Five Corners Quintet – Projektin viisi kulmaa

Jaa Facebookissa

Nuspirit Helsinki mielletään yleisesti bändiksi, mutta kyseessä on pikemminkin kollektiivi, jonka puitteissa tuottajat, muusikot ja dj:t osallistuvat eri projekteihin aina tarpeen mukaan. Eräs kollektiivin menestyksekkäistä sivujuonteista on omille siivilleen noussut Five Corners Quintet.

Helsingin Viisikulmasta nimensä napannut projekti sai alkunsa, kun tuottaja Tuomas Kallio ja DJ Antti ”Go Go” Eerikäinen ryhtyivät sämpläilemään komppeja Antin levykokoelmasta. Alun perin mielessä oli elektronisempi soundi, mutta pian työpöydällä olikin tanssibeatillä kulkevaa, akustista instrumentaaligroovea.

” Klubikäyttö kyllä oli mielessämme heti alusta alkaen. Halusimme tehdä musaa, joka kuulostaisi 60-luvun jazzilta, mutta olisi kuitenkin rakennettu ja sovitettu nykypäivän klubitarpeisiin. Esimerkiksi ensimmäinen sinkkubiisimme Trading Eights on sykkeeltään hyvin lähellä housea. Klubiyleisön ja jazzjengin makujen leikkauspinnalla toimiminen on kiehtovaa, mutta haastavaa. Esimerkiksi toisesta sinkustamme (The Devil Kicks/Three Corners) on tullut ”tässä on jo liikaa jazzia” -kommentteja. Emme kuitenkaan aio työstää musiikkia vain yhden muotin mukaan, vaikka hittikonsepti takataskussa olisikin”, kuittaa Tuomas.

Five Corners Quintetin levyillä komppipuoli on syntynyt toistaiseksi puhtaasti sämpläämällä, mutta niin luontevasti, että jopa eräässä arvovaltaisessa brittilehdessä hehkutettiin Pekka Jaclinin rumputyötä. Kyseessä on kuitenkin epähenkilö, Tuomas Kallion tangonimi (eli Tuomaksen toinen etunimi ja äidin tyttönimi). Basisti Tapani Nevalaisen takaa taas löytyy samalla metodilla Kim Rantala, joka soittaa levyillä pianoa ja on säveltänyt osan biiseistä yhdessä Tuomaksen kanssa.

Kun Trading Eightsin komppi oli valmis, niin studioon kutsuttiin fonisti Eero Koivistoinen ja Nuspirit -trumpetisti Jukka Eskola. He soittivat osuutensa sämplerumpujen ja -basson sekä demopianon päälle, eli Kimi soitti lopulliset koskettimet myöhemmin, sooloja myötäilemään. Hieman erikoinen työjärjestys ei hämmästyttänyt Koivistoista, joka suhtautui Antin mukaan äänityksiin ennakkoluulottomasti. Koippa on ollut Nuspirit -remmin kanssa tekemisissä jo aiemminkin, soittaessaan JCR:n julkaisemalla Montana Roha -ep:llä.

” Trading Eights -sinkun b-puolihan on itse asiassa Koivistoisen sävellys Blueprint, jota fonisti oli meille aiemmin demonnut”, jatkaa Tuomas. Hänellä on ollut suunnitteilla jonkinlainen boogaloo-projekti, joten ei meidän maailmat niin kovin kaukana toisistaan ole. Tulevalle Five Corners -albumille saattaa tulla Koivistoisen biisejä enemmänkin, eli kyllä fonisti on Nuspirit -kollektiivin vakiovieras.

