Ismo Alangon ja Teho Majamäen matkassa studiossa

Jaa Facebookissa

Rytmi pääsi ainoana mediana mukaan Ismo Alangon ja Samuli ”Teho” Majamäen helmikuussa julkaistavan Onnellisuus-albumin studiosessioihin.

Ismo Alangon ja Samuli ”Teho” Majamäen syksy kului kahden kuukauden verran kirjaimellisesti metsässä. Hästholmenissa sijaitseva luonnonkaunis rantamiljöö valmistautuu talven tuloon kaksikon puuhastellessa omiaan lasten kesäpaikkaan rakennetussa studiossa.

”Täällä on se hyvä puoli verrattuna useimpiin studioihin, että luonto on läsnä koko ajan. Meininki on vähän erilainen, jos on keskellä teollisuusaluetta, jossa studiosta ei näe edes ulos”, Ismo perustelee.

Ismo ja Teho ovat pitäneet hyvää kuria tekemisissään. Helmikuussa julkaistavan uuden Onnellisuus-albumin sessioiden jöötä on pitänyt osaltaan myös äänittäjä ja tuottaja Riku Mattila. Käytännössä koko uuden albumin materiaali on luotu samassa talossa, vaikka joitain biisi-ideoita toki oli valmiina.

”Siinä oli helvetisti hommaa. Kun mulla menee kymmenen tuntia menee päivässä matkoineen päivittäin, kurinalainen työskentelypohja on melkein välttämätöntä. Mutta se sopii mulle erittäin hyvin”, Ismo jatkaa ja naurahtaa sille, että kaksikon metodi on aika vähän ”rock”.

”Toisaalta, mitä se ’rock’ nyt sitten on? Intensiivinen tekeminen on myös erittäin rock, välillä ei ole pidetty edes ruokatunteja, vaan jotain huitaistaan nassuun ja tehdään musaa koko ajan. Meitä on täällä myös niin vähän, että yleistä jutustelua ei juuri ole, vaan olemme menneet keskittyneessä putkessa”, Alanko kertoo.

”Ei tällaista jaksoa jaksaisikaan, jos alkaisi häröillä”, Teho jatkaa.

Paluu Pulun rikospaikalle

Tietyllä tavalla yksi ympyrä sulkeutuu nyt äänitettävän albumin myötä: Ismo Alanko Säätiön Pulu-albumi tehtiin samassa paikassa syksyllä 1997. Tai noh, tehtiin ja ”tehtiin”.

”Säätiö oli melkoinen bailuryhmä ja täällä oltiin yötäkin. Kun niin paljon muusikoita on paikalla, se oli aika rokkenroll-meininkiä. Muistan, miten Taide vai jazz? -biisi äänitettiin jonkun sinkun b-puoleksi neljältä yöllä. Se oli improvisoitu elektroninen sävelteos, jossa mä lausuin aiemmin kirjoittamani runon. Kuulostaa todella syvälliseltä taiteelta ja sen alkuperäinen versio kestikin varmaan puoi tuntia. Siitä erotettiin sitten se muutaman minuutin mittainen biisi”, Ismo höröttää nähden selkeästi tuon session muistojen verkkokalvoillaan.

Hästholmenin studiosessioiden jälkeen jengi joutui kuitenkin viettämään puoli vuotta Savolaisen Hessun kanssa vielä oopperan studiossa.

”Se levy oli vitunmoinen proggis, YLE:n äänitysauto oli tuossa pihalla. Lopulta kai täältäkin jäi jotain levylle, mutta ehkä osastoa bassorummut”, Ismo repeilee.

Ismo toteaa samalla olevansa moneen yökyöpelitaiteilijaan verrattuna erilainen heppu.

”Jotkut näppäilevät kitaraa öisin kynttilöiden valossa, mutta mä olen tehnyt duunia nuoresta lähtien aina aamuisin. Silloin mun pää on kirkkaimmillaan ja ajatukset syntyvät parhaiten. Ilmeisesti se on persoonakysymys.”
Ulkona meren aallot ja aurinko luovat omaa valoshowtaan rantasaunan suuriin ikkunoihin.

”Alun perin meillä piti olla saunapäivät keskiviikkoisin ja perjantaisin, mutta ehkä kerran viikossa on ehditty”, Teho kertoo

”Tämä on mijöönä tosi inspiroiva ja miellyttävä. Jotenkin ei vituta yhtään, ei vaikka tämä on ollut helvetin raskastakin ja iltaisin on todella finaalissa. Olemme joutuneet venymään vieraille alueille, ei tämä ole ollut mikään piknik, mutta se kuuluu asiaan. Pitää olla vähän synnytystuskia”, Ismo hymyilee.

Teksti: Heta Hyttinen

Kuva: Poko Rekords