FOSTEX MR-8 – Kahdeksan raitaa riittää pitkälle

Jaa Facebookissa

Fostex toi markkinoille Compact Flash -kortille taltioivan kahdeksanraitaisen digitallentimen. Laite on suunnilleen samassa hintaluokassa kuin markkinoilla olevat 4-raitatallentimet.

Edullisen hinnan lisäksi tavoitteena on ollut helppokäyttöisyys ja vaivaton materiaalin siirto tietokoneelle USB-väylän avulla. Testissä selvisi ensimmäisenä, että ainakin helppokäyttöisyydessä on onnistuttu. Käyttö on suoraviivaista; valitaan äänitettävä raita ja annetaan palaa. Suurin osa tarvittavista toiminnoista onselkeästi ja helposti nähtävissä laitteen päältä, joten menurakenteiden käyttö on vähäistä. Äänenlaatu on CD-tasoa, kun ääntä ei kompressoida tai säästökoodata (normal mode), mutta tarvittaessa tallennusaika voidaan tuplata puolittamalla näytteenottotaajuus (extented mode).

Mikrofoniasteet ovat ok, mutta phantom-syöttöä varten tarvitaan erillinen etuaste. Lisäksi löytyy sisäänrakennettu mikrofoni, jolla voi kohtuullisesti tallentaa nopeat ideat yms. A-inputin puolella plugisisäänmenossa löytyy myös guitar-vaihtoehto, jonka yhteydessä voi käyttää myös kolmea vahvistinmallinnusta ja säröä (Brit Stack, Us Metal ja 60’s Combo). Mallinnusta löytyy myös mikrofonipuolella (Dynamic, Condenser ja Tube). Ne toimivat paremman puutteessa, mutta ainakin kitarapuolella suosittelen kunnon putkistyrkkaria, jos sellainen on käytettävissä.

Miksausta, efektejä ja muuta muokkausta

Laiten luonteesta johtuen materiaalin miksaaminen ja efektointi on simppeliä. Kaikki oleellinen on helposti käsillä esim. panoroinnille. Efektien säädöille löytyvät nupit suoraan panelista. Laitteeseen sisältyvät myös copy-, move- ja paste -ominaisuudet ja MIDI-ulostulo synkronointia varten. Laitteesta löytvät masterointiefektit stereoväylään. Raitasiirron jälkeen ohjelmat tai miksaukset raidoilla 7/8 voidaan prosessoida Mastering Effect -osion kautta. USB-portti toimii WAV -tiedostojen siirtoa varten, joten tiedostoja voidaan siirtää tietokoneelta toiselle. Tiedostot on mahdollista siirtää arkistointiin tai editointiin ja ne ovat poltettavissa myös CD:lle.

Yhteenvetoa

Pääasiallisia käyttäjiä voisivat olla mm. säveltäjät, sanoittajat, sovittajat, muusikot tien päällä. Myös musiikin harrastajat, aloittelevat äänittäjät ja makuuhuonestudiot ovat oivaa kohderyhmää. Tallentimena MR-8 on erinomainen kenttästudio tilanteeseen kuin tilanteeseen. Siinä on yli 2 tuntia toiminta-aikaa paristoilla. Tallennukset onnistuvat vaikkapa keikkabussissa. Kysessä on kompakti paketti, jota on helppo kuljettaa. Compact Flash kortteja löytyy tällä hetkellä ainakin 512 MB asti ja hintakehityskin lienee suotuisaa. Lisäksi MR-8 houkuttelee helppokäyttöisyydellään, joka on ideaalinen käyttäjille, joilla ei ole kokemuksia moniraitataltioinnista, mutta se sopii myös kokeneemmallekin käyttäjälle esim. nopeaksi ideoiden taltiointivälineeksi.

Suurin osa toiminnoista on sijoitettu laitteen paneeliin selkeän tekstityksen myötä. Nappulat ovat fyysiesti käsillä. Menurakenteiden surffailua ei tarvitse harrastaa.

Sisäänrakennetut digitaaliefektit, MR-8:a varten kehitetyt algoritmit sekä kitaravahvistinsimulaatio sekä mikrofonisimulaatio ovat uusia ominaisuuksia tässä hintaluokassa. Jaa se hinta? Suositushinta 599 Eur!

FOSTEX MR-8 tekniset tiedot:

Tallennus media Compact Flash – kortti (128 MB sisältyy hintaan)
Tallennusformaatti VFAT (FAT16)
Näytteenottotaajuudet 44.1 kHz / 22.05 kHz
Kvantisointi 16-bittinen lineaarinen
A/D Muunnin 16-bittinen Delta-Sigma
D/A Muunnin 16-bittinen Delta-Sigma
Äänitettävät raidat 8 tracks
(maks. 2 raitaa samanaikaisesti)
Taajuusvaste 20 Hz – 20 kHz (Normal Mode)
Input/Output
Analogitulot (2 kanavaa)
Liitin XLR-3-31 ja 6,3mm stereojakki
Tulotasot -40dBV (mikrofoni) – +10dBV (linja)
Tuloimpedanssi 1.5k ohm tai suurempi (XLR)
Stereo lähtö (L, R)
Liitin 6,3mm stereojakki
Kuormitusimpedanssi suurempi kuin 16 ohm
Lähtötaso 20mW tai suurempi (32 ohm)
MIDI Out
Liitin 5-piikkinen DIN
Jalkakytkin
Liitin 6,3mm jakki
Taso TTL
USB
Liitin B type
.WAV-tiedostojen tuonti/vienti
S/PDIF
Liitin Optinen
Formaatti IEC 60958 (S/P DIF)
vain 44.1kHz (Normal Mode)

Yleistä
Mitat 65 (kork.) x 215 (syv.) x 283 (lev. mm
Paino noin 1.9 kg.
(1.6 kg ilman virtalähdettä)
Virtalähde AD12A (toimitetaan paketissa)
toimii myös 6 x AA alkaliparistoilla

Maahantuoja:
Noretron Audio Oy puh. (09) 5259330 www.noretron.fi

Teksti ja kuvat Arttu Harjula