Koivistoinen soittaa aikataulun salliessa myös Five Corners Quintetin liveversiossa. Sellainen piti tehdä, kun Trading Eightsin menestyksen seurauksena bändiä alettiin kysellä keikoille. Teppo Mäkynen Nuspirit Helsingin rivistä oli luonteva valinta rumpaliksi, Teppo taas ehdotti basistiksi mm. Ilmiliekki Quartetista tuttua Antti Lötjöstä. Aluksi livenäkin soittaneen Kim Rantalan on korvannut The Devil Kicks -sinkulla mukaan tullut pianisti-vibrafonisti Severi Pyysalo ja Koivistoisen tilalla on nähty joillakin keikoilla U-Street All Starsin tenorifonisti Timo Lassy. Ensimmäinen keikkasetti syntyi, kun neljän valmiina olleen sinkkubiisin jatkoksi otettiin mm. Freddie Hubbardia Jukka Eskolan kvintetin ohjelmistosta. Nyttemmin livenä on voinut kuulla myös tulevalta pitkäsoitolta löytyvää materiaalia, esimerkiksi hienon version Stylistics-klassikosta People Make the World Go Round.

Ricky Tick Records

Five Corners Quintetin myötä syntyi myös uusi levymerkki, Antti Eerikäisen vetämä Ricky-Tick Records. Antti on ollut mukana pienessä Desura -kirjakustantamossa, joten kynnys marssia patentti- ja rekisterihallitukseen levy-yhtiötä perustamaan ei ollut liian korkea. Desurassa Antti on saanut näppituntumaa myös graafiseen suunnitteluun ja Five Corners Quintetin kaksi 10-tuumaista sinkkua ovatkin viime aikojen tyylikkäimpiä kotimaisia julkaisuja.

Tuomas ja Antti lähettivät Trading Eightsiä cdr-versiona Nuspirit Helsingin kautta syntyneille kontakteille ja tulosta alkoi syntyä: esimerkiksi vinyylijulkaisujen kannalta tärkeä, korkealaatuinen masteroija löytyi Jazzanova -kollektiivin yhteydestä Berliinistä. Myös brittiläinen jakelukanava löytyi samalla tavalla, tosin pienen takapakin jälkeen:

” Ensimmäinen jakelija meni pian konkurssiin, hieman hämärissä olosuhteissa. Meiltä jäi saamatta rahat Trading Eightsin ensimmäisestä, 1000 kappaleen painoksesta, joka oli loppunut hujauksessa. Seuraava painos olikin jo nykyisen jakelijan, Timewarpin hallussa ja kaikki on mennyt mallikkaasti. Olemme Timewarpilla hyvässä seurassa, sillä he jakelevat esimerkiksi Nicola Conten Schemaa, Compost Recordsia, Barely Breaking Eveniä jne. Timewarp kattaa partneriverkostonsa kautta koko maailman ja tärkeä markkina-alue Japani on yhtiöllä todella hyvin hallussa”, hehkuttaa Antti.

Japanista on kuulemma löytynyt jo kiinnostusta lisensoida Five Corners Quintetin albumi, joka tosin on vasta suunnitteluvaiheessa. Samanlaista intoa löytyy myös ranskalaiselta Milan -merkiltä, johon Nuspirit Helsingillä on hyvät suhteet Astor Piazzolla -remiksauksen kautta. Muita tärkeitä, Five Corners Quintetin menestystä boostanneita tahoja ovat jo mainitut Nicola Conte ja Jazzanova, sekä brittipromoottori Nik Weston, joka on Tuomaksen ja Antin mukaan tehnyt todella hyvää työtä.

Antin mukaan Trading Eights oli myynyt maaliskuun alussa noin 3500 kappaletta ja helmikuussa julkaistun The Devil Kicksin ensimmäinen, 2000 kappaleen painos oli sekin jo loppunut. Suomen myynti voidaan laskea sadoissa kappaleissa, sillä vinyylilevyt ovat lähes yksinomaan tiskijukkien ostama formaatti. Ainakin Viisikulman levykaupoista voi kysellä Five Corners Quintetin sinkkuja ja muualle Suomeen kiekkoja jakelee Lifesaver.

