.

Siksi meidän vanhojen on vedettävä Tetsuota sitkeästi turpaan.

Teksti: Antti Hyyrynen

Kirjoittaja on Stam1na-yhtyeen laulaja. Yhtyeen Nocebo-albumi julkaistiin 8. helmikuuta ja sen tuottajana toimi muun muassa aikaisemmin Queens Of The Stone Agen, Bad Religionin ja Coheed and Cambrian kanssa työskennellyt Joe Barresi.

 • Tonzuko

  Oli kyllä aika jäätävää settiä toi Design The Skyline.
  Hyvää tekstiä.

 • Vp

  Hauska kannanotto hyrdeltä. Onneksi stam1na on stam1naa eikä tuollaista mitäänsanomatonta sekametelisoppaa.

 • Jorski

  Antti “MC gets easily sidetracked” Hyyrynen. Joskus sitä miettii missä menee taiteellisuuden/kekseliäisyyden ja paskanpuhumisen raja, Hyrde taitaa olla nipin napin tuon rajan länsipuolella. Hienoa nähdä ukko kolumnistina, uutta tuotosta odotellessa!

 • Norma Botch

  Kah. Tokio Hotel kokeilee jotain corea. Ellei tämä ole joku läppä. Itseäni hieman hirvittää tämän mathcoreilun määrä. Itse tutustuin aiheeseen joskus 1990 luvun loppupäässä, jolloin sitä corea piti vielä soittaa. Tällainen höpöhöpö tietokoneilla luotu muka monimutkainen äänimaisema kuulostaa pikkuisen liikaa tekemällä tehdyltä.

 • Pyhä kolminaisuus

  Hyvää matskua, tuo Design the Skyline nimittäin. Jotain Stam1namaista tuossa on, kun puhutaan soiton teknisyydestä ja omalaatuisuudesta. Tässä toinen varsin mallikasta mättöä oleva video: http://www.youtube.com/watch?v=oSHafavwfZ0

 • Yolupukki

  kerrassaan lennokkaan nerokasta tekstiä! mut niin..sul on kriisi iän suhteen, eikä uudet jutut toimi ku on kaavoihin kangistunu..johan sen huomaa stone leimasta.

 • Sampsa9

  emot yrittää vallata maailman !!!!