Olavi Uusivirran uutukaisen kunniaksi: Tässä mieleenpainuvimmat high school -musavideot!

Jaa Facebookissa
Kuva: Nelli Palomäki

Olavi Uusivirta häkellytti viime viikolla julkaisemalla aivan mahtavan musiikkivideon uudelle kappaleelleen Kauneus sekoittaa mun pään. Jenni Kangasniemen ohjaamalla videolla sukelletaan niin syvälle 1970-luvun lukiomiljööseen, että päätimme jatkaa samalla linjalla. Tässä kokoelma muita high school -henkisiä videoita männävuosikymmenten tyyliin. Alkuun kannattaa kuitenkin katsoa Uusivirran video, jota tähdittävät muun muassa Krista Kosonen ja Heikki Paasonen.

Edellistä kotimaista kouluaiheista musiikkivideota ei tarvitse kaukaa menneisyydestä etsiä. Vasta vuosi sitten Samae Koskinen julkaisi hittibiisinsä Spoon River, jonka videossa nähdään rakkautta koulun portailla. Miika Soinin ohjaamassa videossa on paljon samaa henkeä kuin Uusivirran videolla, vaikka tyyli onkin hieman eri.

Jos myös 1980-luvun teinikomediat, kuten nyt vaikkapa Fast Times at Ridgemont High (1982), John Hughesin monet tuotokset, sekä Porky’s-trilogia ovat mieleesi, ymmärrät varmasti mitä kuvastoa ja tunnelmaa Katy Perryn vuoden 2010 Last Friday Night -video tavoittelee. Biisistä voi olla montaa mieltä, kuin myös muistikatkoksiin johtavan dokaamisen glorifioinnista, mutta video itsessään melko hauska.

Jos kuitenkin luodaan katse sinne todelliselle 1980-luvulle, on mahdotonta ohittaa Rushin Subdivisions-klassikkoa, jonka tekstikin kertoo ulkopuolisuudesta lukion ja keskiluokkaisen kotimiljöön välillä. Videolla kestää jonkin aikaa päästä yhtyeen soiton kuvaamisesta muihin maisemiin, mutta mikäpäs tätä kasarisoundien taivasta on fiilistellessä. Astetta masentavampi nuoruuden ulkopuolisuuden kuvaus löytyy yhtyeen myöhemmältä The Pass -videolta.

Lukion käytäville on onneksi lavastettu muitakin koreografioita kuin Britney Spearsin Oops!… I Did It Again (2000). Todisteena tästä tarjoamme näyttelijä Zooey Deschanelin tähdittämän She & Him -yhtyeen mainion In the Sun -videon vuodelta 2010. Kappalekin viittaa tyylillisesti menneiden vuosikymmenten viattomaan pop-musiikkiin, jonka tahdissa hula-vannetta pyörittelee oikein mielellään.

Jälleen synkemmästä (ja rokkaavammasta) päästä on Nirvanan klassikkovideo Smell Like Teen Spirit -hitille. Eihän siitä mihinkään pääse, että tämä raivokas esiintyminen on cheerleadereineen ja liikuntasaleineen ehtaa high school -estetiikkaa, mutta painostavaksi ja ahdistavaksi käännettynä. (Jottei tunnelma äityisi liian ankeaksi, kannattaa katsoa myös Weird Al Yankovicin hauska parodiaversio videosta.)

Nirvanan hämyisestä jumppasalista on yllättävän lyhyt matka Lordin kalmankatkuiselle heavy-osastolle. Vuoden 2006 Euroviisujen hengessä kaivamme arkistoista Hard Rock Hallelujah -videon, jossa high school -miljöö saa uutta väriä kauhuleffakliseiden muodossa. Videon paras idea lienevät cheerleader-zombiet.

Vielä astetta raskaammalla kädellä jyrisee Megadethin viime vuotinen Super Collider -video, jonka yllättävä rakkaustarina saa alkunsa lukion kemianluokasta ja päätyy öiselle urheilukentälle. Biisikin on yhtyeelle yllättävä, mikä sopii hyvin yksiin ei-kovin-metallisen videon kanssa.

Jos post grunge -sietokykysi on poikkeuksellisen korkea, saatat kestää vielä vilkaisun Puddle of Muddin vuoden 2001 She Hates Me -videon suuntaan. Huomattavasti itse kappaletta paremmalla videolla äkillisen valaistuksen kokeneet nuoret saavat hermoromahduksia niin luokkahuoneessa kuin työpaikallakin. Hupaisinta on kuitenkin “fucking”-sanan tökerö sensurointi kertosäkeessä.

Kaipaatko vielä lisää? – Tsekkaa esimerkiksi Fuse-sivuston 25 kouluaiheista videota, tai Huffington Postin hyvin samankaltainen videolista. Tämä katsaus loppuu kuitenkin ehkä kaikkein ilmeisimpään pätkään, nimittäin The Ramonesin Rock ‘n’ Roll High School -leffan (1979) nimikkobiisin esitykseen. Ei siinä paljon rock-kohkaamista kummempaa sisältöä ole, mutta fiilistä senkin edestä.