Five Corners vs. Nuspirit

Seuraavaksi, vielä kevään aikana ilmestyy Five Corners Quintet -remiksauksia, joita ovat tehneet Nicola Conte, Dharmaone (Jouni Helminen) ja Sumo on Wheels (Tuomas Kallio). Mukana tulee olemaan sävyjä housesta drum’n’bassiin ja julkaisuformaatti on 12-tuumainen vinyyli. Syksyllä 10-tuumaisten sarjaa jatkaa lohkaisu tulevalta albumilta ja Tuomas uumoilee, että ainakin toisessa biisissä on mukana myös vokalisti. Pitkäsoitto ilmestyy loppuvuodesta ja suurempaa yleisöä ajatellen myös cd-versiona.

Keikkarintamalla kvintetti tekee huhtikuussa pienen Skandinavian kiertueen. Sen on järjestänyt viime syksynä Jumo Jazz Festissä bändiin hurahtanut tanskalainen Peter Jacobsen, joka on myös Nuspirit Helsingin livekokoonpanon agentti Tanskassa. Lontoon Jazz Cafekin haluaa Five Corners Quintetin maineikkaalle lavalleen ja ensi kesänä yhtye suuntaa Kanadaan muutamalle keikalle.

Entä kollektiivin lippulaiva Nuspirit Helsinki? Ei se mitenkään jäissä ole, sillä ensi kesänä on luvassa muutama festarikeikka, ainakin Hollannissa ja aikataulutuksen onnistuessa ryhmä lähtee myös Japaniin. Tuomaksen mukaan Nuspirit Helsingin ja Five Corners Quintetin läheinen yhteys on hyvä asia: tarjolla on kevyempi vaihtoehto, kun firmat tai muut vastaavat, pienet keikkajärjestäjät kyselevät jo melko hintavan Nuspiritin perään. Guidance -merkin julkaisema Nuspirit Helsingin albumi on myynyt maailmanlaajuisesti noin 40 000 kappaletta, Tuomaksen mukaan paljolti hyvien lehtijuttujen ja ”nujazz” -alakulttuurin puskaradion voimin. Enempäänkin olisi ollut rahkeita, mutta esimerkiksi levyn Yhdysvaltojen jakelija ei panostanut markkinointiin niin paljon kuin Nuspiritin nokkamiehet olisivat toivoneet.

Nuspirit Helsingiltäkin on luvassa uutta materiaalia, mutta mitään aikataulua ei studiotaan viime aikoina remontoinut Tuomas uskalla antaa:

” Teen koko ajan komppeja ja demoja, joista osa jää varastoon Nuspiritin tulevia juttuja varten. En erottele asioita etukäteen vaan katson, kumpaan projektiin joku kehittämäni idea paremmin sopii. Nuspirit Helsinki on kollektiivi ja Five Corners Quintet on osa sitä. Tuottajan näkökulmasta hedelmällisin tapa tehdä asioita ei ole bändikokoonpano, vaan vapaamuotoinen ryhmä, jonka jäsenet voivat kontribuoida projekteihin monin eri tavoin. Sellainen organisaatio antaa mahdollisuuden kokeilla uusia ideoita, ja esimerkiksi ensi kesänä järjestämme pienimuotoisen kaupunkifestivaalin.”

Eräs puoli Nuspirit Helsingistä on myös kollektiivin tekemä remiksaus ja julkaistuista maineikkaimmat lienevät Astor Piazzollan Verano Portano -remix ja uusi tulkinta Yoko Onon biisistä O’ Oh. Tällä hetkellä Tuomas työstää neljää projektia: Martin Scorsesen Taksikuski ja Pedro Almodovarin Puhu minulle -leffojen tunnarit tulkitaan Warnerin Soundtrack RMXed -kokoelmalle ja lisäksi Nuspiritin remiksauspöydällä on mm. tuottaja Chris Brannin Ananda Projectin musiikkia.

Teksti: Markus Partanen, kuva: Five Corners Quintet