Tommi Liimatta kertoo, mikä saa yhtyeen tekemään teemalevyjä

Jaa Facebookissa
Kuva: Pauli Hokkanen

Absoluuttinen Nollapiste julkaisi lokakuun alussa jo yhdennentoista albuminsa Pisara ja lammas 1, joka on ensimmäinen levy kaksiosaisesta teema-albumista. Tuore julkaisu on suomalaisen rock-musiikin outolinnulle kolmas selkeä teemalevy, sillä jo Suljettu (1999) ja Mahlanjuoksuttaja (2005) keskittyivät nekin yhden tarinan ympärille.

“Eipäs mennäkään entistä polkua, tampataan uusi.” Tommi Liimatta

Pisara ja lammas -levyn tarinassa Planeetta Hyvästä lähetetään matkaan pahuuden pisara, joka laskeutuu erään lampaan niskaan. Juttuun sekoittuvat Olavi Uusivirran näyttelemä paimen, sekä nainen, jonka roolin laulaa Paula Vesala.

Yhtyeen sanoittaja ja keulahahmo Tommi Liimatta kertoo, mistä projekti sai alkunsa ja mikä teemalevyjen tekemisessä kiehtoo.

Mistä Pisara ja Lammas -albumin idea syntyi?

Idea syntyi vahingossa, kesken joutilaisuuden, kun Krutsinin Tomi ja serkkupoika istuivat meillä kevättalvella 2003. Joimme teetä tai ehkä sittenkin kahvia, ja jostakin kipinästä aloimme sepittää ääneen tarinaa lampaasta, paimenesta, naisesta ja pisarasta. Parin päivän päästä tuntui siltä, että leikistä voisi tehdä tottakin.

Koko Janne Hastin bändissäolokausi (2003-2011) meni kuitenkin muiden levyjen teossa. Tarina ei suostunut tulemaan aiemmin ulos.

Miksi tehdä teemalevyjä?

Tykkäämme päästä käyttämään sekä ohuinta että paksuinta sivellintä. Pitkäkaarista levyä tehdessä joka jätkällä yhtyeessä tuntuu olevan paradoksaalisesti enemmän liikkumatilaa, vaikka tarina on tunnusmelodioineen kaikkineen rajannut päätunnelman jo etukäteen!

Mutta puhuttakoon teeman sijasta arkisemmin tarinasta. Tarinan täytyy olla todella sytyttävä, jotta mielenkiinto ei hiivu kesken pitkällisen studiovaiheen, johon kukin jäsen on sitoutunut. Tällaisia pitkiä tarinoita ei synny tai löydy jatkuvasti. Aihelevyt a’la “kymmenen laulua pettämisestä” on asia erikseen.

Selkeästi temaattiset levynne koko ajan selkeämmin tarinallisiksi. Miten sanoisit, että niiden työstäminen on kehittynyt?

Tekijän maku muuttuu sitä varmemmin, mitä tyydyttävämmin edellinen suoritus onnistui. Eipäs mennäkään entistä polkua, tampataan uusi.

Milloin Pisara ja lammas 2 ilmestyy, ja mitä sen jälkeen näkyy horisontissa?

Vakaa tarkoitus on saada kakkoslevy pihalle lokakuussa 2013, tasan vuosi ykkösen jälkeen.

Irrallisia biisejä on ollut kypsymässä jostain 2007 lähtien, joten kyllä se seuraavakin levy lähivuosina valmistuu.

*

Rytmin arvostelun Pisara ja lammas 1 -albumista voit lukea tästä. Absoluuttinen Nollapiste keikkailee joulukuussa seuraavasti:

07.12.2012 Turku / Klubi
12.12.2012 Tampere / Klubi
13.12.2012 Helsinki / Tavastia