Tarinankertojat-klubista tuli huikea menestystarina

Jaa Facebookissa
Muusikko ja tuleva tuottaja Jani Wilund sai ensimmäisen idean Tarinankertojat-klubista yli vuosikymmen sitten. Inspiraationa toimi taivaskanavalla pyörinyt MTV Unplugged.

Muusikko ja tuleva tuottaja Jani Wilund (kuvassa) sai ensimmäisen idean Tarinankertojat-klubista yli vuosikymmen sitten. Inspiraationa toimi alun perin taivaskanavalla pyörinyt MTV Unplugged.

Tarinankertojien vahva pohjaidea on laulaja-lauluntekijöiden esille nostaminen uudesta näkökulmasta: Vuorovaikutteisella klubilla saa vastauksen siihen, mistä artistien tekstit oikein kumpuavat, kun lauluntekijät kertovat tarinoista laulujensa taustalla.

Lisäksi yleisöllä on mahdollisuus kommunikoida artistin kanssa ja esittää tälle kysymyksiä. Illan isäntänä ja juontajana toimii Mikko Siltala, joka kiikuttaa mikrofonin sitä haluavalle.

”Suomessa on paljon artisteja, joita on itse nuorena kuunnellut ja samalla miettinyt biisien alkuperää. Tarinankertojissa tavallaan moni ympyrä sulkeutuu”, Wilund pohtii.

Erityisen klubista tekee sen ainutkertaisuus. Kyseessä on yksi varsin intiimi ilta ja sillä hyvä.

Naispuolisia vieraita Tarinankertojilla on ollut harmillisen vähän.

”Suomessa laulaja-lauluntekijänaisia on varmaankin vähemmän kuin miehiä. Lisäksi aikataulut on tuoneet omat haasteensa. Naispuoliset lauluntekijät ovat kuitenkin viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ottaneet hommaa haltuun hyvin näkyvästi, mikä tulee klubillakin näkymään tulevaisuudessa aivan varmasti.”

Kumarrus tekijöille

Klubin ideana on kunnioittaa suomalaisten laulaja-lauluntekijöiden työtä. Vuosien ”tuotekehittelyn” jälkeen puuhamies Wilund otti viimein yhteyttä rumpali Anssi Nykäseen.

”Toiveena oli saada hänet yhdessä Marzi Nymanin ja Harri Rantasen kanssa Tarinankertojien klubibändiin itseni ja Kalle Alatalon lisäksi.”

Nykänen ja Rantanen kiinnostivat siksi, että he ovat soittaneet monien eri artistien taustalla. Lisäksi trio Nykänen-Rantanen-Nyman on soittanut kimppaan jo pitkään, mikä helpottaa treenaamista ja luo mainiot puitteet improvisoinnille.

”Kaiken lisäksi he ovat mahtavia tyyppejä!”

Wilundin toive toteutui ja sittemmin Tarinankertojat on välittömyydellään valloittanut niin vierailijoitaan kuin yleisöäänkin.

Tiukoista aikatauluista johtuen bändi saa illan artistilta biisilistan etukäteen; yhteisiä treenejä ehditään vetää jopa kerran. Kyseessä ovat hieman pidemmät sulkeiset, jossa Tarinankertojat tekevät artistin kanssa, ja tekstin ehdoilla, erilaisia sovituksia biiseistä. Liikkumavaraa tuo se, että keikka soitetaan puoliakustisena Marzin sähkökitaraa lukuun ottamatta. Lisäksi lavavolyymi pidetään tarkoituksella alhaisena.

”On ollut hienoa huomata, että ikivihreät taipuvat niin moneen eri muotoon. Perusajatuksena on kuitenkin se, että kaikki tehdään biisi ja teksti edellä, teosta ja artistin näkemystä kunnioittaen.”

Moni vieras onkin ollut innoissaan, kun satojen esittämiskertojen jälkeen kuulee ja esittää oman biisinsä uudella tavalla. Wilundin mukaan useimmat ideat tulevat Nykäseltä:

”Joka keikalla on esimerkiksi yksi pakkokantri.”

Teksti: Anna-Maria Talvio

Kuva: Markus Paajala

LISÄÄ AIHEESTA UUSIMMASSA RYTMISSÄ!

Seuraavalla Tarinankertojat-klubilla 21.2. on mukana Mikko Alatalo. Ilta alkaa Kulttuuritehdas Korjaamolla kello 20.

  • anonyymi

    Olisiko kuitenkin vaan härski kopio VH1 Storytellers – sarjasta?

  • Tuomas

    Todella hieno kulttuuriteko, että tämänkaltaisia konsertteja järjestetään. Hyvä!